«Αυλαία» στα Χανιά και επίσημη πρεμιέρα σήμερα για την παράσταση «Φαέθων» του ΔΗΠΕΘΕΚ | Photos

αυλαία-στα-χανιά-και-επίσημη-πρεμιέ-1084275

Αυλαία σηκώνεται σήμερα, στις 19:30 το βράδυ στο φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι Χανίων, για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ, με το έργο «Φαέθων».

Το μεσημέρι της Δευτέρας, δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά με τους συντελεστές της παράστασης, παρουσία και της ηγεσίας του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλος παραστάσεων της καλοκαιρινής περιοδείας του «Φαέθοντα», θα γίνει με δωρεάν είσοδο για όλους τους θεατές. Ωστόσο θα χρειαστεί διάθεση των δελτίων (έως 2 ανά άτομο), θα γίνεται από το ταμείο του Βενιζέλειου Ωδείου (Νικ. Φωκά 5), αυστηρά με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεώς τους.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου και σκηνοθέτης της παράσταση Έφη Θεοδώρου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι αρχαιολογικοί χώροι επιτέλους προσφέρονται για τις πολιτιστικές δράσεις.«Εμείς θα συνεχίσουμε να τους εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε διάδραση του πολιτισμού με τον τουρισμό», ανέφερε ενώ στάθηκε στο πόσο συμβολική η σημερινή πρεμιέρα από τον Φιρκά, γιατί εκεί είχε ξεκινήσει η Εταιρία Θεάτρου Κρήτης την πρώτη της παράσταση το 1974 από εκεί με τον Αλέξη Μινωτή, να πρωταγωνιστεί στο έργο «Η θυσία του Αβραάμ».

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που έχει η παραγωγή αυτή που κάθε τόπος θα είναι και ένα διαφορετικό σκηνικό για τον θεατή.

Η Μαρία Σκουλά, τόνισε το πόσο χαρούμενη είναι που πρωταγωνιστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ και για το έργο, περιέγραψε πως υπάρχουν μέσα στο κείμενο, όλες οι αφηγήσεις και οι περιγραφές για τον γνωστό τότε κόσμο.«Ανυπομονώ για να γίνει αυτό το πάντρεμα με τους ιδιαίτερους χώρους που θα ταξιδέψουμε με την παράσταση», υπογράμμισε η ηθοποιός.

Ο Μάξιμος Μουμούρης εξήρε την ιδιαίτερη εμπειρία που αποκτά ένας ηθοποιός παίζοντας σε αρχαιολογικούς χώρους και εξέφρασε την ελπίδα να ενσωματωθεί η παράσταση κατάλληλα σε όλους τους σταθμούς της περιοδίας. «Είναι ένα έργο κυρίως αφηγηματικό, μπαίνουμε οι ηθοποιοί από τη δράση στην αφήγηση και αντιστρόφως με πολλές εναλλαγές», ανέφερε.

Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντέας δεν έκρυψε τη χαρά του για το ότι «κάνουμε θέατρο σε πείσμα των καιρών», ενώ ανέφερε πως το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι μια καλή ευκαιρία για κάθε ηθοποιό να δουλέψει διαφορετικά από ότι έχει συνηθίσει.

Ο μουσικός Σόλης Μπαρκή, περιέγραψε το πως κατάφερε να συνδέσει και να συνδυάσει τη μουσική που παίζει ζωντανά πάνω στη σκηνή καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, μέσα στη διαδικασία των προβών. «Καλούμαι να συνομιλήσω μουσικά ζωντανά στη σκηνή με το έργο, με την αφήγηση και με τους ηθοποιούς και όλα αυτά σε ένα κλίμα πρόκλησης για μένα, σε μία τραγωδία», τόνισε.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ, Σοφία Μαλανδράκη, το θέατρο με αισιοδοξία και σταθερά βήματα προχωράει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μέσα στην πανδημία, με νέα παράσταση. Για πρώτη φορά η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης βγαίνει στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ βοηθήθηκε από το πρόγραμμα του υπουργείου πολιτισμού για χρηματοδότηση και από την περιφέρεια Κρήτης. Οι οποίες αποφάσεις θα ανακοινώνονται ανάλογα των συνθηκών που ισχύουν, συμπλήρωσε η κ. Μαλανδράκη αναφερόμενη για τον προγραμματισμό για τον χειμώνα.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννάκης, τόνισε πως ο Δήμος Χανίων καμαρώνει για το ΔΗΠΕΘΕΚ μαζί με όλους τους Χανιώτες. Τα μνημεία αντιμετωπίζονται με έναν διαφορετικό τρόπο από τους πολίτες και αναδεικνύονται διαφορετικά με τέτοιες δράσεις, έκλεισε.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στα Χανιά, στις 3, 4 και 5 Αυγούστου στο Φρούριο του Φιρκά και έπειτα:

Ρέθυμνο, Αρμένοι, 7/8

Ηράκλειο, Πύλη Βηθλεέμ, 8,9/8

Ρέθυμνο, Μοναστηράκι, 10/8

Άγιος Νικόλαος, Λατώ, 11/8

Οι συντελεστές της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Μάξιμος Μουμούρης, Λάμπρος Κωνσταντέας

Μουσική: Σόλης Μπαρκή

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Φωτογραφίες/Βίντεο: Γκέλυ Καλαμπάκα

Τρεις ερμηνευτές αποδίδουν την περιπέτεια του νεαρού Φαέθοντα, νόθου γιου του Ήλιου και της Κλυμένης, που αναζήτησε τον πατέρα του, οδήγησε το ηλιακό του άρμα και μετά από μια ξέφρενη πορεία στον ουρανό καταποντίστηκε, πυρπολώντας τα δάση, στερεύοντας ποτάμια και πηγές και προκαλώντας έτσι μια άνευ προηγουμένου οικουμενική καταστροφή. Την αφήγηση – άλλοτε διαλογική ,άλλοτε χορική – θα συνοδεύει ζωντανά με τους ήχους κρουστών, ένας δεξιοτέχνης στο είδος μουσικός.

Περικλής Κουκλάκης – zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook