QatarGate: H απολογία της Καϊλή – «Έβλεπα τις βαλίτσες με τα χρήματα αλλά δεν είχα καταλάβει από που προέρχονταν»

qatargate-h-απολογία-της-καϊλή-έβλεπα-τις-βαλ-1586586

Νέες λεπτομέρειες από τις καταθέσεις της προφυλακισμένης Εύας Καϊλή βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά το σκάνδαλο QatarGate που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο και βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις βελγικές αρχές.

«Ξέρω ότι ο σύζυγός μου κρατούσε κάτι για λογαριασμό του παλιού του αφεντικού, Αντόνιο Πάντσερι, και ίσως και για το τωρινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο επίσης. Ωστόσο, δεν ήξερα τι και γιατί. Δεν νομίζω ότι εμπιστεύομαι κανέναν πια μετά από αυτό που συνέβη», φέρεται να δήλωσε η ελληνίδα ευρωβουλευτής όπως μεταδίδει η La Repubblica, σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία».

Η αμυντική γραμμή της Εύας Καϊλή

Η αμυντική γραμμή της Εύας Καϊλή στρέφεται σε αυτήν την κατεύθυνση, με τη δικαιολογία ότι αυτό που συνέβη ήταν αποτέλεσμα σκιωδών μηχανορραφιών που οργάνωσαν ο Πάντσερι και ο συνεργάτης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρώτη αναφορά που δόθηκε στους ανακριτές, η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κατέληξε στη φυλακή με τις κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα του QatarGate, έπρεπε να εξηγήσει πολλά πράγματα στους δικαστές των Βρυξελλών: τίνος ήταν τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι της, γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να τα κρύψει όταν έμαθε για τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

Τα πρώτα τηλεφωνήματα της Εύας Καϊλή μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι

«Αφού συνελήφθη ο σύντροφός μου, μπήκα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη» περιγράφει. Η Καϊλή βρίσκει τη βαλίτσα, καθώς και έναν υπολογιστή και ένα τηλέφωνο. «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για λογαριασμό του Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα που είχε πάρει».

Αμέσως μετά προσπαθεί επίσης να τηλεφωνήσει στον πρώην συνδικαλιστή και τους φίλους του: «Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι (που μιλάει μόνο ιταλικά) αλλά δεν τον βρήκα, οπότε προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Μαρκ Ταραμπέλα και τη Μαρία Αρίνα. Δεν ξέρω γιατί ο Παντσέρι δεν είχε απαντήσει». Οι επιμέρους παραδοχές που έκανε η Καϊλή, που απορρίπτει τις καταγγελίες για διαφθορά, αφορούν στα χρήματα. «Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο» σημειώνει.

Η βαλίτσα λοιπόν ανήκε στον Παντσέρι, διαβεβαιώνει η Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπήρχε ακόμη μία τσάντα που περιείχε χρήματα. Ήταν αυτή που είχε δανειστεί (ο Τζιόρτζι) για τα ακίνητα». Μάλιστα, το ζευγάρι μόλις είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα. Το δάνειο είναι στο όνομα της ευρωβουλευτού, η οποία πληρώνει το ενοίκιο και τις κατασκευές, ενώ τα μετρητά «ήταν η συνεισφορά του συντρόφου της». «Στην τσάντα αυτή ήταν περίπου 50-60.000 ευρώ, δεν ξέρω γιατί, δεν είχα πρόθεση να ερευνήσω τις υποθέσεις του», σημείωσε.

«Ο Φραντσέσκο δεν έχει πολλά χρήματα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε όλα τα έξοδα. Είναι ακόμα μικρότερος από εμένα. Ξέρω ότι κατά καιρούς δανείζεται από τους γονείς του, ίσως και από τον Αντόνιο, δεν ξέρω» προσθέτει η Καϊλή.

«Δεν μπορούσε να πει όχι»

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στάθηκε και στο έργο του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πώς αυτό επηρέασε τα συμφέροντα του Εμιράτου. «Κάθε αντιπρόεδρος έχει ένα χαρτοφυλάκιο. Το δικό μου ήταν στη Μέση Ανατολή, 15 χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν λείπουν οι τύψεις. Δεν εμπιστευόμουν πάντα τις “σχέσεις” (του Τζιόρτζι) με τον Παντσέρι και τον Κοζολίνο. Ο Φραντσέσκο είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο και τον Αντρέα, αλλά ήταν υπερβολική. Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικά».

Η Καϊλή διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων». Εκτός από τη στιγμή που η ιστορία… έσκασε και έπρεπε να αξιολογήσει εκ των υστέρων την παρουσία αυτών των μετρητών. Μόνο τότε κατάλαβε ότι όχι, δεν ήταν «φυσιολογικό».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook