«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» λένε οι καλλιτέχνες των Χανίων

κάτω-τα-χέρια-από-το-8ωρο-λένε-οι-καλλ-1228953

Η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο για τα εργασιακά και τη λειτουργία των σωματείων. Οι γενικές κατευθύνσεις του συμβάλλουν αντικειμενικά, σε ένα εργασιακό τοπίο που ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει το σύνολο της ζωής ενός εργαζομένου, δεν θα υπάρχουν όρια εργάσιμου – «ελεύθερου» χρόνου, ανεβάζει το ποσοστό της απλήρωτης εργασίας και κατά συνέπεια θα οδηγήσει προς τα κάτω τις αμοιβές σε όλους, είτε δουλεύουν 8ωρο σήμερα, είτε λιγότερο, είτε πιο σύνθετα, όπως στους κλάδους του πολιτισμού.

Για τον κλάδο μας με το νέο νόμο θα αυξηθεί και θα εντατικοποιηθεί η εργασία, χωρίς αυτό να συνδέεται με αύξηση της αμοιβής. Στην πράξη το νομοσχέδιο σημαίνει περισσότερες και άστατες ώρες, με λιγότερο μισθό.

Την ίδια στιγμή με το νέο ν/σ θα απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, μειώνεται η προστασία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, οι απολυμένοι που δικαιώνονται δικαστικά δεν θα επαναπροσλαμβάνονται.

Με αφορμή τις επιχειρήσεις εκκένωσης και σφραγίσματος του «Εμπρός»

Καταγγέλλουμε την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού για το σφράγισμα του θεάτρου «Εμπρός».

Με την επιμονή της η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει την αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει την πολιτική που εμπορευματοποιεί τις λαϊκές ανάγκες σε Πολιτισμό, διασκέδαση ψυχαγωγία, αθλητισμό. Εδώ και δεκαετίες αυτή η πολιτική, υλοποιείται πιστά, με ευθύνη της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το θέατρο «Εμπρός» ανακηρύχθηκε το 1989 από το τότε Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό μνημείο Σύγχρονου Πολιτισμού. Παρόλαυτά καμία κυβέρνηση έκτοτε δεν πήρε πρωτοβουλία για τη συντήρηση και αξιοποίησή του από καλλιτεχνικούς συλλόγους, ομάδες, το λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Αντίθετα, από το 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με δεκάδες άλλα ακίνητα δημόσιας περιουσίας στη λογική της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησής τους. Μετέπειτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσα από το 3ο μνημόνιο, ενώ ασχολήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ και το ισχυροποίησε σαν οργανισμό, καθιστώντας τον ανεξάρτητο από το κράτος, δεν έκανε καμία κίνηση εξαίρεσής του, ούτε φυσικά άλλων ακινήτων.

Σε αυτή την περίπτωση όπως και σε δεκάδες άλλες φαίνονται οι διαχρονικές ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων, καθώς αντιλαμβάνονται το δημόσιο χώρο ως πεδίο επενδύσεων και όχι ως βασική ανάγκη για την αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο, την καλλιτεχνική δημιουργία.

Ο αγώνας μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργασιακών μας δικαιωμάτων και του δημόσιου χώρου πρέπει να δυναμώσει

Κλιμακώνουμε με απεργιακή απάντηση!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό. Διεκδικούμε μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, διεκδικούμε τον πολιτισμό δικαίωμα για όλη την κοινωνία και όχι πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια αυτών που κλέβουν τον ιδρώτα των εργαζόμενων.

Διεκδικούμε θέατρα, χώρους αναψυχής, γήπεδα, πάρκα ή άλλες υποδομές, μακριά από ανταποδοτικά κριτήρια και επιχειρηματικά συμφέροντα, ως μια ακόμα ανάσα από την καθημερινότητα, ως μια ακόμα διέξοδο, για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, αλλά και για όλο το λαό.

Το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, το θέατρο «Δημήτρης Βλισήδης», το Γιαλί Τζαμί και άλλοι χώροι πολιτισμού και τέχνης πρέπει να στεγάσουν τη δημιουργικότητα των εργαζόμενων καλλιτέχνων της πόλης με τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία μας και να είναι ανοιχτοί σε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Να σταματήσουν να αποτελούν μια γυαλιστερή βιτρίνα για λίγες παραγωγές κομμένες στα μέτρα της επιχειρηματικότητας.

Πραγματική ενότητα για τους εργαζόμενους, άσχετα από το τι πιστεύουν, μπορεί να υπάρξει μόνο απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές που την ενισχύουν.

Δυναμώνουμε αυτή την ενότητα οργανώνοντας τη συμμετοχή μας στην Απεργία στις 3 Ιούνη, ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Παράρτημα Κρήτης

Σωματειακή Επιτροπή Χανίων

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook