«Έξι μήνες παραγγελίες και το εμπόρευμα αδιάθετο», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

έξι-μήνες-παραγγελίες-και-το-εμπόρευ-1162836

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις εμπορικές επιχειρήσεις

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη, μίλησε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης. Ρωτήθηκε για την κίνηση στα καταστήματα που άνοιξαν και ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος:

«Είμαστε χαρούμενοι που ανοίξαμε μετά από ένα μήνα και επ’ ουδενί δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ένα νέο κλείσιμο. Πρώτη μέρα χθες και έτσι όπως πάμε να λειτουργήσουμε την αγορά, με τους περιορισμούς, δεν είναι εύκολο.

Όλοι είναι σε μια διερευνητική κατάσταση, οι ανάγκες είναι χαμηλές προς το παρόν. Εμείς με την εστίαση είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία, όταν ανοίξει, θα αυξηθεί και σε μας η κίνηση. Χθες δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, το ίδιο και σήμερα, αλλά πιστεύουμε με τον καιρό θα υπάρξει αύξηση. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς συνωστισμό, τηρούμε τα μέτρα και όλοι μπορούν να κάνουν τις αγορές τους ποιοτικά και στη σωστή τιμή.»

Ο κ. Τοπολιανάκης επισήμανε όμως ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που δεν μπόρεσαν να πουλήσουν το προηγούμενο διάστημα και τώρα δεν έχουν ρευστότητα για να παραγγείλουν νέα εμπορεύματα:

«Είμαστε ο μόνος κλάδος που έχει κάνει παραγγελίες για έξι μήνες και το εμπόρευμα είναι αδιάθετο γιατί ήμασταν κλειστά και όταν ανοίγαμε, ήταν πεσμένη η κίνηση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και πρέπει να πληρωθεί η αντικατάσταση του εμπορεύματός μας. Στο τέλος αυτού του μήνα θα δημιουργηθεί πρόβλημα που για κάποιους συναδέλφους δεν θα έχει γυρισμό.»

Όσο για το πρόγραμμα e-λιανικό που αφορά τη δημιουργία e-shop από επίχειρήσεις, ο πρόεδρος των εμπόρων είπε ότι έχει υπάρξει σημαντική ανταπόκριση:

«Θα φτάσουμε τις 45.000 αιτήσεις, ιδιαίτερα όσο υπάρχουν παρατάσεις ο αριθμός αυξάνεται. Το αρχικό ποσό ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν είναι επαρκή για τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η διαβεβαίωση όμως που έχουμε από τον Γ.Γ. Εμπορίου κ. Σταμπουλίδη είναι ότι όλοι όσοι κάνουν αίτηση και πληρούν τα κριτήρια, θα πάρουν την επιδότηση. Και βέβαια το e-shop θα διευκολύνει και το κράτος να εισπράττει φόρους από τις αγορές. Και δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να έχουμε 24% ΦΠΑ, μαζί με την υπόλοιπη φορολογία»

Τέλος, ο κ. Τοπολιανάκης απηύθυνε έκκληση προς το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook