«Χρεωκοπήσαμε κύριε Δήμαρχε;»: Tα αποθεματικά του Δήμου Χανίων, οι μύγες και η… Αννίτα Πάνια

χρεωκοπήσαμε-κύριε-δήμαρχε-tα-αποθε-1082293

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν τα οικονομικά του Δήμου Χανίων στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που έγινε την Παρασκευή με τηλεδιάσκεψη. Το Σώμα είχε να εξετάσει τέσσερα θέματα που αφορούσαν αναμορφώσεις προϋπολογισμού, στον απόηχο αρθρογραφίας πρώην αντιδημάρχου του Τάσου Βάμβουκα που συνέδεε το ποσό των αποθεματικών του Δήμου Χανίων με την οικονομική του βιωσιμότητα, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς επτωχεύσαμε».

Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος ζητώντας εξηγήσεις ενώ ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» Γιάννης Σαρρής, ρώτησε: «Χρεωκοπήσαμε κύριε Δήμαρχε; Είναι για γέλια ή για κλάματα αυτά τα δημοσιεύματα;»

Τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου ο οποίος ανέφερε: «Τακτική της παράταξής μας είναι ότι δεν μπαίνουμε σε μια διαδικασία να μετατρέψουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε μια εκπομπή τύπου  Αννίτα Πανιά. Και να απαντάμε σε οποιονδήποτε λέει κάτι ειδικά όταν αυτά που λένε δεν έχουν καμία βάση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβουλίου ενώ έχω ξαναπεί ότι οι πόρτες και τα τηλέφωνα μας είναι ανοικτά προκειμένου να απαντήσουμε οποιοδήποτε ερώτημα που αφορά το χαρτοφυλάκιό μου και εμένα προσωπικά. Όπως έχει γίνει πολλές φορές».

«Όμως από τη στιγμή που ξεκάθαρα τέθηκε το ερώτημα αν έχουμε πτωχεύσει τέθηκε ξεκάθαρα από τον κ. Σαρρή και έμμεσα από τον κ. Βάμβουκα, απαντώ:

Το αποθεματικό είναι μια απλή μεταβλητή όπως πολλές άλλες που έχει ο προϋπολογισμός και η οποία από μόνη της δεν αποτελεί δείκτη που συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα του Δήμου. Γι’ αυτό και δεν είναι ένας δείκτης που αναφέρεται ούτε σε δείκτες που ζητά το Υπουργείο, ούτε σε δείκτες ορκωτών λογιστών. Είναι μια λογιστική εγγραφή που βοηθάει στο να ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός».

Όπως προσέθεσε, είναι μια δυναμική μεταβλητή ενώ ενδεικτικά παρουσίασε το ύψος των αποθεματικών σε κάποιες συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

«Στις 3.12.2014 ήταν 196 ευρώ!» τόνισε και συνέχισε: «Όταν γράφτηκε το άρθρο ήταν 140 χιλ. ευρώ και πτωχεύσαμε και σήμερα για παράδειγμα είναι στα 850 χιλ ευρώ. Τι έγινε, ξαφνικά πλουτίσαμε;

Όχι, απλώς είναι μια μεταβλητή που ανάλογα με τις λογιστικές μας εγγραφές αυξομειώνεται σε καθημερινή βάση» εξήγησε ο κ. Αλόγλου. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι στις 31/12/18 ήταν περίπου 1,5 εκ. και κατέληξε στις 12/06/19 κατά την περίοδο της προεκλογικής περιόδου να πέσει στις 60.000 ευρώ; Ποιες ήταν οι έκτακτες περιπτώσεις που το δικαιολογούν αυτό; Θα ρωτούσα αν ήμουν κακόπιστος… Αλλά δεν το κάνω γιατί ξέρω πώς λειτουργεί» και κατέληξε λέγοντας:

«Κύριε Βάμβουκα, αυτό που γίνεται είναι κάτι συγκεκριμένο και στοχευμένο. Είναι αθέμιτο να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους προσωπικά. Κύριε Βάμβουκα βρισκόμαστε σε μία ολίσθηση».

«Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται» απάντησε ο κ. Βάμβουκας ενώ ο κ. Αλόγλου ανταπάντησε: 

«Θα μιλήσω εγώ ως μύγα που μυγιάζομαι» Έχετε μια συγκεκριμένη τακτική να χτυπάτε την οικονομική πολιτική του Δήμου, σας μιλώ ως νεότερος, δεν χτυπάτε εμάς, χτυπάτε υπαλλήλους».

Απευθυνόμενος στον κ. Αρχοντάκη, ο κ. Αλόγλου τόνισε: Ο Δήμος έχει κύκλο εργασιών 120 εκ. Τα ταμειακά δεσμευμένα είναι 70 εκ υπάρχουν  21 εκ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ταμειακά διαθέσιμα και ένα αποθεματικό 850.000 ευρώ. Οι πίνακες είναι στην διάθεσή σας.

Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε:

«Χθες  αν ερχόταν κάποιος τρίτος στην πόλη μας και διάβαζε την αρθρογραφία θα αποκόμιζε την αίσθηση ότι πράγματι ο Δήμος Χανίων πτώχευσε ότι η διαχείριση που γίνεται δεν δικαιολογεί την ύπαρξή μας εδώ. Διότι αν ο Δήμος πτώχευε θα σήμαινε ότι έχουμε αποτύχει» συμπληρώνοντας πως «Εγώ αναρωτιέμαι, πριν κάποιος υιοθετήσει την άποψη ότι πτωχεύουμε, δεν μπορεί να κάνει μια έρευνα;

Αυτός που συντάσσει την επιστολή έχει διατελέσει αντιδήμαρχος της οικονομικής υπηρεσίας και γνωρίζει τον ρόλο της συγκεκριμένης εγγραφής. Επί δικής του αντιδημαρχίας είχε φτάσει κάτω από 200 ευρώ. Δεν γνώριζε; Άρα ήταν ανίκανος και επικίνδυνος αντιδήμαρχος; Γνώριζε και εσκεμμένα ήθελε να παραπληροφορήσει; Ή μήπως θέλει να ρίξει λάσπη με το σκεπτικό κάτι θα μείνει στο τέλος;

Τα Χανιά μικρό χωριό είναι. Την παρουσία του καθενός στα Δημόσια πράγματα μπορεί να την αξιολογήσει».

Απαντώντας, ο κ. Βάμβουκας τόνισε: «Θεωρώ ότι μετά από το άρθρο κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή για να το καλύψει…» εξηγώντας έτσι την αλλαγή στα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης ανέφερε: «Βιαστήκατε κύριε Αλόγλου να με ταυτίσετε με αυτήν την άποψη. Παράκληση στον Τάσο να μη με συνδέει με πράγματα που είναι άτοπα και δεν έχουν κανένα νόημα.  Επειδή γνωρίζει ότι κατέχω κάποια πράγματα, μου φάνηκε περίεργο ότι με ταύτισε με αυτήν την άποψη.

Εγώ λέω κάτι εντελώς διαφορετικό, ότι λεφτά υπάρχουν και δυστυχώς  δεν μπορείτε να τα απορροφήσετε. Το πρόβλημα αυτής της δημοτικής Αρχής, όπως και της προηγούμενης, δεν είναι οικονομικό, ειναι η ταχύτητα με την οποία υλοποίει το έργο. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνονται διαρκώς χωρίς να μετατρέπονται σε έργο.

Το αποθεματικό είναι πράγματι κάτι δυναμικό που μια ανεβαίνει, μια κατεβαίνει. Θα θέλαμε όμως κάτι σταθερό και οι πολλές αναμορφώσεις δείχνουν μια προχειρότητα στο πώς συντάσσεται ο προϋπολογισμός».

Ως επικεφαλής της παράταξης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά», ο Ευτύχης Δαμιανάκης αναφερόμενος στο άρθρο σχολίασε: «Το διάβασα, φρίττοντας. Είναι άραγε εποικοδομητικό, μας τιμά αυτού του είδους η αρθρογραφία και μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην αντιδήμαρχο οικονομικών; Εσύ Γρηγόρη, στην τοποθέτησή σου ανέδειξες την πραγματική διάσταση» και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ τον συγκεκριμένο κύριο να προσέχει τι λέει. Το Δημοτικό συμβούλιο έχει χρέος να αποφεύγει τέτοιου είδους εκτροπές.».

O Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» έκανε λόγο για φαινόμενα παραπληροφόρησης και στρατηγικές που αφορούν προσωπικές φιλοδοξίες που δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα του τόπου: «Να στοχεύσουμε τα βέλη μας εκεί που πρέπει» κάλεσε το Σώμα.

Για μια αποπροσανατολιστική κουβέντα έκανε λόγο από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Νίκος Βουρλάκης. Χαρακτηριστικά σχολίασε: «Αναλωθήκαμε τόση ώρα να απαντάμε σε άρθρα αντί να ασχολούμαστε με τις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας».

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε την συζήτηση ο Σεραφείμ Ρίζος από την «Ανταρσία στα Χανιά»: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί σας έχει ενοχλήσει τόσο πολύ ένα άρθρο» σχολίασε.

Οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook