«Χέρι-χέρι» με τον Καρατζαφέρη για ανάχωμα στις διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά

χέρι-χέρι-με-τον-καρατζαφέρη-για-ανά-1628484
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους της ΝΔ λοξοκοιτάει σε δεξιά και ακροδεξιά κόμματα

Η «φιλική συμμετοχή» του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος, όλο και πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, στις γαλάζιες εκλογές είναι απολύτως ενδεικτική της αγωνίας του κυβερνητικού επιτελείου για την άμβλυνση των διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ.

Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνουν ότι ο πάλαι ποτέ εκφραστής της σκληρής δεξιάς, δεν θα είναι υποψήφιος, ούτε να προτείνει άλλους υποψήφιους για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να σκιαστεί η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη για προσέλκυση ψηφοφόρων από το κέντρο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εργάζεται, όμως, εντατικά στο παρασκήνιο, ενώ πληθαίνει τις τηλεοπτικές του παρουσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του IEidiseis.gr, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται για την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, καταγράφονται δύο σημαντικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι οι διαρροές είναι σημαντικές και μπορεί να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 12%. Το δεύτερο, είναι ότι η πλειονότητα των δυνάμεων που διεκδικούν την ψήφο των δεξιών ψηφοφόρων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην στηρίξουν τη ΝΔ, δεν έχει δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Πλην της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου, η οποία αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, όλοι οι υπόλοιποι σχηματισμοί, δεν καταγράφουν δυναμική τέτοια που θα τους επέτρεπε να αισιοδοξούν για εκπροσώπησή τους στο κοινοβούλιο. Αντιθέτως, κάποια από τα παραπάνω κόμματα, όπως Εθνική Δημιουργία ( Τζήμερος – Κρανιδιώτης), η Πατρίδα ( Μπογδάνος – Λατινοπούλου), το κόμμα Τράγκα ( υπό τον Π. Κουρτζίδη ), κα, δεν αφήνουν ουσιαστικό δημοσκοπικό αποτύπωμα.

Αν η ΝΔ δεν φτάσει το 33% έως 34% στις εκλογές της απλής αναλογικής, ο «αέρας» αυτοδυναμίας απομακρύνεται

Το κρίσιμο είναι αν το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου Ηλία Κασσιδιάρη, μετά την ψήφιση της ρύθμισης που αποκλείει τόσο τον ίδιον όσο και αχυράνθρωπό του στην ηγεσία του σχηματισμού, κατορθώσει να «ξεγλιστρήσει» από τη «μέγγενη» και να νομιμοποιήσει την εκλογική του κάθοδο με άλλο «προσωπείο».

Αν το πετύχει, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει σε ποσοστά που την καθιστούν απολύτως ανέφικτη. Αν όχι, τότε ένα ποσοστό που στις δημοσκοπήσεις οριοθετείται από 3% έως 6%, θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση και προφανώς θα διαμοιραστεί σε άλλους σχηματισμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο πήχης της αυτοδυναμίας κατεβαίνει περίπου στο 36,5% και το κόμμα Κασσιδιάρη μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικότερο παράγοντα για την επίτευξή της.

Όλα τα παραπάνω, μένει να αποσαφηνιστούν μέσα στον Μάρτιο, οπότε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθούν οι εκλογές από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναδεικνύει εμφατικά τη σημασία της πρώτης κάλπης, γνωρίζοντας ότι αν η ΝΔ δεν φτάσει το 33% έως 34% στις εκλογές της απλής αναλογικής, η δημιουργία «αέρα» αυτοδυναμίας είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο συγκρότησης κυβέρνησης «των ηττημένων», όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία – και χθες – η ΝΔ.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook