«Ανησυχητική η διασπορά του ιού στην Κρήτη» – Τι λέει ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος

ανησυχητική-η-διασπορά-του-ιού-στην-κ-1135717

«Η εικόνα της πανδημίας και της εξέλιξής της στην Κρήτη είναι μεν καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά υπάρχει διασπορά σε διάφορα σημεία του νησιού, στα αστικά κέντρα της Κρήτης και κυρίως στην Π.Ε Ηρακλείου και την ενδοχώρα» τόνισε μιλώντας στο Livetalks ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος.

«Αυτό που ανησυχεί» συνέχισε «είναι ότι παρατηρούμε αυξητικά ποσοστά αλλά ευελπιστούμε ότι με το lockdown θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και εντός δύο εβδομάδων μπορεί να αρχίσει η πτώση της καμπύλης».

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη συσχέτιση της ελαιοσυγκομιδής με τα αυξητικά κρούσματα κορωνοϊού, στο πλαίσιο των δηλώσεων της Βάνας Παπαευαγγέλου πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σουρβίνος απάντησε ότι «δεν έχουμε στοιχεία που να συνδέουν την ελαιοσυγκομιδή με την αύξηση των κρουσμάτων». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για πιθανή συγκέντρωση πολλών ατόμων που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εστίες μετάδοσης του νέου ιού.

«Είναι μια παρότρυνση και σύσταση για επιπλέον προσοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Πότε θα αρθεί το lockdown;

«Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που πρέπει να τηρηθεί θα χρειαστούμε τουλάχιστον 10 ημέρες για να δούμε μια ανακοπή της αυξητικής τάσης και μετά πτώση της καμπύλης» είπε ο κ. Σουρβίνος και επανέλαβε ότι για να μπορούμε να μιλήσουμε για άρση του lockdown «θα πρέπει να δούμε τριψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων, και μάλιστα χαμηλό αριθμό».

Συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική και κοινωνική «θύελλα» που έχει ξεσπάσει μετά την απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου ο Γιώργος Σουρβίνος ήταν ξεκάθαρος: «Αποτελεί παράνοια η όποια συνάθροιση η συνωστισμός αυτό το διάστημα δε γίνεται να μην μπορεί ο κόσμος να λειτουργήσεις προσωπικά και επαγγελματικά και όλα αυτά να πάνε στράφι για μια συγκέντρωση. Υπάρχουν άλλοι τρόποι εορτασμού για να αποδώσουμε τιμή».

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook