«Δεν λειτουργεί το σύστημα αυτό» – Χανιώτες έμποροι μιλούν για το click away | Photos

δεν-λειτουργεί-το-σύστημα-αυτό-χαν-1149868

Ελάχιστες… συγκινήσεις προσφέρει το click away στα Χανιά, με την κίνηση προς το παρόν να είναι ιδιαίτερα υποτονική και τους εμπόρους να λένε ομόφωνα ότι θα έπρεπε να είχε βρεθεί μια καλύτερη λύση.

Το zarpanews.gr μίλησε με επιχειρηματίες, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία των πρώτων ημερών λειτουργίας με το click away, αλλά και για τις ιδιαιτερότητες που έχουν προκύψει.

Ο Χανιώτης επιχειρηματίας, Παναγιώτης Μπαρμπόπουλος, είπε ότι πολλοί πελάτες δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τον τρόπο λειτουργίας και θέλουν να δουν τα εμπορεύματα στο κατάστημα:

«Ο κόσμος έχει λίγο μπερδευτεί, νομίζει ότι θα έρθει στο κατάστημα να διαλέξει κάτι και ότι απλά θα πληρώσει έξω από την πόρτα. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να έχουν παραγγείλει κάτι πριν ακόμα έρθουν. Αν ένα μαγαζί έχει δομήσει σωστά το ηλεκτρονικό εμπόριο από πριν, θα βοηθήσει το click away, αν δεν το έχει κάνει, περισσότερο σύγχυση θα προκαλέσει», δήλωσε ο κ. Μπαρμπόπουλος.Στο ότι η λειτουργία με αυτόν τον τρόπο θα ωφελήσει κυρίως όσους έχουν ήδη e-shop, συμφώνησε και ο Γιάννης Τσιροζίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης:

«Έχουμε έλλειψη οργάνωσης, ήταν κάτι ξαφνικό. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα καταστήματα που λειτουργούν e-shop, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Με τηλεφωνήματα και SMS θα δούμε τις επόμενες μέρες πόσο κάτω θα πάει ο τζίρος. Μέχρι τώρα έχω δεχτεί ελάχιστα. Δεν μπορώ ακόμα να δώσω ποσοστά, αλλά είναι αστρονομικά κάτω«, είπε ο κ Τσιροζίδης, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το όλο σύστημα λειτουργίας ως «ιδέα καρέκλας», η οποία δεν θα πάει καλά. Κάποια καταστήματα δεν μπορούν καθόλου να λειτουργήσουν, λόγω του είδους δραστηριότητάς τους, όπως τα κοσμηματοπωλεία, με τον κοσμηματοπώλη, Κώστα Βατσολάκη, να είναι ξεκάθαρος:

Ο κ. Βατσολάκης

«Τα πράγματα είναι απλώς μηδενικά. Ούτε επισκεψιμότητα υπάρχει, ούτε αγορές. Κάποιοι κοιτάζουν τη βιτρίνα και πάλι δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Γιατί αν δεν δοκιμάσει το δαχτυλίδι στο χέρι ή το κολιέ στον λαιμό, δεν γίνεται να υπάρξει πώληση με τίποτα. Είμαστε ανοικτά αλλά ουσιαστικά είμαστε κλειστά και ανοίγουμε για να μην τρελαθούμε στο σπίτι. Θα μπορούσαν να αφήσουν το λιανεμπόριο να δουλέψει με ένα άτομο μέσα τη φορά, με ραντεβού. Με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Με ένα άτομο ανά μισή ώρα, θα μπορούσε να λειτουργήσει.»

Το ενδεχόμενο να βρισκόταν μια άλλη μέθοδος λειτουργίας άγγιξαν και άλλοι επιχειρηματίες. Η Χανιώτισσα έμπορος, Ελένη Φυτράκη, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Καλύτερα θα ήταν να μπορούσαν να μπουν οι πελάτες στο κατάστημα, να υπήρχε μια επικοινωνία. Αναγκαστικά προσπαθώ μέσω facebook, έχω φωτογραφίες με όλα τα είδη. Είναι δύσκολο έτσι, δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα κατάστημα. Και Οκτώβρη με Γενάρη ήταν η καλύτερή μου περίοδος υπό κανονικές συνθήκες. Θα έπρεπε να μπορεί να μπαίνει ένας πελάτης τη φορά. Δηλαδή πως μπαίνουν όλοι στα σουπερμάρκετ και τα μίνι μάρκετ; Ή στα βιβλιοπωλεία; Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση«, δήλωσε η κα Φυτράκη.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Ελένη Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικής ένδυσης:

«Εμείς προσπαθούμε με μηνύματα και φωτογραφίες όσο μπορούμε να λειτουργήσουμε. Γίνεται καλή συνεννόηση, αλλά δεν μπορεί να έρθει να αγγίξει το προϊόν ο πελάτης. Εκεί πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ του εμπόρου και του καταναλωτή. Όμως ο τρόπος αυτός δεν είναι ο καλύτερος, ειδικά στην Κρήτη που δεν έχουμε πολλά κρούσματα, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να μπαίνει λίγος κόσμος. Χωράμε 1-2 άτομα, θα έπρεπε να μπορούν να μπαίνουν ένας-ένας. Άλλωστε δείτε τί γίνεται στα σουπερμάρκετ. Νομίζω ότι όλο αυτό που γίνεται είναι μια πολύ μικρή βοήθεια και τίποτα περισσότερο.»

Η κα Κωνσταντίνου

Για όσους δεν έχουν e-shop, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν κάποια διέξοδο, σε πολύ μικρό όμως βαθμό, είπε στο zarpanews.gr ο έμπορος, Παναγιώτης Λεωνιδόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν γίνεται να κινηθεί η αγορά:

Ο κ. Λεωνιδόπουλος

«Δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα, δεν βολεύει το σύστημα αυτό. Ίσως ήταν και αναγκαίος ο τρόπος αυτός, αλλά το σύστημα αυτό βολεύει μόνο μια μερίδα καταστημάτων που είχαν φροντίσει να έχουν e-shop. Εμείς δεν έχουμε, προσπαθούμε μέσω instagram και facebook να εξυπηρετήσουμε τους παλιούς μας πελάτες, στέλνοντας φωτογραφίες. Και η όποια κίνηση είχαμε αυτές τις τρεις μέρες ήταν ελάχιστη και από πελάτες με τους οποίους γνωριζόμαστε χρόνια. Βέβαια, από το να μην ανοίξουμε καθόλου, είναι κι αυτό κάτι, αλλά περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους, παρά για εισπρακτικούς

Σαφώς ειρωνικός ήταν σε όσα είπε και ο Στέλιος Παπαδουλάκης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, που επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα με τα POS, τα οποία στα περισσότερα καταστήματα δεν είναι ασύρματα, ενώ πρότεινε και έναν ιδιαίτερο τρόπο για να κάνουν οι πολίτες τα ψώνια τους:

Ο κ. Παπαδουλάκης

«Σαφώς υπήρχαν καλύτερες λύσεις, θα μπορούσαν ας πούμε να κάνουν ψώνια ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της ταυτότητάς τους και έτσι θα είχαμε αποσυμφόρηση στους δρόμους, αυτό δεν ήταν ο στόχος; Όσο για το POS, μόνο το 17% των επιχειρήσεων διαθέτει ασύρματο μηχάνημα, ασύρματα έχουν μόνο στην εστίαση. Η επαναστατική μέθοδος της κυβέρνησης μας βρήκε απροετοίμαστους και κανείς δεν ρώτησε ούτε εμάς, ούτε τον καταναλωτή αν μπορεί να ανταποκριθεί. Η κίνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, η κυβέρνηση λέει ότι θα στηρίξει αλλά δεν στηρίζει», δήλωσε ο κ. Παπαδουλάκης.

Όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο πιο σαφής θα γίνεται η εικόνα στην αγορά, από τώρα όμως μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως οι γιορτές δεν θα φέρουν… θαύματα.zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 thoughts on “«Δεν λειτουργεί το σύστημα αυτό» – Χανιώτες έμποροι μιλούν για το click away | Photos

  1. Σταματείστε να είστε αφελείς, αυτό ακριβώς ήθελαν, να σας σφάξουν με το βελουδένια γάντι, και βέβαια ήξεραν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δουλέψετε με αυτό τον τρόπο, απλά θέλουν να σας τελειώσουν, οι αλλοδαποί και οι Κινέζοι θα σας αντικαταστήσουν με νοίκι ο που θα επιδοτεί ο Μητσοτάκης ! Να μου το θυμηθείτε ! !!! Και νομίζετε ότι είμαι αριστερός η ακραίος από δω η από κει σας δηλώνω απερίφραστα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ από τη μεταπολίτευση και μετά ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως ήταν, είναι και θα είναι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. Κοιτάξτε γύρω σας, έχει σχέση η σημερινή χώρα που ζούμε με την πατρίδα μας ? Ποιός την έκανε έτσι, ποιός τιμωρήθηκε ? Όσο για τους καταστηματάρχες λαβετε υποψιν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα κανείς δεν μπορεί να σας απαγορεύσει να δουλέψετε, η όλα τα μαγαζιά κλειστά η όλα ανοικτά. Κανεις σας δεν ψήφισε κανενα για να αποφασίζει ποιος θα μένει ανοικτός να δουλεύει και ποιός θα χάσει το μαγαζί του και θα καταστραφεί. Αυτό και αν είναι ρατσισμός ! Μην το δεχτείτε, στο χέρι σας είναι, και σείς πληρώνετε φόρους όπως τα σουπερμάρκετ, κανείς δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε τη νομική ισχύ να κάνει τέτοιες διακρίσεις, γράψετε τους στα παπούτσια σας, ξυπνήστε πριν να είναι αργά , αυτά είναι παράνομα !!! Ένα δικηγόρο όλοι σας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο να αποζημιωθείτε όλοι για όλο το λοκνταουν. Στο εξωτερικό έγινε, κάντε το και σείς !

    1. Αφού και στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ίδιο συμβαίνει.
      Κλείστε στα όλα.
      Τι ευρωπαϊκό δικαστήριο και βλακείες λες;
      Με κάτι ακραίους σαν και σένα σε λίγο θα έχουμε Ρουβίκωνα και Πάμε έξω από τα σούπερ μάρκετ και θα μας τα κλεισουν κι αυτά και να δούμε τι θα τρώμε μετά εξυπνακια.
      Η κρίση είναι παγκόσμια όχι πανελλήνια, βγες από το καβούκι σου και δες τι γίνεται στον κοσμο.
      Αν δεν είχαν κάνει lockdown και μαζεύαμε τους νεκρούς με τα κάρα από τους δρόμους θα ήταν χειρότερα.

  2. ΔΛΔ οι πολιτικοί κ οι κυβερνήσεις,ανεξαρτήτων πεπιθήσεων/ιδεών,θέλουν κλειστά μαγαζιά,λιγότερα ενοίκια/τουρισμό κ νεκρή οικονομία,δλδ δεν θα παίρνουν φόρους…….Λογικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook