Ψύλλιο: Ένας καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία

ψύλλιο-ένας-καρπός-με-πολλά-οφέλη-για-τ-1283634

Το ψύλλιο είναι σπόροι που προέρχονται από το φυτό Planago, που απαντάται κυρίως στην περιοχή της Ινδίας

Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική για τη θεραπεία της καούρας, καθώς απορροφά και αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων.

Επειδή ο φλοιός ψύλλιου είναι μία σημαντική πηγή φυτικών ινών (περιέχει 7 γραμμάρια ανά μία κουταλιά της σούπας ή το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), χρησιμοποιείται συχνά αλεσμένος και δρα ως καθαρτικό.

Έτσι, βοηθάει στην ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.

Εκτός από την ομαλή λειτουργία του εντέρου, ο φλοιός ψύλλιου έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία, τα οποία είναι τα εξής:

Mείωση της χοληστερόλης

Οι συμμετέχοντες σε μελέτη που έλαβαν 3,4 γραμμάρια ψύλλιου τρεις φορές την ημέρα για διάστημα οκτώ εβδομάδων, εμφάνισαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης κατά 14,8% και μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 20,2%.

Eξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Ο φλοιός ψύλλιου συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης των τροφίμων, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν 5 γραμμάρια φλοιού ψύλλιου τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, σημείωσαν πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κατά 29%.

Διατήρηση των «καλών» βακτηρίων του εντέρου

Αν και κάποιο τμήμα του ψύλλιου είναι ανθεκτικό στην πέψη, μικρές ποσότητες ζυμώνονται από εντερικά βακτήρια, γεγονός του οδηγεί στην παραγωγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη θρέψη των εντερικών κυττάρων, στη μείωση της εντερικής διαπερατότητας, στην ενίσχυση της απορρόφησης από τον οργανισμό των θρεπτικών ουσιών κλπ.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook