Πυρκαγιές: Σε χειρότερη κατάσταση η Αφρική από τον Αμαζόνιο

πυρκαγιές-σε-χειρότερη-κατάσταση-η-αφ-913935

Τεράστιες πυρκαγιές αποτεφρώνουν τους «πνεύμονες της Γης» στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, προκαλώντας οργισμένες διαδηλώσεις, μεγάλη ανησυχία και παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας οι φωτιές που μαίνονται αυτές τις μέρες στην Αφρική είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες στη Βραζιλία.

Στον παγκόσμιο χάρτη πυρκαγιών της NASA τεράστιες εκτάσεις στην κεντρική και ανατολική Αφρική εμφανίζονται κατακόκκινες, με χιλιάδες εστίες φωτιές να κατατρώνε απίστευτες εκτάσεις βλάστησης στην Αγκόλα, το Κονγκό, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Τανζανίακαι τη Ζάμπια.

Από τις αρχές του έτους οι περισσότερες πυρκαγιές στον πλανήτη -πολύ περισσότερες από τη Βραζιλία – έχουν καταγραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αριθμός που αυξήθηκε δραματικά στη χώρα και την Αγκόλα την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως ανέφερε το Bloomberg. Μόνον εκείνο το διήμερο 6.902 φωτιές καταγράφηκαν στην Αγκόλα και 3.395 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έναντι 2.127 στη Βραζιλία.

Πάνω από 10.000 πυρκαγιές καταγράφηκαν μέσα σ’ ένα 48ωρο στην κεντρική Αφρική

Ενώ οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο φέρνουν θάνατο και ερήμωση, εκείνες στην υποσαχάρια Αφρική -που αποτελούν περίπου το 70% των καμμένων εκτάσεων στον πλανήτη μας- ουσιαστικά έχουν «γεωργική» προέλευση.

Όπως αναφέρει η NASA, κάθε χρόνο τέτοια εποχή (χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο από τις 21 Ιουνίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου) αγρότες στην κεντρική Αφρική χρησιμοποιούν τις φωτιές για να καθαρίσουν μεγάλες εκτάσεις δασών και σαβάνας για να αναζωογονήσουν τα βοσκοτόπια και να κάψουν υπολείμματα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις ώστε να προετοιμαστούν για τη νέα σεζόν. Η τεχνική αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτε, αλλά από την άλλη πλευρά παράγει τεράστια σύννεφα καπνού που επιταχύνουν την διαδικασία υπερθέρμανσης του πλανήτη και ως εκ τούτου την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: iskra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook