«Καμπανάκι» κινδύνου για τα κτίρια των Νηπιαγωγείων στα Χανιά: «Αντισεισμικοί έλεγχοι με παλιά δεδομένα»

καμπανάκι-κινδύνου-για-τα-κτίρια-τω-996385

Το Δ.Σ. του τοπικού παραρτήματος Χανίων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις μελέτες στατικής επάρκειας σε αυθαίρετους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, με αντισεισμικούς κανονισμούς που ισχύουν από το… 1960!

Το θέμα ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων, Μπάμπης Λουτσέτης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα να γίνεται έλεγχος στατικής επάρκειας, με τον παλιό νόμο αντισεισμικής προστασίας. Ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Χανίων και την ατμόδια αντιδήμαρχο, γιατί όπως είπε, πάρθηκε λανθασμένα απόφαση να δημιουργηθεί μελέτη στατικής επάρκειας στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ.

Η εν λόγω επιστολή που αποστέλλεται στον Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην αρμόδια αντιδήμαρχο Ελένη Ζερβουδάκη και το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει πως το σχετικό έγγραφο με τίτλο «παροχή διευκρίνησης για τον διαγωνισμό ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΟΚΟΙΠΠ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ», ζητείται από τον ΔΟΚΟΙΠ να αποδεκτεί –εντός του νόμιμου πλαισίου- την εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας αυθαίρετων βρεφικών και παιδικών σταθμών με τους παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς (που ίσχυαν κατά την κατασκευή του αυθαιρέτου).

Σχετικά με τα παραπάνω, η ανακοίνωση ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους:

Με τις διατάξεις των νόμων αυθαιρέτων (Ν.4178/2013 και τον μεταγενέστερο Ν.4495/2017) προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας του αυθαιρέτου κτιρίου.

Ο νόμος όντως δίνει την δυνατότητα, έπειτα απο επιλογή του ιδιοκτήτη του κτιρίου, η μελέτη αυτή  να εκπονείται είτε με τον κανονισμό που ίσχυε κατά την κατασκευή του κτιρίου, είτε με τον σημερινά ισχύοντα Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ).

Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να κάνουμε γνωστό, ότι η ανεπάρκεια των παλαιότερων κανονισμών έχει αποδειχτεί επιστημονικά από την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων στην χώρα μας. Γι`αυτό και εξελίχθηκαν, αναθεωρήθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι αντισεισμικοί κανονισμοί: γιατί η ίδια η φύση μας έβαλε μπροστά στο σύνθετο καθήκον να βελτιώσουμε τις κατασκευές για να παραλάβουν με ασφάλεια τα σεισμικά φορτία.

Με δεδομένο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη επιστημονική μας ανασφάλεια στο να πραγματοποιούνται μελέτες στατικής επάρκειας σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης, όπως παιδικοί / βρεφικοί σταθμοί, σχολικά κτίρια κλπ. με τους παλαιότερους κανονισμούς.  Δεν μπορεί να συνεχίζουμε το 2020 να εφαρμόζουμε κανονισμούς που η αστοχία τους έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Σας κάνουμε γνωστό, ότι σε περίπτωση που παραλάβετε μελέτες στατικής επάρκειας με παλαιότερους κανονισμούς, και αυτές καταλήγουν σε επάρκεια του κτιρίου έναντι των –τότε προβλεπόμενων- σεισμικών φορτίων, με τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα της επιστήμης δεν συνεπάγεται ότι τα κτίρια είναι ασφαλή.

Ο νόμος δίνει μεν την δυνατότητα, αλλά σας καλούμε να μην την υλοποιήσετε. Είναι απόφαση του ιδιοκτήτη του έργου με ποια στάθμη επιτελεστικότητας και με ποιόν κανονισμό θα κρίνει την ασφάλεια ενός κτιρίου. Τόσο ο ΔΟΚΟΙΠΠ, όσο και ο Δήμος Χανίων, -σαν κοινωφελείς οργανισμοί- διαφέρετε σε σχέση με έναν ιδιώτη ιδιοκτήτη που έχει αυθαίρετα κατασκευάσει πχ μια  κατοικία με δική του επιμέλεια και για δική του χρήση. Έχετε στην ιδιοκτησία σας κοινωφελή κτίρια, την ασφάλεια των οποίων πρέπει να την διασφαλίσετε στο έπακρον, κάνοντας χρήση των ασφαλέστερων κανονισμών, όπως αυτοί έχουν αποκρυσταλλωθεί στους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς (ΚΑΝ.ΕΠΕ.).

Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός είναι ενεργός (λήγει η υποβολή προτάσεων στις 27/7/2020), και δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία για την παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών – διευκρινήσεων- προς τους υποψήφιους αναδόχους λήγει στις 22/7/2020 παρακαλούμε όπως άμεσα λάβετε υπόψη τα ανωτέρω και τους κάνετε γνωστό (πχ μέσω ΕΣΗΔΗΣ) την απαίτησή σας σαν κύριοι του έργου να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες κάνοντας αποκλειστικά χρήση του σήμερα ισχύοντος ΚΑΝ.ΕΠΕ.λ».

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Καμπανάκι» κινδύνου για τα κτίρια των Νηπιαγωγείων στα Χανιά: «Αντισεισμικοί έλεγχοι με παλιά δεδομένα»

  1. Ετσι ειναι.Ενα βαψιμο και τα ερηπια ειναι ετοιμα να υποδεκτουν τα παιδια μας.Βρε αλήτες σοβαρευτείτε λιγο και καντε επιτελους σωστα τη δουλεια σας σε αυτο το καταραμένο δημοσιο.

  2. ηρεμαααααα

    οι κανονισμοι αλλαζουν πρωτιστως για λογους οικονομιας!!
    οι παλαιοτεροι δεν ειναι επικινδυνοι … ειναι αντιοικονομικοι πλεον
    τα παλαιοτερα κτιρια (εκτος αν εχουν υποστει ζημιες) ειναι ασφαλη!
    εχουν σχεδιαστει υπερ της ασφαλειας απλα αντιοικονομικα!!

    καλο θα ειναι αυτοι που βγαζουν στα φορα τετοια ζητηματα να κατεχουν το σπορ και να μην πανικοβαλουν τον απλο κοσμο και τους γονεις των παιδιων για μερικα ψηφαλακια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook