“Άκυρο” από τους καταστηματάρχες των Χανίων στον Εμπορικό Σύλλογο για το νέο ωράριο – Πως λειτούργησαν τα μαγαζιά | Photos

Μάλλον πως δεν ξεκινά και με τους… καλύτερους οιωνούς, το νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που πρότεινε για τη χειμερινή περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και που πιλοτικά ξεκίνησε η εφαρμογή του.

Κατά τις πρώτες δύο μέρες, που συμπίπτουν και με την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, φαίνεται πως τα εμπορικά καταστήματα της πόλης (με εξαίρεση τα υποκαταστήματα των μεγάλων αλυσίδων), δεν “αγκάλιασαν” την πρόταση του Εμπορικού και τήρησαν τις πάγιες συνήθειες, ανοίγοντας κανονικά το πρωί αλλά και τηρώντας το “σπαστό” ωράριο λειτουργίας, με διακοπή τις μεσημεριανές ώρες.Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του zarpanews.gr, ενώ οι φωτογραφίες από τα κλειστά καταστήματα είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικράτησε το μεσημέρι (15:30-16:30) της Τρίτης.

Μάλιστα, οι λίγοι καταστηματάρχες που αποφάσισαν να τηρήσουν το νέο προτεινόμενο ωράριο, δεν δήλωσαν αισιόδοξοι για την ευόδωση του μέτρου. Ο κ. Σταύρος Μπαδογιάννης τόνισε ότι “ίσως θα πρέπει να δοκιμαστεί για κάποιο διάστημα το νέο ωράριο για να δούμε αν αντέξει. Ωστόσο θα έπρεπε να προηγηθεί καλύτερη και μεγαλύτερη διαβούλευση με τους καταστηματάρχες, πριν την εφαρμογή του. Αν και το ωράριο είναι η “κουρτίνα”, πίσω από αυτήν είναι τα μεγάλα προβλήματα, όπως ότι δε γίνεται να πουλάμε τον μισό χρόνο με εκπτώσεις τα εμπορεύματά μας”.Η κα Μαρία απ’ την άλλη δήλωσε, ότι “είναι καλό να υπάρχει συνεχόμενο ωράριο, υπάρχει η διάθεση, αν και στην πράξη δεν βοηθάει. Παρόλαυτά, το να ανοίγει μια ώρα μετά το κατάστημα μου για να προλαβαίνω και εγώ να κάνω τις δουλειές μου είναι καλό”.

Η πρόταση πάντως του ΕΣΧ, αφορά στην τήρηση ενός συνεχόμενου ωραρίου -έναντι του “σπαστού” που ισχύει- για τις ημέρες Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή τις ώρες 10:00-19:00, ενώ τις υπόλοιπες (Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο) προτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων από 10:00 έως 14:30. Παρόλαυτά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργος Τοπολιανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πρόταση, στην ενημερωτική εκπομπή του Super FM 89.6 με τον Περικλή Κουκλάκη, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες 40 χρόνων μεν, ωστόσο “ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος οφείλει να προτείνει ένα ωράριο στα μέλη του, το οποίο θα είναι εντός και του πλαισίου των 40 ωρών/εβδομάδα, για να προστατεύονται τα μέλη τους”.

“Κορόιδο όποιος παραμείνει ανοικτός μέχρι το βράδυ, αν βρέξει”

Μάλιστα για να δώσει ένα παράδειγμα ο κ. Τοπολιανάκης τόνισε ότι “σήμερα ας πούμε, αν πιάσει μπόρα μετά τις 7 το απόγευμα και δεν κυκλοφορεί κανείς στον δρόμο, για μένα αυτός που θα κάτσει μέχρι τις 9 το βράδυ, είναι κορόιδο, εφόσον έχει ανοίξει και το μεσημέρι”.

Τόνισε ότι ενάντια σε όσα του καταλογίζουν, επεδίωξε ο ίδιος να υπάρξει γνωμοδότηση από το Εργατικό Κέντρο Χανίων και τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, για να υπάρχει και η άποψη των εργαζομένων στο νέο ωράριο, “χωρίς ανταπόκριση όμως”, ανέφερε ο κ. Τοπολιανάκης.Μένει να φανεί αν το νέο πειραματικό πρόγραμμα υιοθετηθεί από τους μικρούς επιχειρηματίες, εμπόρους και καταστηματάρχες και φυσικά αν ακολουθηθεί συνολικά, ώστε να μην υπάρχει και η σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. zarpanews.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “σήμερα ας πούμε, αν πιάσει μπόρα μετά τις 7 το απόγευμα και δεν κυκλοφορεί κανείς στον δρόμο, για μένα αυτός που θα κάτσει μέχρι τις 9 το βράδυ, είναι κορόιδο, εφόσον έχει ανοίξει και το μεσημέρι”.
    ΟΧΙ ΟΧΙ! ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΥΤΟ! Αμα δε βρεξει ομως θα ειναι μαγκες! Επισης γιατι δεν εχουμε ωραριο αναλογα με τις καιρικες συνθηκες; ΜΠΡΑΒΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!
    Αν ειναι δυνατον!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ