«Κοιτάμε το κενό» – Κραυγή αγωνίας και απαίτηση στήριξης του κλάδου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Χανίων

κοιτάμε-το-κενό-κραυγή-αγωνίας-και-1139013

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Χανίων, Βασίλης Οικονομάκος. Ο κ. Οικονομάκος  περιέγραψε μια ιδιαίτερα ζοφερή εικόνα στον κλάδο:

«Πλέον κοιτάμε το κενό. Μιλάμε για ένα «ξύλο» αλύπητο που κοντεύει να κλείσει χρόνο. Έχει κλείσει κι τελευταίος εποχικός. Πώς θα ζήσουν οι εκατοντάδες συνάδελφοι που λειτουργούσαν τη σεζόν; Άνοιξαν Ιούλιο, δούλεψαν μέχρι τον Αύγουστο, μετά ξεκίνησε το κλείσιμο νωρίς το βράδυ, κι έρχονται τώρα με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, να ζήσουν μέχρι όταν ξανανοίξουν. Ακούμε εστίαση και το μυαλό μας πάει στο παλιό λιμάνι. Ακούμε μπαρ και το μυαλό μας πάει σε ένα μεγάλο κλαμπ. Δεν είναι έτσι, η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αυτοαπασχολούμενοι στην επιχείρηση, ή είναι οικογενειακή επιχείρηση, ή έχει 5-10 άτομα προσωπικό. Αυτοί όλοι τι μάζεψαν το καλοκαίρι για να είναι ξανά στο άνοιξε-κλείσε;»

Ο πρόεδρος των εστιατόρων επισήμανε ότι ο κλάδος είχε προβλήματα ήδη πριν από το 2020:

«Δεν είναι ότι ήταν όλα τέλεια και ήρθε η πανδημία. Από πέρσι είχαμε νέους νόμους για εξωτερικούς χώρους, με τα καλά τους και τα κακά τους, ήταν μέτρια χρονιά για το λάδι στα Χανιά, επιβλήθηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, είχαμε ένα περίεργο καλοκαίρι που συζητούσαμε για μείωση του εσωτερικού τουρισμού και ερχόμαστε φέτος και λέμε «άντε να δουλέψουμε» και κλείνουμε απ’ τον Μάρτιο.»

Ο κλάδος ζητάει οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, με τον κ. Οικονομάκο να αναφέρει κάποια από τα αιτήματα:

«Δεν θα πρέπει να συζητήσουμε για την επιστροφή του αφορολόγητου; Δεν θα πρέπει να παρθεί πίσω ο ΕΝΦΙΑ και όλα αυτά τα «προσωρινά» μέτρα που συνεχίζονται; Δε θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση του ΦΠΑ, στο 6% και 12%; Οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι ασπιρίνη στον καρκίνο, σταγόνα στον ωκεανό. Το μόνο θετικό είναι ότι στην τελευταία επιστρεπτέα, μετά από πίεση, δεν ισχύει ο παλιός αλγόριθμος που άφηνε πολύ κόσμο απ’ έξω. Αλλά και πάλι, οι συνάδελφοι παίρνουν την επιστρεπτέα με την ελπίδα ότι δεν θα ζητηθεί πίσω. Δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα μέτρο, για το τι θα γίνει με αυτούς που θα κλείσουν. Τι μείωση χρεών θα έχουν; Τι επίδομα θα έχουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Οικονομάκος.

Όσο για τα φημολογούμενα σχέδια ανοίγματος της εστίασης λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δύσκολα θα αλλάξει την κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκο:

«Το να μας ανοίξει 21 του μήνα – όσους ανοίξει – για να ξανακλείσουμε στη συνέχεια, να λειτουργήσουμε  για 5-10 μέρες, με όλες τις διαδικασίες, τις αναστολές που πρέπει να βγουν οι υπάλληλοι, τι θα καλύψει; Η λειτουργικότητα έχει ήδη πέσει στο 50%, όσον αφορά το πόσα καθίσματα μπορείς να βάλεις και πόσους πελάτες στο μαγαζί. Είμαστε ο κλάδος που τήρησε όλα τα μέτρα και ήμασταν οι πρώτοι που δεχόμασταν μέτρα και κλεισίματα. Και τελικά η στήριξη στον κλάδο ήταν «κλείστε». Απαιτούμε να στηριχθεί ο κλάδος της Υγείας, ώστε να καλυφτεί αυτός ο φόβος. Και μετά να υπάρξουν άμεσα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης του κλάδου για να μην κλείσουμε πρώτα. Στα Χανιά είναι νωρίς να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις, αλλά πανελλαδικά, μεγάλο κομμάτι των μικρών επιχειρήσεων εστίασης, πάει για κλείσιμο«, δήλωσε ο γνωστός επαγγελματίας.

zarpanews.gr

One thought on “«Κοιτάμε το κενό» – Κραυγή αγωνίας και απαίτηση στήριξης του κλάδου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Χανίων

  1. Σωστότατος ο πρόεδρος αλλά…δίνοντας την ψήφο σας στο γυιό του Μητσοτάκη Α’ τι καλύτερο περιμένατε από τον πλήρη …ΑΦΑΝΙΣΜΟ σας? Μαζί σας δε κι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook