Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

πύρινος-εφιάλτης-στην-εύβοια-ολονύκτ-907540

Η σκληρή μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στην Εύβοια και τη νύχτα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια κόντρα στην πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από τα ξημερώματα της Τρίτης, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών, όπου κατευθύνονται οι φλόγες, κάτι που τελικά αποδείχθηκε σωτήρια απόφαση, καθώς οι μπουλντόζες της ΛΑΡΚΟ που αναπτύχθηκαν στην περιοχή κατάφεραν και απομάκρυναν τις φλόγες από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, στα οποία είχε ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης.

Ωστόσο, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν θα παρουσιάσουν ενίσχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας δυσχεραίνοντας περαιτέρω το έργο της πυρόσβεσης στο τεράστιο πύρινο μέτωπο που υπολογίζεται στα 10 με 11 χιλιόμετρα.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα, όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι στο σύνολο βρέθηκαν στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ενεργοποιείται η υπηρεσία «Κοπέρνικος»

Ενεργοποιείται, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της είναι η χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημειώνει ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».

Εξάλλου, το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Πλατανιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο υπερήλικες αρνήθηκαν να φύγουν από το χωριό θέλοντας να μείνουν στα σπίτια τους.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός σε έναν εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα χωρίς να υπάρχει περαιτέρω κινδύνους για την υγεία του.

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Πρόδρομος Βοιωτίας

Σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή Δ.Ε. Μεσσαπίων στην Εύβοια

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης 13 Αυγούστου, η περιοχή Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά

Η φωτιά κατακαίει ό,τι βρει στο πέρασμά της, γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα των Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρού και Πλατάνια.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Ενισχύσεις από το εξωτερικό

Την ίδια στιγμή ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

«Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια», κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 13 Αυγούστου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διακόπτοντας εσπευσμένα τις ολιγοήμερες διακοπές του στα Χανιά.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επισήμανε ότι έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αφού ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων Ευβοίας τόνισε πως «οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό έγινε δεκτό και έτσι «αύριο το πρωί θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ακόμα αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας».

Στην Εύβοια κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ

Στην περιοχή μετέβη επίσης κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιάννη Ραγκούση και τον Βαγγέλη Αποστόλου. «Αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν: η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική του ανακοίνωση.

Το μέτωπο της φωτιάς επισκέφθηκε επίσης κλιμάκιο και από το ΚΚΕ με επικεφαλής τον τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Εύβοιας.

Στα σπίτια της Μακρυμάλλης οι φλόγες

Οι φλόγες κύκλωσαν λίγο πριν τις 15:00 της Τρίτης το χωριό Μακρυμμάλη και ξεκίνησαν να καίνε τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα το πρόβλημα είναι ότι τα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεύκα.

Οι περίπου 300 κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με λεωφορεία του δήμου και του στρατού.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Μέχρι τη δύση του ηλίου, από αέρος έκαναν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατεύθυνε τα εναέρια μέσα στα σημεία που έπρεπε να ενεργήσουν.

2.500 μπουκάλια νερού και χυμούς στους πυροσβέστες στην Εύβοια από το δήμο Αθηναίων

Ο δήμος Αθήνας αποστέλλει 2.500 μπουκάλια και χυμούς για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook