«Είναι θέμα επιβίωσης» λένε αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά – Κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους | Video

είναι-θέμα-επιβίωσης-λένε-αγρότες-κ-1283620

Με τον φόβο τα προϊόντα τους να μείνουν στα αζήτητα ή ακόμα και να χάσουν τις περιουσίες τους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, ζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στα Χανιά, με τις τιμές των αγροεφοδίων να έχουν φτάσει στα ύψη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας αγροτικού συλλόγου Χανίων οι τιμές ζωοτροφές έχουν ανέβει μέχρι και 70%.

«Οι ζωοτροφές, τα αγροεφόδια γενικά έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωτογενή τομέα στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Έχουν αυξηθεί οι ζωοτροφές μέχρι και 70%, το καλαμπόκι από 9 ευρώ που είχε πέρσι φέτος ξεπερνά τα 15 ευρώ το σακί των 40 κιλών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Αγρότες τα παράγουν αλλά την αύξηση δεν τα παίρνουν οι αγρότες, το παίρνουν οι μεσάζοντες, οι αντιπρόσωποι. Εμείς δεν μπορούμε να παράγουμε αν ακριβαίνουμε τα προϊόντα μας που λογικά πρέπει. Θα μένουνε στα αζήτητα διότι θα αυξηθούν οι τιμές. Το τυρί πρέπει να πουλιέται πάνω από 17 ευρώ το κιλό και μετά ποιος θα το αγοράσει, άρα θα φύγουμε τελείως από την αγορά» κατέληξε.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων, Γιάννης Ξανθουδάκης τόνισε πως «τα προϊόντα μας φεύγουν σε χαμηλές τιμές, ζωοτροφές που αγοράζουμε είναι πανάκριβες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει μία έκπτωση στον ΦΠΑ αλλά αν το ψάξεις είναι μία ασπιρίνη στον καρκίνο. Στα δικά μας τα προϊόντα δεν έχει πάει ούτε 5 ούτε 8%. Στο γάλα καθόλου, στο αρνί πήγε κάτι το οποίο επωφελήθηκαν οι έμποροι γιατί τα αρνιά φύγαν από τους παραγωγούς».

Άλλο ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι οι δασικοί χάρτες.

«Παρά τις κινητοποιήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με πολύ κόσμο, η κυβέρνηση ικανοποίησε δευτερεύοντα και τριτεύοντα αιτήματα όπως την παράταση του χρόνου υποβολής και την μείωση του τέλους της υποβολής των ενστάσεων ενώ άφησε αναλλοίωτο το περιεχόμενο και την ουσία των δασικών χαρτών. Σαν αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να χάσουν την περιουσία τους και να πάθουν μεγάλη ζημιά. Είναι θέμα επιβίωσης πια εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Γιώργος Πατεράκης, οργανωτικός γραμματέας ενωτικής ομοσπονδίας και πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Κολυμβαρίου.

Μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού προχώρησαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίωνκαι απαιτούν:

  • Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες εκτάσεις από πυρκαγιά.
  • Μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

 

zarpanews.gr

4 thoughts on “«Είναι θέμα επιβίωσης» λένε αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά – Κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους | Video

  1. Το μόνο θέμα που συμφωνώ με το Μητσοτακη ! Εσείς δεν είστε τίποτα περισσότερο από τα τσιμπούρια της Κρήτης, ειστε οι μακροχρόνιοι βιαστές της γης και οι καταστροφείς του ότι όμορφου υπήρχε στο νησί. Είστε ανάξιοι να ζήσετε όπως όλοι εμείς για έχετε μάθει τη ζωή του μάντακα κι ρουφάτε το αίμα της Κρήτης, σκοτώνωντας την σιγά-σιγά. Κάψατε το πράσινο για να ταΐσετε τα πρόβατα, ανοίξατε δρόμους να βγαίνετε στα βουνά γιατί να κυνηγάτε βράδυ λαγούς και αγρίμια χωρίς κανενα σεβασμός γη και την πανίδα και λωρίδα της την οποία εξαφανίσατε, (τραβάτε στη Βόρεια Ευρώπη ηλίθιοι να δείτε πως είναι τα βουνά και το έδαφος εκεί όπου υπάρχει κτηνοτροφία ), συρματόπλεξατε τα βουνά λες και ήταν του παππού σας και τώρα έχουν γίνει κρανίου τόπος και για να λέμε όλες τις αλήθειες πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες μα νοθευμένα προϊόντα που καθημερινά και περισσότεροι καταναλωτές περιφρονούν και αγοράζουν ξένα. Ποτέ δεν σας πέρασε από το κούφιο κεφάλι σας ότι ζείτε σε νησί, και @υτο σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο αριθμό ……..κτηνοτρόφων καταστροφέων. Προτιμούμε να μην ξαναφάμε τίποτα απο ότι παράγετε προκειμένου να δούμε το όμορφο αλά καταστρεμενο νησί μας να ξαναομορφαινι, να δούμε την πανιδα και χλωριδα να επανέρχεται και να έχουμε πίσω τον παράδεισο που εσεις μετατρέψατε σε κόλαση. Οποιος θέλει κτηνοτροφια να φτιάξει κτηνοτροφείο ( όχι ελεύθερη βοσκή ) και να αποδειξει την μαγκια του, όχι στο σημερινό ρεζιλίκι επάγγελμα των τεμπέληδων, των εκβιαστών των καταστροφεων γης, των καταπατητών και των παραγωγών νοθευμένων προϊόντων

      1. Αυτό που σίγουρα δεν κάνω είναι ψωνίζω τα νοθευμένα προϊόντα σας ντενεκέ !
        Η βοσκοκουτοπονηριά σου δεν μου αφήνει αμφιβολία για την δίκη σου …..δουλειά ! Επιχειρήματα εχεις ? Η μήπως δεν εχεις χρόνο γιατί φυλάς τις κατσικες που εχεις βάλει και τρώνε τα φυντάνια των συγχωριανών σου ?

  2. Έχει καταπατηθεί και καεί και ξεπουληθεί κάθε κορφή και λαγκαδια από τους κτηνοτρόφους. Να τα έχουν μαντρωμενα στο χωράφι τους όπως σε όλο τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook