Πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός από τις φωτιές έφτασε στην Ευρώπη – Τι λένε οι επιστήμονες

πυρκαγιές-στον-καναδά-ο-καπνός-από-τις-1708352

Την ώρα που ο καπνός από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που σημειώνονται στον Καναδά έχουν «σκεπάσει» τις βορειοανατολικές ΗΠΑ δημιουργώντας εικόνες αποκάλυψης και έχουν σημάνει συναγερμό για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους για την ποιότητα του αέρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο καπνός έφτασε και στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες, καπνοί απλώθηκαν από τον Καναδά σε όλη τη Γροιλανδία, την Ισλανδία και κατευθύνονται προς τη Νορβηγία, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί το πρωτοφανές επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας στη Νορβηγία (NILU) κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού χρησιμοποιώντας πολύ ευαίσθητα όργανα και στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση προβλέψεων.

Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μπορεί να μυρίσουν ή και ακόμη και να παρατηρήσουν τον καπνό ως ελαφριά ομίχλη, αλλά, σε αντίθεση με περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, δεν θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία τους, δήλωσε ο επιστήμονας στο NILU, Νικόλαος Ευαγγελίου μιλώντας στο CNN. «Οι φωτιές που ταξιδεύουν από τόσο μεγάλες αποστάσεις φτάνουν πολύ αραιές», είπε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες ημέρες, το σύννεφο καπνού αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά είναι απίθανο οι άνθρωποι να μπορούν να μυρίσουν ή να παρατηρήσουν τον καπνό, είπε ο κ. Ευαγγελίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο ο καπνός από τόσο μεγάλες πυρκαγιές να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις. «Ο καπνός από τις πυρκαγιές όπως αυτές στον Καναδά εγχέεται σε μεγάλα υψόμετρα, παραμένοντας έτσι στην ατμόσφαιρα περισσότερο και ικανός να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις», εξήγησε.

Κάτι τέτοιο είχε συμβει και το 2020, όταν καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια εντοπίστηκε στο Svalbard, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος που βρίσκεται βαθιά μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Ανησυχία για τους ευάλωτους

Ανησυχία υπάρχει κυρίως την υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι, ή όσοι πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν οι ασθενείς με κρίσεις άσθματος που απευθύνθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της πόλης.

Εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης μέσα σε ένα πορτοκαλί σύννεφο κυκλοφόρησαν χθες, αν και ο ουρανός είναι πιο καθαρός σήμερα.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε η 65χρονη Λίντα Τζουλιάνο παίρνοντας μία από τις μάσκες που διανέμονται στους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης.

«Μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου όταν βλέπω τον ουρανό γεμάτο καπνό», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική».

Τα ζωολογικά πάρκα στην Ουάσινγκτον, το Μπρονξ και το Σέντραλ Παρκ είχαν κλείσει και οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν σήμερα στο σπίτι και θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου.

Στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης αλλά και της Φιλαδέλφεια υπήρξαν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω της περιορισμένης ορατότητας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας FAA.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Με σχεδόν 8.000.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές, το Κεμπέκ είναι αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές γεγονός. Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί διπλάσιες πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο την ίδιας περιόδου τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Χθες στην επαρχία ήταν ενεργές περισσότερες από 150 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 90 εκτός ελέγχου. Νέες ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Πορτογαλία αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον Στεφάν Καρόν της υπηρεσίας Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές: «Είμαστε μόνο στην αρχή της εποχής των πυρκαγιών».

Παράλληλα μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές, εκτίμησαν οι καναδικές αρχές.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook