«Χαμηλές πτήσεις» στην επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Χανίων για το 2018 | Απογοητευτικά τα στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport

χαμηλές-πτήσεις-στην-επιβατική-κίν-795706

Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα της επιβατικής κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων για ολόκληρο το έτος 2018, όπου η οριακή αύξηση τόσο στα δρομολόγια όσο και τους επιβάτες που μετακινήθηκαν από και προς το «Δασκαλογιάννης» καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο αντίκτυπος από την αποχώρηση της Ryanair στις πτήσεις εσωτερικού και το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης της εταιρείας πτήσεων χαμηλού κόστους από τα Χανιά, είναι πλέον αδιαμφισβήτητος καθώς τα νούμερα που αποτυπώνονται, καταγράφουν δραματική μείωση τόσο στις πτήσεις όσο και στους επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport Greece για το αεροδρόμιο Χανίων, καταγράφηκε σημαντική μείωση των πτήσεων αλλά και των επιβατών εσωτερικού της τάξεως του -17.2% και -22.2% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2017. Σχεδόν 1.000 πτήσεις αλλά και πάνω 184.000 επιβάτες λιγότεροι από ότι το 2017.

Αναλυτικά, συνολική πτώση -1.1% σε σχέση με το 2017 καταγράφηκε στην κίνηση επιβατών στον Αερολιμένα Χανίων, που υπήρξε μια μικρή αύξηση 6.8% στους επιβάτες εξωτερικού έναντι της τρομακτικής μείωσης επιβατών εξωτερικού στο -22%.

(δείτε αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα)
Ανάλογη εικόνα και στις πτήσεις που έγιναν κατά το 2018, όπου λόγω αύξησης 8% σε πτήσεις από το εξωτερικό έναντι πτώσης -17.2% στο εσωτερικό, η συνολική κίνηση των πτήσεων κατά το περασμένο έτος έκλεισε με υποτυπώδη αύξηση του 0.5% σε σχέση με το 2017.

(δείτε αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα)Ωστόσο στην εκπνοή του χρόνου, η εταιρεία καταγράφει αυξήσεις και μεγάλα ποσοστά για το αεροδρόμιο Χανίων, για τον Δεκέμβριο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 22,9% συνολικά στους επιβάτες που κινήθηκαν στα Χανιά και παραπάνω από 70% πάνω στις συνολικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνή Αερολιμένα Χανίων «Δασκαλογιάννης», συγκριτικά με τον Δεκέμβρη του 2017.

Αναλυτικά οι επιβάτες από τις πτήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 13.5%, ήτοι 53.171 επιβάτες σε σχέση με το 2017 που ήταν 46.849. Σημαντικότερη είναι η αύξηση στους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, όπου το ποσοστό αύξησης αγγίζει το 5530.0%(!) καθώς σε σχέση με την περυσινή χρονιά που πέταξαν 80 μόλις επιβάτες, φέτος στα δρομολόγια εξωτερικού κινήθηκαν 4.504 ταξιδιώτες.

(δείτε αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα)
Όσων αφορά στις πτήσεις που πέταξαν από και προς το «Δασκαλογιάννης» η αύξηση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αγγίζει το 70.5% συνολικά και αναλυτικά:

Στις πτήσεις εσωτερικού σημειώθηκε αύξηση 61.8% από τον αντίστοιχο μήνα του 2017, με 513 να πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Χανίων έναντι μόλις 317 που έγιναν πέρυσι, ενδεικτικό δείγμα από την «φυγή» της Ryanair και την τότε διακοπή των πτήσεων από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η αντίστοιχη περυσινή κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού με μόλις 8 δρομολόγια να πραγματοποιούνται, έχει αλλάξει πλήρως την εικόνα της φέτος με 41 συνολικά πτήσεις και αύξηση 412.5% να γίνονται στο «Δασκαλογιάννης» κατά τον Δεκέμβριο του 2018.

(δείτε αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα)

Πάντως, τα παραπάνω στοιχεία καταγράφουν συνολικά το δυσαναπλήρωτο πλήγμα που έχει αφήσει στην Χανιώτικη κοινωνία, η μη ύπαρξη low-cost εταιρειών ιδίως στις πτήσεις εσωτερικού, παρά την ύπαρξη πλέον δύο διαφορετικών εταιρειών στα δρομολόγια Χανιά-Αθήνα και Χανιά-Θεσσαλονίκη.

Παρά της αυξημένης κίνησης που καταγράφεται στα ανωτέρω στοιχεία του Δεκέμβρη, (πολύ μικρότερη ωστόσο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές), οι πτήσεις κινούνται ακόμη σε αρκετά υψηλότερες -συγκριτικά με πριν- τιμές, κάτι που δεν επιτρέπει την (άλλοτε) αθρόα προσέλευση επισκεπτών εντός Ελλάδος.

zarpanews.gr

5 thoughts on “«Χαμηλές πτήσεις» στην επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου Χανίων για το 2018 | Απογοητευτικά τα στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport

  1. Χανιώτες…..μια ζωή γκρίνια.
    Τόσο κόσμο είχε φέτος, τι βλακείες γράφετε?
    Δεν έβρισκες μέρος να παρκάρεις.
    Αμαν πια με Την θεοποίηση της Ryanair με τους μπεκρηδες πιλότους

  2. Πληροφοριακα και μονο & ας το ερευνησησει οι δημοσιγραφικη ομαδα του ΖΑΡΠΑ η Ryan ακυρωσε και αλλες πτησεις απο Χανια χωρις να το ειχε/εχει αναφερει! Ας πατε στον δικτυακο τοπο & ας προσπαθησετε να κανετε κρατηση για πχ Πιζα, Ειντχοβεν κλπ!
    Ημερομηνιες δεν υπαρχουν για πολους προορισμους για Χανια!

  3. Οι Γερμανοί ξερουν…..το αεροδρομιο Χανίων θα εξελιχθει σε λιγο σε αεροδρομιο ενός μικρου αγονου νησιου στυλ Κασου…..αυτο είναι το οραμα του MR CEO της FRAPORT και των σφουγγοκωλαριων της εν Χανιοις μαλλον…αυτο θα πει αναπτυξη….ουτε ο Τζημερος τετοιο σχεδιο!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook