«Δεν εξασφαλίζεται η προστασία των παιδιών μέσα σε τάξεις των 25 μαθητών»: Τι ζητάνε οι γονείς στην Κρήτη

δεν-εξασφαλίζεται-η-προστασία-των-πα-1061109

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα:

«Λίγες μέρες μόνο χρειάστηκαν μετά την ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την παιδεία για να φανούν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της υποβάθμισης της μόρφωσης των παιδιών μας. Αυτές τις μέρες γινόμαστε θεατές και αποδέκτες της υλοποίησης του άρθρου 49 για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε αυτό.

Συγκεκριμένα ο νόμος αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία από 22 σε 25, ενώ από 7θέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15 παιδιά ανά τμήμα. Η αύξηση αυτή, όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, είναι βέβαιο ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σοβαρό επακόλουθο είναι οι υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, μακριά από την κατοικία τους σε όμορα σχολεία, εάν δεν δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα λόγω έλλειψης διαθέσιμης αίθουσας. Το ενδεχόμενο αρκετά σχολεία να υποβαθμιστούν και άλλα να συγχωνευθούν και να κλείσουν είναι μπροστά μας. Δρομολογείται έτσι σταδιακά αλλά σταθερά το σχέδιο για ΚΛΕΙΣΙΜΟ χιλιάδων σχολείων που προέβλεπαν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που σχεδίασαν κυβερνήσεις, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η επιστημονική κοινότητα προβλέπει νέο κύμα πανδημίας από το Φθινόπωρο και συνιστά αραίωση μαθητών-θρανίων, το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αφού δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο η προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα σε τάξεις των 25 μαθητών.

Δεν ξεχνάμε ακόμα ότι τα παιδιά μας κάνουν μάθημα μέσα σε ακατάλληλα κτίρια και πολλές φορές σε αίθουσες προκατ που δεν ξεπερνούν τα 40 τ.μ. και αδυνατούν να φιλοξενήσουν τον επιθυμητό αριθμό μαθητών, καθώς ο Κανονισμός για τα σχολικά κτίρια προβλέπει ρητά αναλογία 1 ατόμου/2 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου, δηλ. για 25 μαθητές χρειάζεται αίθουσα 50 τ.μ. και επιπρόσθετα χώρο για τον εκπαιδευτικό και την υλικοτεχνική υποδομή.

Διεκδικούμε έναν εκπαιδευτικό ανά 15 μαθητές στα νηπιαγωγεία και Α,Β δημοτικού  και ένας προς  20 για τις υπόλοιπες τάξεις.

Καλούμε όλους τους γονείς να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των παιδιών τους»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook