«Φτου και Βγαίνω»: Η νέα εκπαιδευτική προσέγγιση για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού

φτου-και-βγαίνω-η-νέα-εκπαιδευτική-π-1152014

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ειδική σύμβουλος του δημάρχου Χανίων, Άννα Νεμπαυλάκη.

Αφορμή για αυτή την κουβέντα στάθηκε το βιβλίο της ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΊΝΩ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΌΠΙΟ και πραγματεύεται οκτώ κρυψώνες αυτοεκτίμησης των παιδιών με αρωγό τις τέχνες.

Η κυρία Νεμπαυλάκη τόνισε ότι ένα από τα δώρα που μπορούμε να αναζητήσουμε για τα παιδιά μας τα φετινά Χριστούγεννα είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τους.

Τί σημαίνει αυτοεκτίμηση; Σημαίνει να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον φροντίζουν, να τον περιποιούνται, να τον καμαρώνουν.

Όταν ένα παιδί έχει αναπτυγμένη αυτοεκτίμηση δεν γίνεται εύκολα θύμα βίας ή θύτης.

Αποτελείται από 8 κρυψώνες αυτοεκτίμησης που φέρνουν το παιδί κοντά με τον εαυτό του, το σώμα του, τις σκέψεις του, τις αισθήσεις του, τα συναισθήματά του, τη σχέση του με τον εαυτό του, το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει και τέλος τον εσωτερικό του κόσμο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αυτοεκτίμηση καλλιεργείται από την παιδική ηλικία και σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζουν οι γονείς, οι πρώτοι που πρέπει να πιστέψουν στα παιδιά τους και να τους το δείχνουν καθημερινά.

Ερωτηθείσα για το πώς η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης επεσήμανε ότι η τέχνη τα απελευθερώνει, τους επιτρέπει να επικοινωνούν, να εκφράζονται ελεύθερα, να χρησιμοποιούν την φαντασία τους, είναι μαγεία η τέχνη, ταξίδι, καθαρότητα, δημιουργία, χαρά. Η τέχνη τα απελευθερώνει…

Η κυρία Νεμπαυλάκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον στολισμό του δημαρχείου από τους μικρούς δημότες της πόλης μας:

«Τέτοιες εποχές παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς κινούνταν σε ένα κλίμα εορταστικό. Φέτος με κλειστά σχολεία οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα γιορτινή.

«Στο πλαίσιο αυτής της στήριξης και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καλέσαμε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους στολίδια, ζωγραφιές και να τις στείλουν στο e mail του δημαρχείου. Λάβαμε πάνω από 500 συμμετοχές γεμάτες με απίθανες ευχές κάτι που μας συγκίνησε ιδιαίτερα.

«Θα ήθελα να αναφέρω την ιδιαίτερη συμβολή των αντιδημάρχων Τάσου Αλόγλου, Γιάννη Νικηφοράκη, Ελένης Ζερβουδάκη, Αντώνη Βαρδάκη και Γιάννη Γιαννακάκη, αλλά και να μεταφέρω τις ευχαριστίες του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη προς τα παιδιά που μας έστειλαν τα ωραιότερα στολίδια που θα μπορούσαμε να λάβουμε γιατί ακτινοβολούν αλήθεια, αγνότητα και τρυφερότητα και κλείνω προσωπικά με την ευχή η ακτινοβολία τους να αγγίξει τις ψυχές όλων μας και να φωτίσει τις γιορτινές τούτες μέρες όπως τους αρμόζει».

Το βιβλίο της Άννας Νεμπαυλάκη υπάρχει στις βιβλιοθήκες όλων των δημοτικών σχολείων της Κρήτης και μπορούν να το χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί στο μάθημα της ευέλικτης ζώνης ενώ το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ψυχολόγους.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook