Πύρινα μέτωπα στην Κρήτη: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές – Ολονύχτιες μάχες των πυροσβεστών

πύρινα-μέτωπα-στην-κρήτη-υπό-μερικό-έλ-1503590
Φωτογραφία αρχείου

Σκληρές οι μάχες των πυροσβεστικών δυνάμεων μέχρι να καταφέρουν να ελέγξουν και να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα

Μια «ανάσα» από τις βροχές, αλλά οι φωτιές… πρόλαβαν την επερχόμενη κακοκαιρία, τυλίγοντας στις φλόγες την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, κινητοποιώντας τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, που μέχρι το βράδυ έδιναν μάχες την κατάσβεσή τους (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ).

Τα δύο μέτωπα σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο με δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να παραμένουν.

Στο πύρινο μέτωπο του Ρεθύμνου, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ Σωματά και Κάστελου, επικίνδυνα κοντά στην πόλη, επιχειρούν 11 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 υπαλλήλους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, καταφέρνοντας να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη φωτιά του Ρεθύμνου, που ήταν και η πιο μεγάλη και μάλιστα μια «ανάσα» από την πόλη του Ρεθύμνου, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν – όπως πάντα βέβαια – οι επιτυχημένες ρίψεις νερού από το πυροσβεστικό ελικόπτερο που «σηκώθηκε» από τα Χανιά. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι επίγειες δυνάμεις του Ρεθύμνου ενισχύθηκαν και με πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο και συνδυαστικά με τα επιπλέον πεζοπόρα τμήματα του νομού, κατάφεραν έστω και με δυσκολία να προσεγγίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα.

Από την πρώτη στιγμή της επιχείρησης, τον συντονισμό της τον ανέλαβε ο περιφερειακός διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Ξερόκαμπου, δηλαδή ανάμεσα σε Σωματά και Κάστελο, κατευθύνθηκε λόγω της έντασης των ανέμων προς την περιοχή του Κάστελου, όπου κατέκαψε κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε απόκρημνα σημεία και που ήταν δύσκολο – λόγω και της απουσίας δρόμων – να τα προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Βασικό μέλημα της Πυροσβεστικής ήταν η φωτιά να μην επεκταθεί σε καλλιέργειες και ελαιώνες και κυρίως να μην απειλήσει την κατοικημένη ζώνη του Κάστελου. Ωστόσο, κυριολεκτικά υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι επίγειες δυνάμεις για να καταφέρουν να γλιτώσουν δύο επιχειρήσεις της περιοχής – ένα εργοστάσιο αλουμινίου και ένα άλλο παρασκευής τούβλων – μιας και οι πύρινες γλώσσες «έγλειψαν» κυριολεκτικά τις αυλές τους, καίγοντας ό,τι υπήρχε εκεί. Βέβαια αναπόφευκτα ζημιές στα εργοστάσια προκλήθηκαν, αλλά ήταν ευτυχώς μικρές υλικές ζημιές. Αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματική η επιχείρηση της κατάσβεσης, τα αποτελέσματα θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα, ενώ το γεγονός ότι η φωτιά ήταν τόσο κοντά στο Ρέθυμνο κάνει ακόμα πιο εφιαλτικά τα σενάρια μίας λιγότερο επιτυχημένης προσπάθειας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτιά στο Σμάρι

Δύσκολη, όμως, ήταν και η φωτιά στο Σμάρι. Επίγεια και εναέρια μέσα, πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής αλλά και υδροφόρες του Δήμου ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης, στην περιοχή Σμάρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Σήμερα Πέμπτη, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, με δύο οχήματα και πέντε πυροσβέστες να παραμένουν στο σημείο.

Οι πρώτες φλόγες και οι καπνοί έγιναν αντιληπτοί στις 11 περίπου το πρωί από κατοίκους που ενημέρωσαν άμεσα την Πυροσβεστική, που έσπευσε στο σημείο. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτή να φτάσει κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Το ελικόπτερο έκανε συνεχείς ρίψεις νερού προκειμένου να εξαλείψει το ενδεχόμενο η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων να επεκταθεί σε καλλιέργειες, ή πολύ δε περισσότερο στα πιο απομακρυσμένα σπίτια του χωριού.

Πάντως, η επιχείρηση είχε αίσια έκβαση όχι μόνο λόγω της αμεσότητας στην αντιμετώπιση, αλλά και λόγω της συχνής ρίψης νερού από το ελικόπτερο που ανεφοδιαζόταν με νερό από τη λίμνη της Λιβάδας στο Θραψανό.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook