«Πύρρειος» νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον – Η δύσκολη επόμενη μέρα μετά την πρόταση μομφής

πύρρειος-νίκη-για-τον-μπόρις-τζόνσο-1322579

Mπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον να γλίτωσε από την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τους δικούς του βουλευτές, αλλά με το να καταψηφίσει το 40% θεωρείται «βαρύς τραυματισμός».

Για πολλούς αναλυτές, τα δύσκολα για τον Τζόνσον τώρα αρχίζουν.

Ο Μπόρις Τζόνσον γλίτωσε την υπερψήφιση της πρότασης μομφής (με 148 υπέρ της πρότασης και 211 κατά) και δεν θα απειληθεί από νέα πρόταση μομφής για έναν χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό, πιθανότατα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2024 – αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 δήλωσε ότι ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα», λέει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αμέσως μέτα την ψηφοφορία δήλωσε πως η νίκη του ήταν «πειστική» και «αποφασιστική» και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός και ότι δεν τον ενδιαφέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα πειστικό, αποφασιστικό αποτέλεσμα και αυτό που σημαίνει είναι ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βουλευτές των Συντηρητικών που τον στήριξαν και είπε ότι τώρα το κόμμα θα πρέπει να ενωθεί ώστε «να αφήσουμε πίσω μας αυτά στα οποία επικεντρώνονταν τα μέσα ενημέρωσης». «Μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία», τόνισε.

Σε συνάντηση που είχε μετά την ψηφοφορία με την κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ότι «μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι» και να αλλάξει την ατζέντα, επικοινωνώντας στην βρετανική κοινωνία τα επιτεύματα και τις επιτυχίες του.

Ως κορυφαίες αξιολογεί το Brexit και τον χειρισμό του σε σχέση με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πρόκειται για «καλά νέα», καθώς το Partygate που έχει στοιχειώσει τη θητεία του, κλείνει οριστικά.

«Έτσι μπορούμε ως κυβέρνηση να εστιάσουμε στα σημαντικά και να βοηθήσουμε τους πολίτες».

Πάντως, το νούμερο 148 είναι αρκούντως ανησυχητικό καθώς ξεπέρασε και το 133 της Τερέζα Μέι.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι τον υποστήριξε ένα μικρότερο ποσοστό βουλευτών από ό,τι υποστήριξε την Τερέζα Μέι στην ψήφο εμπιστοσύνης της το 2018 – και έφυγε έξι μήνες αργότερα.

Η δύσκολη επόμενη μέρα

Με το ενδεχόμενο μιας σειράς ήττων στις ενδιάμεσες εκλογές σε λίγες εβδομάδες και μια δύσκολη διακομματική έρευνα για το αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η θέση του θα γίνει μη βιώσιμη.

Το αποτέλεσμα σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης να αρχίσουν εγκαταλείπουν τον πρωθυπουργό και η θητεία του στο πρωθυπουργικό θώκο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται σαφώς λιγότερο ασφαλής – με τους επικριτές να είναι πιθανό να ενθαρρυνθούν και να μη φιμωθούν, προσθέτουν οι αναλυτές.

Ήδη, οι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποιοι από τους υπουργούς του θα του πουν ανοιχτά να φύγει. Άλλωστε, πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, ο Βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

 

Το πρώτο πλήγμα πάντως για τον Βρετανό πρωθυπουργό ήρθε από τις τοπικές εκλογές, όπου οι Τόρις έχασαν αρκετές έδρες σε τοπικά κοινοβούλια και είδαν τις δυνάμεις τους να συρρικνώνονται. Επόμενη δύσκολη αναμέτρηση, οι δύο ενδιάμεσες εκλογές που πλησιάζουν.

Την ίδια στιγμή, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι –γνωστοί ως αντάρτες των Τόρις- έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, ώστε να εγκαταλείψει ή να εκδιωχθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο. Υπάρχουν και σύμμαχοι του πρωθυπουργού που πίσω από κλειστές πόρτες παραδέχονται ότι έφτασε στην «αρχή του τέλους».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, σχολίασε το αποτέλεσμα λέγοντας ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές αγνόησαν τον βρετανικό λαό δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός είναι εντελώς ακατάλληλος για το σπουδαίο αξίωμα που κατέχει», προσέθεσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook