«Εξοικονομώ Αυτονομώ» και στην Κρήτη: Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε – Τι λένε οι μηχανικοί

εξοικονομώ-αυτονομώ-και-στην-κρήτη-1031274

Μετά το σημερινό «φιάσκο», δείτε ΕΔΩ, προτάσεις για την υλοποίηση του «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Κρήτης, καταθέτει μέσω ανακοίνωσης του το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της Πρότασης αλλά η ταχύτητα υπαγωγής, και παράλληλα τονίζεται πως είναι απαραίτητο «την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις».

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ

«Αγαπητοί συνάδελφοι Πρόεδροι

Ενόψει της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης τις προσεχείς μέρες και παρακολουθώντας την υλοποίηση του στις Περιφέρειες Ιονίου, Ηπείρου και Αττικής έχουμε να σημειώσουμε ορισμένες πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις .

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης δείχνουν ότι απαιτείται άμεση αναμόρφωση του Προγράμματος καθώς οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή δεν αποτέλεσε η τεχνική επάρκεια της Πρότασης αλλά η ταχύτητα υπαγωγής. Ακόμη, οι μισές περίπου αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα στην διασύνδεση των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων. Όσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν ευνόησαν τον ορθά μελετημένο προγραμματισμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να υποβάλλονται κατά κανόνα με το μέγιστο δυνατό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας τελικά την απορρόφηση των πόρων.

Είναι πια σαφές ότι η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπονομεύει το ίδιο το Πρόγραμμα. Στερείται πλέον νοήματος από τη στιγμή που οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον επαρκείς και όχι περιορισμένοι. Οι προτάσεις είναι γνωστές και έχουν ακουστεί από συναδέλφους επανειλημμένα:

  • Την επόμενη φορά που θα ανοίξει το πρόγραμμα, να μην ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε» αλλά να παραμείνει η πλατφόρμα για μερικές ημέρες ανοιχτή, ώστε να καταχωρηθούν για κάθε Περιφέρεια χωριστά, όλες οι αιτήσεις
  • Εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης και βαθμολόγησης και αφού γίνει αξιολόγηση των αιτήσεων να προκριθούν αυτές με την καλύτερη βαθμολογία

Επειδή τον τελευταίο καιρό ήταν ξεκάθαρη η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών και των μηχανικών για το θέμα και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, με την έντονη οικονομική κρίση και την οικοδομική δραστηριότητα να έχει δεχθεί μεγάλα πλήγματα, είναι πραγματικά κρίμα να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ενώ η λύση τους ανάγεται σε θέματα εύρεσης πόρων, οργάνωσης και προγραμματισμού.

Παρακαλούμε λοιπόν να υποβάλλετε τις παραπάνω προτάσεις στο Υπουργείο ώστε να επανεξετάσει  συνολικά το πρόγραμμα κια να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook