«Φρένο» στην ιδιωτικοποίηση του νερού πατάει τωρα η κυβέρνηση – Ανακοινώσεις Σημανδηράκη στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

φρένο-στην-ιδιωτικοποίηση-του-νερο-1646347

Θέση απέναντι στη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ στη χώρα κλήθηκε να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, συζητώντας σχετικό ψήφισμα που κατέθεσαν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΧ στη συνεδρίασή του την Παρασκευή. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Σάμιος, διάβασε το ψήφισμα με το οποίο ζητούν να μην προχωρήσει το σχέδιο νόμου για τη ΡΑΑΕΥ (ΕΔΩ).

Η είδηση όμως που βγήκε ήταν ότι, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Χανίων, η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει ένα βήμα πίσω, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, να προσέλθει σε συζήτηση τη Δευτέρα, ενώ τον ενημέρωσε πως οι διατάξεις που αφορούν τις ΔΕΥΑ δεν θα εισαχθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

«Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και ο τελευταίος του υποσχέθηκε πως το νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί στη βουλή την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα γίνει θεσμική συζήτηση τη Δευτέρα στο υπουργείο. Αυτό γνωρίζω από τη συζήτηση που είχα σήμερα με τον κ. Μαρινάκη», είπε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σχολίασε ακόμα ότι η πρόταση νόμου για την ΡΑΑΕΥ έρχεται σε ασυνήθιστα σύντομο χρόνο και τάχθηκε εναντίον του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησης:

«Φυσικά η ΔΕΥΑΧ λειτουργεί ως μονοπώλιο. Θα έρθει κάποιος ιδιωτης να φτιάξει δίκτυα; Αυτά φτιάχτηκαν με λεφτά του δημοσίου και των δημοτών μας. Αλλά, η ΔΕΥΑΧ, αν και μονοπώλιο, δεν έχει ως στόχο το κέρδος. Τι να ρυθμιστεί λοιπόν; Εμείς ως ένωση ΔΕΥΑ λάβαμε απόφαση που δεν διαφέρει από αυτό που προτείνουν οι εργαζόμενοι».

Για την παράταξη Παπαδογιάννη, ο Σπύρος Αποστολάκης εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση.Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΧ, αλλά κάτι τέτοιο, όπως είπε δεν προκύπτει από το νομοσχέδιο. Δήλωσε θετικός στο να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος στις ΔΕΥΑ γενικά.

Ο Γιάννης Σαρρής δήλωσε ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, επισημαίνοντας και την ξαφνική σπουδή να ψηφιστεί γρήγορα το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση.

Ο Νίκος Βουρλάκης είπε ότι όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ έχουν ψηφίσει την οδηγία της ΕΕ 60/2000 που δεν αφήνει την κοινωνική διαχείριση των ΔΕΥΑ. Τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ.

Δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετηθηκαν για το θέμα, με την απόλυτη πλειοψηφία να δηλώνει την αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση. Ηχηρά διαφοροποιήθηκε ο κ. Φραγκάκης από την παράταξη Αρχοντάκη, ο οποίος ζήτησε από οποιονδήποτε να του δείξει πού υπάρχει ιδιωτικοποίηση των νερών στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ενώ είπε και πως θα πρέπει να ελεγχθεί και η ΔΕΥΑΧ για τα χρήματα που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο δήμαρχος Χανίων απάντησε ότι οι ΔΕΥΑ υπάγονται στη διεύθυνση υδάτων και δεν λειτουργούν εν κενώ. «Όταν έρχεται ένας δημοτικός σύμβουλος και ρωτάει ποιος θα ελέγξει τη ΔΕΥΑΧ για τα έργα που θα κάνει, είναι εκτός πραγματικότητας. Το πρόβλημα των ΔΕΥΑ δεν είναι η έλλειψη ελέγχου. Εδώ υπάρχει τέτοιος ασφυκτικός έλεγχος που παύουν να αυτοδιοικούνται οι ΔΕΥΑ.

Προφανώς ευθέως δεν υπάρχει πουθενά η ιδιωτικοποίηση. Γιατί μια τέτοια ιδιωτικοποίηση κοινωνικού αγαθού δεν μπορείς να τη δηλώσεις ευθέως, ούτε στο πλαίσιο του συντάγματος, ούτε στο πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης. Μπορείς όμως να μειώσεις την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων δομών που ελέγχουν το νερό», είπε ο κ. Σημανδηράκης.

Το ψήφισμα πέρασε ομόφωνο, απουσίαζε όμως η παράταξη Βάμβουκα, ενώ από τη ψηφοφορία απείχαν ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο Γιαννης Φραγκάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook