«Ιδιαίτερος» ο πρωινός σεισμός στην Κρήτη | Γιατί ήταν πιο αισθητός στα Χανιά απ’ ότι στο Ηράκλειο

ιδιαίτερος-ο-πρωινός-σεισμός-στην-κ-901303

Με απλά και κατανοητά λόγια, ο Χαράλαμπος Φασουλάς δίνει εξήγηση για τη βεβαιότητα των σεισμολόγων ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 07.39, σήμερα το πρωί, δεν αναμένεται να «δώσει» μετασεισμούς.

Με ανάρτησή του που δημοσιεύει το cretalive.gr και με βάση τα στοιχεία από το σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο γεωλόγος του Μουσείου, εξηγεί ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη ήταν «ιδιαίτερος» γιατί είχε μεγάλο εστιακό βάθος και σημειώθηκε πάνω στην πλάκα της Αφρικής που βυθίζεται κάτω από την Κρήτη.

Εξηγεί πως η πλάκα σπάει και ως αποτέλεσμα προκύπτει ο σεισμός και στη συνέχεια λιώνει, ενώ εξηγεί και γιατί η έντασή του ήταν μεγαλύτερη όσο απομακρύνεται κανείς από το επίκεντρο της δόνησης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, «αυτή η πλάκα όπως δείχνει το σχήμα, στο βάθος αναγκάζεται να συρρικνωθεί πλευρικά και έτσι σπάζει σε κομμάτια, που δίνουν τέτοιους σεισμούς και στη συνέχεια λιώνουν για να σχηματίσουν τα ηφαίστεια.

Συνήθως δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς και η έντασή τους μπορεί να είναι μεγαλύτερη μακριά από το επίκεντρο.

Έχει παρατηρηθεί σε μεγαλύτερους αντίστοιχους σεισμούς οι ζημιές να είναι περισσότερες στις βόρειες ακτές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Σικελίας, απ ότι στην περιοχή γύρω από το επίκεντρο. Η καταγραφή είναι από το σεισμογράφο του ΜΦΙΚ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook