«Χωρίς εξαρτήσεις και το φεγγάρι αν θες θα κατακτήσεις» – Το ηχηρό μήνυμα που στέλνει ο αστροναύτης… έξω από το Δημαρχείο Χανίων

χωρίς-εξαρτήσεις-και-το-φεγγάρι-αν-θε-1291665

Το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα τα Χανιά του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων και τους μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου – Ε.Κ. Χανίων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ. Βερυκάκη Όλγα και κ. Ψαράκη Αγγελική, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την δημιουργία της τοιχογραφίας αυτής στο Δημαρχείο Χανίων στην είσοδο επί της οδού Υψηλαντών, η οποία μεταδίδει ένα ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την εξάρτηση από κάθε ουσία ή συμπεριφορά.

Με το σύνθημα «Χωρίς εξαρτήσεις και το φεγγάρι αν θες θα κατακτήσεις», οι μαθητές του τομέα δημιούργησαν το σχέδιο και ολοκλήρωσαν το έργο.

Όπως ο αστροναύτης μπορεί να κυβερνά ή να οδηγεί ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό έτσι σ’ όποιον δρόμο κι αν σ’ έχει οδηγήσει η εξάρτηση, υπάρχει γυρισμός.

Γίνε ο ναύτης και super ήρωας των δικών σου αστεριών και κατάκτησε ακόμα και το φεγγάρι. 

Το ΚΕΘΕΑ, ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους καθηγητές που με όρεξη, αγάπη και δημιουργικότητα «αγκάλιασαν» την ενέργεια αυτή καθώς και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη, για την συνεργασία και την στήριξη. 

Η αρχή έγινε με το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων, η συνέχεια με την είσοδο του Δημαρχείου Χανίων, όμως προβλέπεται η δημιουργία σειράς τοιχογραφιών σε δημοτικά κτήρια, όπου τα μέλη του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων – ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με τη βοήθεια εθελοντών καλλιτεχνών, θα ζωγραφίσουμε παραστάσεις, στέλνοντας το μήνυμα της απεξάρτησης.

Το «Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα τα Χανιά» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5035309 είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). 

zarpanews.gr

 

4 thoughts on “«Χωρίς εξαρτήσεις και το φεγγάρι αν θες θα κατακτήσεις» – Το ηχηρό μήνυμα που στέλνει ο αστροναύτης… έξω από το Δημαρχείο Χανίων

  1. Συγγνώμη, από πού προκύπτει το αναφερόμενο μήνυμα του γκράφιτι;

    Κάποιος που βλέπει το γκράφιτι χωρίς να έχει διαβάσει το ρεπορτάζ, πώς αντιλαμβάνεται το μήνυμα της παιδιάστικης αυτής ζωγραφιάς που φαίνεται σαν να απευθύνεται σε 8χρονα;

    Κατά τη γνώμη μου, το μόνο που εκπέμπει ως μήνυμα το γκράφιτι είναι ο αριθμός τηλεφώνου του ΚΕΘΕΑ.

    Ας μας απαντήσουν δημόσια οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτή.

  2. Πριν συνεχίσετε να γεμίζετε με γκράφιτι τα Δημοτικά κτήρια των Χανίων χωρίς να μας έχετε ρωτήσει εάν συμφωνούμε ή όχι, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τα ονόματα αυτών που θα τα σχεδιάζουν – γιατί άραγε; – σας παρακαλώ να ενημερώσετε πρώτα τους δημότες των Χανίων ποια από τις παρακάτω 4 αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία και τις σχετικές Αποφάσεις για την υλοποίηση έργων «πολιτιστικού χαρακτήρα» από Φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ικανοποιεί η πρωτοβουλία σας ώστε να είναι νόμιμη:

    1η) Άρθρα 1, 2, 3, 7, 8, 9, 14, 16 του «ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (Αρ.Πρωτ.:17552/19-3-2008),

    2η) Άρθρο 101 του Π.Δ/τος 30/1996 – ΦΕΚ 21/Α/2-2-1996 (Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) και Κ.Υ.Α. αρ. 37456/97-ΦΕΚ 878/Β/2-10-97, Απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης με Α.Π.: οικ. 434/14-3-2014 για «Συγκρότηση Επιτροπής Κρίσης Εικαστικών Έργων της Περιφέρειας»,

    3η) Άρθρο 9 παρ. 1 του Νόμου 1218/81 (Φ.Ε.Κ. 289) «Περί Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος», ένας θεμελιακός Νόμος που αφορά τα καλλιτεχνικά έργα στο Δημόσιο χώρο και τα Δημόσια-Δημοτικά κτήρια.

    Ειδικά για Δημόσια Σχολεία, επιπλέον των προαναφερόμενων τριών αυστηρών προϋποθέσεων (1η, 2η, 3η), ισχύει και η εξής:

    4η) Άρθρο 6 παρ. 2, για τις «Δραστηριότητες των μαθητικών κοινοτήτων», του «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ» (ΦΕΚ 619/Β΄/1986).

  3. Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία αυτή ας μας πουν με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος γκραφιτάς για τη σχεδίαση του συγκεκριμένου γκράφιτι επί ενός Δημοτικού κτηρίου και μάλιστα του Δημαρχείου Χανίων.

    Αν θέλουν, ας αναφέρουν έστω το μικρό του όνομα ή αλλιώς κάποιο ψευδώνυμό του όπως η γκράφιτι υπογραφή του ή αλλιώς η tag-ιά του. Υπάρχει ενδεχόμενο να είναι ο μοναδικός στον κόσμο γκραφιτάς χωρίς tag-ιά;

    Επίσης, αν θέλουν, ας αναρτήσουν εδώ και κάποιες φωτογραφίες με άλλα «έργα τέχνης» αυτού του ιδίου γκραφιτά σε τοίχους, να τα θαυμάσουν όλοι οι δημότες των Χανίων.

    Διαφορετικά, οι συνδημότες μου θα περιμένουν να τις αναρτήσω εγώ…

  4. Σε όλους εσάς που συμμετείχατε στην πρωτοβουλία της σχεδίασης του γκράφιτι με τον αστροναύτη στο Δημαρχείο, σε 2-3 μήνες το πολύ θα σας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσετε τις απόψεις σας σχετικά με την πρωτοβουλία σας. Απλά να γνωρίζετε ότι εάν, όπως δηλώνετε, στο μεσοδιάστημα αυτό ξανακάνετε κάτι αντίστοιχο και σε άλλο Δημοτικό κτήριο, τότε η πρωτοβουλία σας θα θεωρηθεί ως κατά συρροή και κατ’ επανάληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook