«Fast tracκ συζητήσεις για fast track επενδύσεις…» Η Ανυπόταχτη Κρήτη για το Elounda Hills

fast-tracκ-συζητήσεις-για-fast-track-επενδύσεις-η-α-555577

«Κατά» της σχεδιαζόμενης επένδυσης «Elounda Hills» στον Άγιο Νικόλαο, τάσσσεται η Περιφερειακή παράταξη «Ανυπόταχτη Κρήτη» που σε δελτίο τύπου, αναφέρει:

«Συζητήθηκε στις 27.12 στο Περιφερειακό συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του Επενδυτικού Σχεδίου «ELOUNDA HILLS» με φορέα την εταιρεία ρωσικών συμφερόντων MIRUM HELLAS A.E., το οποίο αφορά στη δημιουργία «Παραθεριστικού Τουριστικού Χωριού» στη θέση «Πλευρά» του Δήμου Αγίου Νικολάου, σε συνολική έκταση 768.673,73 τ.μ. για την οποία η πλειοψηφία του Περιφερειακού συμβουλίου …με ελαφρά την καρδία… γνωμοδότησε θετικά.

Τόσο η παράταξη Αρναουτάκη όσο και οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα των …επενδύσεων και της δήθεν ανάπτυξης αποδεικνύουν ότι είναι οι καλύτεροι εφαρμοστές των μνημονιακών πολιτικών (που τάχα μου καταργήθηκαν) που σκοπό έχουν να ισοπεδώσουν το νησί.

Τι είναι όμως τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Τα ΕΣΧΑΣΕ ( που απορρέουν από τους μνημονιακούς νόμους Ν.3894/10, ευρύτερα γνωστό ως νόμο του “fast-track”, όπως συμπληρώθηκε με τους Ν.4072/12 και 4146/13 ) λειτουργούν ως μικρά φωτογραφικά χωροταξικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης επένδυσης, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μίας κατάστασης όπου αντί να προσαρμόζεται ο επενδυτής στη νομοθεσία, προσαρμόζεται η νομοθεσία στον επενδυτή. Από τη στιγμή που μία επένδυση ενταχθεί σε συνθήκες fast-track, τα ΕΣΧΑΣΕ μπορούν να τροποποιούν τους όρους εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ και άλλων σχεδίων χρήσεων γης. Τα ακίνητα που χωροθετούνται εντός των ΕΣΧΑΣΕ μπορούν να παρεκκλίνουν των όρων και περιορισμών δόμησης όπως περιγράφονται στον Οικοδομικό Κανονισμό σε ότι αφορά το συντελεστή δόμησης, το συντελεστή κάλυψης και το ύψος. Για την λειτουργία των επενδύσεων που εντάσσονται στο fast-track μπορεί να παραχωρείται στον φορέα πραγματοποίησής τους το δικαίωμα χρήσης της παραλίας, του αιγιαλού, ακόμα και του πυθμένα της θάλασσας.

Στην συγκεκριμένη επένδυση καταστρατηγούνται όλοι οι όροι δόμησης που προβλέπονται από την ούτως ή άλλως προβληματική πολεοδομική νομοθεσία με αποτέλεσμα να προβλέπεται ένα φαραωνικών διαστάσεων έργο-μια μικρή πόλη, δόμησης 139 στρεμμάτων περίπου σε μια περιοχή φυσικού κάλλους ήδη επιβαρυμένη από τον τουρισμό.

Ήταν μάλιστα τέτοιο το άγχος της Περιφερειακής Αρχής να περάσει η μελέτη που κλήθηκε να την εισηγηθεί ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την γνωστή καραμέλα των θέσεων εργασίας-θέσεις εργασίας οι οποίες θα είναι εποχιακές και κακοπληρωμένες. Μέχρι και ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας επιστρατεύτηκε ( υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά το 2015, ξέρετε αυτό το κόμμα που υπόσχονταν να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους με ένα άρθρο και ένα νόμο).

Εμείς από την πλευρά μας σαν ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΡΗΤΗ δηλώνουμε ότι είμαστε κατά της επένδυσης και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά της λογικής της δήθεν ανάπτυξης που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή (χέρι- χέρι με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ) και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου προς όφελος ντόπιων και ξένων ολιγαρχιών μοιράζοντας τη φτώχια στην πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook