«Ασφυξία» στις ΜΕΘ για κορονοϊό στην Αττική – Πληρότητα 100% σε 7 νοσοκομεία

ασφυξία-στις-μεθ-για-κορονοϊό-στην-α-1132691

Επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.

Για μία «ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ κορονοϊού των νοσοκομείων στην Αττική» έκανε λόγο νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκος, ο οποίος επεσήμανε πως οι κενές κλίνες «αυτή τη στιγμή είναι μόλις 12».

Πρόκειται για μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» καθώς «κενή κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομείο, προκειμένου να υποδεχθεί διασωληνωμένο περιστατικό κορονοϊού από άλλο νοσοκομείο, ουσιαστικά δεν υφίσταται», όπως λέει. Η εικόνα που επικρατεί ως προς τα κρεβάτια εντατικής στο λεκανοπέδιο, συνεχίζει, η παρακάτω:

«Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία ΣΩΤΗΡΙΑ με 84 ασθενείς, ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με 45 ασθενείς, το ΑΤΤΙΚΟ με 33 ασθενείς, το ΘΡΙΑΣΙΟ με 17 ασθενείς, το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ με 12 ασθενείς, το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ με 14 ασθενείς, το ΕΛΠΙΣ με 6 ασθενείς!

Μένουν το ΚΑΤ που έχει 23 ασθενείς, περιμένει 2 ακόμη και έχει 3 κενές κλίνες, το ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ με 7 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ με 10 ασθενείς και 4 κενές κλίνες, το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ με 14 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ με 5 ασθενείς και μία κλίνη κενή. Σύνολο 12 κενές κλίνες ΜΕΘ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκλεισε την ενημέρωσή του σημειώνοντας πως «και στο κοντινό νοσοκομείο της ΧΑΛΚΙΔΑΣ νοσηλεύονται 11 ασθενείς στη ΜΕΘ και έχει μόνο ένα κενό κρεβάτι».

Αξίζει να πως όπως μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το iEidiseis, οι αρμόδιοι αναμένεται να «δώσουν» νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID σε αρκετά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τη γνωστή βέβαια μέθοδο της παραχώρησης κλινών από την κλασική ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο αυτό σημείο είναι η καταγγελία του γενικού γραμματέα της ΕΙΝΑΠ και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείο «Ευαγγελισμού» Ηλία Σιώρα ο οποίος δήλωσε προ ολίγου:

«Η αναγγελθείσα διθυραμβικά λειτουργεία 12 νέων κλινών ΜΕΘ covid στον Ευαγγελισμό δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετατροπή των ήδη υπαρχουσών 12 κλινών non covid σε covid! Αν δεν επιταχθεί, χωρίς… δωράκια ο ιδιωτικός τομέας υγείας, κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε βαριά non covid λοίμωξη, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη με όλες τις τραγικές συνέπειες, ή θα ξεπουληθούν οικογένειες ολόκληρες για να… οδεύσουν ιδιωτικά. Αν αυτό δεν είναι απανθρωπιά, τότε τι είναι;

Η λύση είναι επίταξη, όπως τη περιγράφει η ΟΕΝΓΕ και δεκάδες σύλλογοι υγειονομικών. Έστω την ύστατη στιγμή ας ακούσουν την κραυγή των μαχόμενων υγειονομικών!»

Κοντά στους 400 οι διασωληνωμένοι

Θυμίζουμε, τέλος, πως αναφορικά με τους επίσημους αριθμούς για την εικόνα του ΕΣΥ, πανελλαδικά, από τον ΕΟΔΥ έχουν γίνει γνωστά τα παρακάτω, χθες Κυριακή:

  • Εισαγωγές ασθενών 273 *
  • Εξιτήρια λόγω ίασης 73 *
  • Κάλυψη κλινών ΜΕΘ covid19 60,17% *
  • Κάλυψη κλινών covid19 40,92% *
  • Διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid – 19 391

* Για την ημέρα: 28/02/2021 – Στις «εισαγωγές ασθενών» συμπεριλαμβάνονται και οι διανοσοκομειακές διακομιδές).

Οι παραπάνω αριθμοί, μεταξύ των οποίων η σημαντική υπέρβαση των εισαγωγών έναντι των εξιτηρίων, καθιστούν δύσκολη την όποια συζήτηση για άνοιγμα, παρατηρούν οι ειδικοί, κληθέντες να σχολιάσουν την εικόνα του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook