«Εξοικονομώ Αυτονομώ»: Ξεκινούν οι αιτήσεις και για τις πολυκατοικίες

εξοικονομώ-αυτονομώ-ξεκινούν-οι-αι-1169830

Ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για το Εξοικονομώ Αυτονομώ που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια. Η ώρα έναρξης της διαδικασίας, παραμένει ως είχε, στις 10.00 πμ. Σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, έπειτα από την αξιολόγηση ζητημάτων που ετέθησαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, αποφασίστηκαν οι εξής τεχνικές προσαρμογές:

Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.

Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:

– Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων και τη συμπλήρωση των εντύπων Πρότασης Παρεμβάσεων και Καταγραφής Παρεμβάσεων.

Τίθεται υπόψη ότι, ειδικά για την πολυκατοικία Τύπου Β, υποχρέωση υποβολής Β΄ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα υπάρχει μόνον εάν έχουν υλοποιηθεί και παρεμβάσεις που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας.

H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση καθορίζεται ως εξής:

– Για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία τύπου Α/Β), όταν η επιθεώρηση αφορά σε πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 1,7 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 1.095 €

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 350 € ανά επιμέρους αίτηση.

Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται:

i) για πολυκατοικία τύπου Α, μέχρι του ποσού των 350 € επαυξημένη κατά 70 € για κάθε επιπλέον διαμέρισμα πέραν του πρώτου, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 770 €,

ii) για πολυκατοικία τύπου Β, μέχρι του ποσού των 350 €

Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιος από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% – συνυπολογίζεται μόνο το μπόνους για τον Covid-19. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%. Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις Πολυκατοικιών Τύπου Α επιδοτείται δαπάνη για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά. Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ. Δηλαδή, ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων.

Πηγή: ieidiseis.gr

2 thoughts on “«Εξοικονομώ Αυτονομώ»: Ξεκινούν οι αιτήσεις και για τις πολυκατοικίες

  1. Ουδείς στο προγγραμα ! Θα σας ξεσκονίσουν και θα χάσετε την περιουσία σας ! Είναι οι κομπίνες του μπασταρδου της Ντορας με τα κολλητάρια του για να σας ψειρίσουν πρώτα και στην συνέχεια οταν θα μπείτε στο πρόγραμμα και παρετε χαμπάρι την κομπίνα να μην μπορείτε να κάνετε πίσω γιατί θα σας κατασχέσουν τις περιουσίες σας. Ακούτε οι γυφτοι πως το πάνε ? Δηλαδή σου λένε φιλε θα σου χτίσουμε βίλα στη Χαβαη τζάμπα 100% , τρελάθηκε το αφεντικό, τζάμπα όλα μπείτε στη λίστα να πάρετε τζάμπα βίλες ! Και πας και γράφεσαι στη λίστα τρίβοντας τα χέρια σου και υπογράφεις, στέλνεις τα στοιχεία, αίτηση κλπ. Γυρίζουν λοιπόν και σου λένε, μπράβο που εσαι έτοιμος για τη βίλα όπως είμαστε έτοιμοι και εμείς να στη δώσουμε, όμως για να αρχίσουν οι εργασίες ανέργεση πρέπει να πάρουμε την άδεια από το αδερφό του φυλάρχου της περιοχής, μόνο έτσι μπορεί να ξεκινήσει και αυτός ζητάει 1.000 να πει το ναί. Ρίξε 1,000 να ξεμπερδεύουμε να πάρεις τη βίλα ! Και τα ακουμπάς εσυ και τρίβεις τα χέρια σου ! Μόλις τα πάρουν λοιπόν μετά δυο μέρες σου λένε, Συχγαρητηρια πήραμε την άδεια ξεκινάμε την οικοδομή ! Μόνο που για να ξεκινήσει η οικοδομή ο αδερφός του φυλάρχου θέλει να επιθεώρηση τα υλικά κατασκευής γιατί θέλει να σιγουρευτεί δεν θα μας βάλουνε μάπα υλικά αλλά χρειάζεται αλλά χίλια για να κάνει την επιθεώρηση και δεν γίνεται να πούμε όχι γιατί θα χαλάσει η δουλειά! Και ξανά ακουμπάς 1000 ευρωπουλα εσυ. Τα παίρνουν λοιπόν τα ευρωπουλα σε δυο μέρες τηλέφωνο πάλι. Συχγαρητηρια έγινε η επιθεώρηση υλικών, όλα πρώτα ξεκινάμε από αυριο αλλά ξέρεις ο αδερφός του φυλάρχου θέλει να είναι ο εργοδηγός της οικοδομής και χρεώνει 1000 ευρώ τη μέρα αλλά για μας θα κάνει σκόντο επειδή είναι φίλος και θα χρεώνει μόνο 500 την μέρα επι 40 μέρες που θα κρατήσει η οικοδομή είναι 20.000 και ξεμπερδέψαμε, ευτυχώς που είναι φιλαράκος και τη βγάλαμε μισοτιμής. Και ρίχνεις εσυ τα 20.000 και σου λένε τώρα περίμενα 40 μέρες να πάρεις το κλειδί. Στις 10 μέρες τηλέφωνο πάλι, ξέρεις ο αδερφός του φυλάρχου έπεσε στην οικοδομή και τραυματίστηκε, ο γιατρός λέει δεν θα μοορεσει να δουλέψει για 200 μέρες όποτε μας ζητά αποζημειωση, 200χ 500 = 100.000 ριχτά να ξεμπερδέψαμε και θα τα ισοφαριστείς παίρνοντας τη βίλα. Και λες και σύ όχι ρε γαμωτο, κομπίνα είναι, όχι ρε δεν πληρώνω. Εμ τότε σου κατασχετουμε την πολυκατοικία να πληρώσουμε τον αδερφό του φυλάρχου και μας που τρέχαμε και σκοτονωμαστε για σένα, και έρχεται ο κλητήρας, σε πετάει έξω και γυρίζεις και σύ με τα τριμμένα χέρια σου και ρίχνεις τις μούντζες στον εαυτό σου ! Οποιος κατάλαβε κατάλαβε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook