«Δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι την πέμπτη ημέρα δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός»

δεν-υπάρχουν-σταθερά-δεδομένα-ότι-τη-1250269

«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών»

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει στην χώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, την επόμενη Δευτέρα, γεγονός που δίχασε αρκετά τις τελευταίες ημέρες τους επιστήμονες.

Αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε σήμερα το πρωί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ενώ παράλληλα έθιξε και το θέμα της πενθήμερης καραντίνας, αλλά και των εφιαλτικών στιγμών που βιώνουν τα νοσοκομεία της ημέρες εφημερίας. Μάλιστα, η καθηγήτρια εξήγησε πως το CDC λέει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ ο Άντονι Φάουτσι είναι περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η πτώση της θα εμφανιστεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», τόνισε αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Στην συνέχεια εξήγησε την ασφάλεια που παρέχει το εμβόλιο έναντι του ιού. «Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκανε ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση» σημείωσε.

Νόσηση και καραντίνα

Η κ. Ψαλτοπούλου έκανε λόγο και για την πενθήμερη καραντίνα, τονίζοντας πως είναι θετικό στοιχείο όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.

«Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικoύ συστήματας μένουν ακάλυπτα, και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», συμπλήρωσε.

Εφιαλτικές στιγμές για τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια εξηγεί, ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς στην χώρα για τον κορωνοϊό, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, βρίσκεται σε καραντίνα. Συγκεκριμένα, έκανε σαφές πως ναι μεν η μετάλλαξη Όμικρον δεν οδηγεί τους ασθενείς στο νοσοκομείο, αλλά η μεταδοτικότητά της φαίνεται από τις εφημερίες.

«Σε ώρα η εφημερία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κλείνει και όλα θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Παραπάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες 90 υγειονομικοί είναι σε αναστολή» σημείωσε η καθηγήτρια.

Μάλιστα, σε κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περίπτωση που νοσήσουν και οι δύο.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», κατέληξε η κ. Ψαλτοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook