Πυρκαγιές: «Όλα καλά» για την κυβέρνηση – «Εκτός κάδρου» επέλεξε να μείνει ο πρωθυπουργός

πυρκαγιές-όλα-καλά-για-την-κυβέρνησ-1261292

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, ηρωικές μάχες από πυροσβέστες στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας.

Τι και αν υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για καθυστερήσεις που ξέφυγε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τι και αν η απίστευτη καταστροφή έγινε λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, τι και αν το αλαλούμ ήταν ευδιάκριτο από τις μεταδόσεις των τηλεοπτικών καναλιών, που δεν φημίζονται δα και για την κριτική που ασκούν στο Μαξίμου;

Η κυβέρνηση… αυτοεπαίρεται και οι υπουργοί αλληλοσυγχαίρονται για την προετοιμασία τους και την αποτελεσματικότητά τους, σε έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου!

Την ώρα που οι μάχες για την κατάσβεση της φωτιάς τόσο στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όσο και στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο καύσωνας αποτελεί ευνοϊκό πεδίο για την εκδήλωση και άλλων πυρκαγιών – κάτι που να ευχηθούμε να μην συμβεί – δεν μπορεί να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Την ώρα αυτή όμως, ώρα που η αντιπολίτευση φέρεται υπεύθυνα στο σύνολό της και αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή κριτική, η κυβέρνηση προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί πολιτικά, ώστε να στήσει επικοινωνιακά σόου και να προωθήσει πάνω στα αποκαΐδια νέο… Success Story!

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, βγαλμένα κυρίως μέσα από τα όσα γνωρίζουμε όταν γράφονται αυτές οι γραμμές από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης:

– Η εικόνα των δυο υπουργών να… αλληλοσυγχαίρονται σε έκτακτες δηλώσεις προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις! Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για καθυστερημένη αντίδραση των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και στην ευρύτερη περιοχή και να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές, ενώ παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλες περιοχές της χώρας. Πολύ περισσότερο που οι άνεμοι στη Βαρυμπόμπη δεν δείχνουν να ήταν 6 μποφόρ, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, αλλά 2 έως 4! Το «ήμασταν προετοιμασμένοι» που είπε ο αρμόδιος υπουργός μάλλον δεν αποδεικνύεται από τα πεδία των πυρκαγιών, αλλά επ΄ αυτού περισσότερα τις επόμενες μέρες.

– Ο πρωθυπουργός, που έβγαζε διαγγέλματα για το… παραμικρό, ακόμα και για το ότι επέστρεψε στη χώρα το Ράλι Ακρόπολις, επέλεξε – για ευνόητους λόγους – να μείνει την πρώτη μέρα της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη εκτός κάδρου! Μια επίσκεψη για ενίσχυση στο Κέντρο Επιχειρήσεων, χωρίς κάμερες, μετά από ένα Σαββατοκύριακο στα Χανιά, με φωτό σε πλαζ και ακύρωση του ταξιδιού τη Δευτέρα στη Σαντορίνη, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον καύσωνα! Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δραστηριοποιηθεί στη συνέχεια, η απόφασή του ωστόσο να μείνει εκτός κάδρου την Τρίτη, ασφαλώς και θα προκαλέσει πολλά σχόλια.

-Οι καταστροφές στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στην Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι ανυπολόγιστες και, σαφώς, θα πρέπει να προκληθεί μια ουσιαστική συζήτηση για το μοντέλο κατάσβεσης των πυρκαγιών, τα χρήματα που – δεν – διατίθενται, την έλλειψη μέσων.

-Αξίζει να σημειωθεί και να επαινεθεί για μια ακόμα φορά ο γεμάτος αυταπάρνηση αγώνας των πυροσβεστών, εργαζομένων των σωμάτων ασφαλείας και στην τοπική αυτοδιοίκηση και αλλού. Άξιοι!

Τώρα προέχει η κατάσβεση των φωτιών, η πρόληψη νέων καθώς ο καύσωνας παραμένει, η ανακούφιση των πληγέντων, καθώς – αργότερα – να ξεκινήσει και η προσπάθεια για να αποφευχθούν και άλλα κακά, όπως οι πλημμύρες το χειμώνα, να γίνει αναδάσωση, να μην υπάρξουν καταπατήσεις και βεβαίως να αποζημιωθούν όσοι είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

Η απόδοση των ευθυνών – σε πολύ δύσκολες, όντως, συνθήκες – δεν θα αποφευχθεί – αντιθέτως θα πρέπει να αποφευχθεί η προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

2 thoughts on “Πυρκαγιές: «Όλα καλά» για την κυβέρνηση – «Εκτός κάδρου» επέλεξε να μείνει ο πρωθυπουργός

  1. Ο Άριστος δεν ήταν που έσκουζε, ότι καίγεται το Μάτι και ο Αλέκος έκανε τα μπάνια του? (φτου κακά)
    Τώρα που η φωτιά έφτασε στο Σύνταγμα, και όχι τίποτα άλλο, θα χαλάσει τον περίπατο του ανηψιού, λέμε τώρα, αυτός που είναι?
    Στα Φαλάσσαρνα για μπάνιο.

    Το νου σας, ίσως το τσουνάμι να είναι μεγάλο!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook