«Γαβγίσματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για τα αδέσποτα

γαβγίσματα-στο-δημοτικό-συμβούλιο-966094

Ένταση και ταλαιπωρία… άνευ ουσίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την έναρξη της συνεδρίασης για τα θέματα ημερήσιας διάταξης, με εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων να ζητούν να παρθεί απόφαση για εθελοντικές στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα, με σχετικό έγγραφο ζητήθηκε να γίνει λήψη απόφασης για την έγκριση διενέργειας του προγράμματος εθελοντικών στειρώσεων με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι η υπερψήφιση της συγκεκριμένης απόφασης που προτείνεται, μετά και την αρνητική απάντηση της Υπηρεσίας που λέει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κάνει τις στειρώσεις και λειτουργικά και νομικά, είναι εκτός πραγματικότητας. Δε γίνεται να αποφασίσουμε πολιτικά για ένα θέμα που είναι διαδικαστικό, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τονίσουμε μια στρέβλωση της νομοθεσίας, χωρίς να λύνει το πρόβλημα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Είμαστε υπέρ των στειρώσεων από όπου και αν προέρχονται, σεβόμενοι όμως πάντα τις κείμενες νομοθεσίες για τη ζωή των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων, ανέφερε ο κ. Νικηφοράκης.

Από 1 Σεπτεμβρίου έχουμε διαχειριστεί 164 ζώα συντροφιάς, έχουν γίνει 104 στειρώσεις και 55 υιοθεσίες ζώων από οικογένειες, τόνισε για τα όσα έχουν γίνει από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής αρχής.Η πρόεδρος της Προστασίας των ζώων και εκπρόσωπος όλων των φιλοζωικών σωματείων της πόλης, Στέλλα Κοτσιφάκη, ανέφερε ότι θέλαμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση όποιος και να το έφερνε, ενώ προς την «άδικη επίθεση» που επικαλέστηκε ο δήμαρχος ότι ασκήθηκε προς τη δημοτική αρχή, είπε ότι αν και υπάρχει ανοχή χρόνου προς τη νέα διοίκηση του δήμου, περίμενε να ευαισθητοποιηθεί παραπάνω για το ζήτημα. Αναφέρθηκε δε και στο πως στέκεται ο δήμος στις νομότυπες διαδικασίες, χωρίς να δρα συγκεκριμένα για το πρόβλημα.Χάρηκα για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και στα όσα είπε ο ίδιος ο Δήμαρχος για το θέμα των αδέσποτων, το οποίο είναι οξύτατο ζήτημα για τον Δήμο Χανίων. Ζητούμενο δεν είναι να μπαίνουμε σε μία λογική πολεμικής με τα σωματεία, αλλά να βρούμε σα συμβούλιο τον τρόπο να γίνονται οι στειρώσεις και στην περιοχή μας, ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης.Να γίνουν όλες οι διαδικασίες νομότυπα και οι διαδικασίες να μη γίνονται αν δεν πληρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ο δήμος θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια να φιλοξενηθούν οι εθελοντές στους δρόμους. Ωστόσο δε θεωρώ ότι λύνεται το πρόβλημα μόνο με τις στειρώσεις και το τσιπάρισμα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κυνοκομείο για να τα συγκεντρώνει από τους δρόμους, σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δαμιανάκη, Γιώργος Γεωργακάκης.

Η κατεύθυνση δεν είναι να ανοίξουμε κυνοκομείο για να βρούμε που θα παρατάμε τα ζώα σε ένα σημείο, καθώς έτσι έχει καταλήξει σε παρόμοιες περιπτώσεις το πρόβλημα να γιγαντώνεται, απάντησε ο Δήμαρχος Χανίων.Εκ μέρους της παράταξης Αρχοντάκη, η σύμβουλος που εισηγήθηκε και το θέμα εκ μέρους των σωματείων, Νίκη Αποστολάκη, σχολίασε την γραφειολαγνεία -όπως την χαρακτήρισε- της αρμόδιας υπηρεσίας ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία κατα γράμμα χωρίς να το λύνουν το πρόβλημα.Ο Τάσος Βάμβουκας ανέφερε πως επί των ημερών της απελθούσας διοίκησης του Δήμου Χανίων είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο τα γραφειοκρατικά κωλύματα ήταν πολλά. Τόνισε δε ότι πρέπει να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση που φέρνουν τα σωματεία.Ο Γιάννης Σαρρής, τόνισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας πρέπει να σπάσει η κόντρα που υπάρχει μεταξύ κάθε δημοτικής αρχής με τα φιλοζωικά σωματεία, ώστε να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα. Πρότεινε μάλιστα την ένταξη του δήμου σε πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης στείρωσης στα δεσποζόμενα ζώα.

Ο Νίκος Βουρλάκης, διαπίστωσε ότι με τις προηγούμενες αναμορφώσεις προϋπολογισμού όπου περικόπηκαν τα έξοδα για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, σίγουρα δεν λύνονται τα προβλήματα, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να του απαντά ότι δεν μπορούσαν να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά στην παρούσα περίοδο, οπότε και αναμορφώθηκαν για να αξιοποιηθούν σε άλλους κωδικούς.

Ο Σεραφείμ Ρίζος ανέφερε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους και τους εθελοντές για δουλειά που αφορά τον Δήμο.

Εντέλλει, η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 30 θετικές ψήφους, 10 αρνητικές και 2 απέχοντες συμβούλους.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook