«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» η απάντηση του Δήμου Χανίων για τις θέσεις ΑΜΕΑ στη Νέα Χώρα

άλλα-λόγια-ν-αγαπιόμαστε-η-απάντησ-799578

Την δική της απάντηση στις καταγγελίες του προπονητή ΑΜΕΑ, Κώστα Νικολαντωνάκη για τις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ στη Νέα Χώρα μετά την ανάπλαση που δημοσίευσε το zarpanews.gr (ΕΔΩ) δίνει η τεχνικής υπηρεσία Δήμου Χανίων.

Όπως τονίζει, «το έργο Ανάπλασης Ακτής Παπανικολή , αποτελεί πρότυπο σχεδιασμού προσβασιμότητας και σύνδεσης πόλης –παραλίας με σεβασμό στις ανάγκες όλων των ανθρώπων». Δεν απαντά όμως, ούτε για τις θέσεις που έχουν χωροθετηθεί… σε κατηφόρα, ούτε για την παρεμπόδιση της όδευσης των τυφλών!

Η απάντηση

Σχετικά με δημοσιεύματα που θέτουν σε αμφιβολία τη λειτουργικότητα και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, ως προς τις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ στο έργο της Ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή (περιοχή Νέα Χώρα) , έργο που ολοκληρώνεται και παραδίδεται αυτές τις μέρες , έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής του έργου ολοκληρώνεται με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων η οποία επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και είναι λειτουργικές. Κάθε μία από τις, κατάλληλα χρωματικά, ορισμένες θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ πληρούν τις διαστάσεις οχήματος και ο επιπλέον απαιτούμενος χώρος για την πρόσβαση στο όχημα και την κίνηση οδηγού ή συνεπιβάτη ΑΜΕΑ εξασφαλίζεται καθώς η ανάπλαση στο σύνολό της βρίσκεται σε ένα επίπεδο χωρίς υψομετρικές διαφορές και χωρίς κάθετα εμπόδια στην ελεύθερη ζώνη κίνησης .

Το έργο Ανάπλασης Ακτής Παπανικολή , αποτελεί πρότυπο σχεδιασμού προσβασιμότητας και σύνδεσης πόλης –παραλίας με σεβασμό στις ανάγκες όλων των ανθρώπων (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, έγκυοι, γονείς με μικρά παιδιά κτλ) .

Η συγκεκριμένη παραλία της Νέας Χώρας είναι μια από τις πρώτες παραλίες στην Ελλάδα και η πρώτη στην Κρήτη όπου εγκαταστάθηκε πριν τρία χρόνια και λειτουργεί το σύστημα υποβοήθησης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία από την παραλία στην θάλασσα (SEATRACK) .

Σημειώνεται τέλος ότι ο Δήμος Χανίων έχει παρέμβει με σειρά ολοκληρωμένων έργων στην βελτίωση θεμάτων ασφάλειας και προσβασιμότητας στο σύνολο του δημόσιου χώρου της πόλης. Παράλληλα υλοποιείται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Χανίων, ενώ προγραμματίζονται και έργα όπως η Διαμόρφωση Πράσινης Διαδρομής κατά μήκος των οδών Τζανακάκη , Χατζημιχάλη-Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς, με έμφαση στην προσβασιμότητα και στην ενίσχυση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων που θα βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών στην πόλη μας.

Το δικό μας σχόλιο

Σε μια πόλη που η προσβασιμότητα είναι πολυτέλεια -αν όχι άγνωστη λέξη- τα στοιχειώδη καμιά φορά όντως φαίνονται εντυπωσιακά. Ωστόσο, όταν σχεδιάζεται ένα έργο εξολοκλήρου από την αρχή, απαιτείται ουσιαστικός σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και εναρμόνιση κατά γράμμα και όχι… κατά προσέγγιση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook