Πυρόπληκτοι: Μοντέλο «πανδημίας» για τις πληρωμές

πυρόπληκτοι-μοντέλο-πανδημίας-για-1264346

Σε σταθερή βάση, κατ΄ αναλογία με τις πληρωμές που γίνονταν με τα μέτρα, πχ για ιδιοκτήτες ή τις επιστρεπτέες προκαταβολές λόγω πανδημίας, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και αποπροσωποποιημένων διαδικασιών, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ξετυλίξει το πλάνο αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους.

Έτσι, με βάση τη μέχρι στιγμής ενημέρωση από το Υπ. Οικονομικών κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για αιτήσεις που έχουν εγκριθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή μπήκαν 3 7 εκατ ευρω σε 528 ΑΦΜ δικαιούχων, που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως το μεσημέρι τις ίδιας μέρας. Στο μεταξύ ξεπερνούν τις 1500 οι κατατεθειμένες αιτήσεις στο σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδων (ΑΑΔΕ).

Η στήριξη

Υπενθυμίζεται ότι οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση:

• Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.

• Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.

• Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

• Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

• Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης είναι η 30/9/2021, ενώ ειδικά, για την έγκαιρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10/9/2021. Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

• Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET

• Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.)

• Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ)

Η διαδικασία

Να σημειωθεί ότι «κλειδί» για τις αιτήσεις είναι το Ε9 καθώς σε ειδικά πεδία προσυμπληρώνονται τα ακίνητα (ενδεικτικά ΑΤΑΚ, περιγραφικά στοιχεία ακινήτου, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εμπράγματο δικαίωμα) από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως αυτά έχουν δηλωθεί.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η ΑΑΔΕ ελέγχει τις αιτήσεις ενώ για τυχόν λάθη όπως και στις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία κτλ ενημερώνει τους δικαιούχους για την ανάγκη διορθώσεων κτλ. ώστε στο δεύτερο κύκλος πληρωμής για τις αποτυχούσες πληρωμές και θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους να καλυφθούν τυχόν κενά.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ενοικιαστές στην σχετική εφαρμογή κι έτσι μπορούν να αποζημιωθούν για την καταστροφή της οικοσκευής, όμως μέσα από τη διαδικασία που θα εκκινήσει ο ιδιοκτήτης.

Για τις οικοσκευές μισθωμένων μακροχρόνια ακινήτων ή ακινήτων υπό δωρεάν παραχώρηση, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Μίσθωσης, η χορήγηση γίνεται με βάση την αίτηση που υποβάλλει ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής για το ακίνητο αυτό, υπέχοντας σχετική υποχρέωση. Ο μισθωτής ή παραχωρησιούχος ενημερώνεται αυτοματοποιημένα την επόμενη ημέρα, προκειμένου να αποδεχθεί τη σχετική αίτηση και να συναινέσει στην επεξεργασία και διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων.

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δικαιούται και Στεγαστικής Συνδρομής και αποζημίωσης για την οικοσκευή.

Οι ενισχύσεις

Αναλυτικά με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται τα εξής:

Για κατοικίες:

Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες

4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών

2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Αποζημιώσεις επιχειρήσεων

Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων. Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις: Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και

2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Στη β’ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.

2. Επιχορήγηση καλλιεργειών: Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:

4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και

1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Στη γ’ φάση, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής.

Συμψηφισμός – Κυρώσεις

Κάθε ενίσχυση πρώτης αρωγής συμψηφίζεται με το αναλογούν αντίστοιχο συνολικό ποσό δωρεάν κρατικής αρωγής που δικαιούται ο αιτών, όπως αυτό θα καθοριστεί μετά την υποβολή σχετικού φακέλου αν πρόκειται για στεγαστική συνδρομή ή μετά την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής αν πρόκειται για ζημιές σε επιχειρηματικές εγκαταστάσεις.

Σε περίπτωση που το τελικά αναλογούν ποσό δωρεάν κρατικής αρωγής είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο αιτών ως πρώτη αρωγή, τότε το επιπλέον ποσό πρέπει να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που, κατά τον έλεγχο για την καταβολή και εκκαθάριση του δικαιούμενου ποσού δωρεάν κρατικής αρωγής διαπιστωθεί μη τήρηση των νομοθετηθέντων όρων ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης πρώτης αρωγής, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, και εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

zarpanews.gr – Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook