Ψυγείο: 6 κόλπα για εξοικονόμηση ενέργειας

ψυγείο-6-κόλπα-για-εξοικονόμηση-ενέργε-1286010

Το ψυγείο είναι μία από τις ελάχιστες συσκευές που βρίσκονται διαρκώς σε λειτουργία στο σπίτι μας, κάτι που καθιστά την εξοικονόμηση ενέργειας δυσκολότερη, καθώς σε -αντίθεση με άλλες συσκευές- δε μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του.

Εντούτοις, η εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει κάνει την ανάγκη για ανεύρεση κόλπων, έτσι ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό μας.

Μία καλή ιδέα είναι η αύξηση της αποδοτικότητας των συσκευών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή χρήση: από το κουμπί στα πλυντήρια που θα σας εξοικονομήσει έως και 30% στο ρεύμα (δείτε ΕΔΩ) μέχρι και η ρύθμιση της τηλεόρασης για 20% εξοικονόμηση ρεύματος (δείτε ΕΔΩ), οι ιδέες είναι πολλές.

Όσον αφορά το ψυγείο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του, έτσι ώστε να μη σπαταλάτε περισσότερο ρεύμα από ό,τι είναι αναγκαίο. Παρακάτω, θα βρείτε τους 6 βασικούς πυλώνες για τη σωστή χρήση του οικιακού σας ψυγείου.

Ψυγείο – 6 κόλπα για εξοικονόμηση ενέργειας

  • Μόνωση: Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά το μονωτικό λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου σας, ώστε να είναι καθαρό και να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
  • Κλειστές πόρτες: Περιορίστε, στο μέτρο του δυνατού το χρονικό διάστημα που αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου σας. Με αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε το χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με μειώνοντας έτσι την κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
  • Σωστή θέση: Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για το πώς η διαρρύθμιση του χώρου και οι θέσεις των επίπλων επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σπιτιού μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι σημαντικό να τοποθετούμε και το ψυγείο μακριά από εστίες θέρμανσης, όπως είναι ο φούρνος και τα καλοριφέρ, έτσι ώστε να μην σπαταλάται περιττή ενέργεια προκειμένου να διατηρηθεί το εσωτερικό του δροσερό.
  • Θερμοστάτης: Αποφύγετε την υπερβολική ψύξη, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη του συστήματος ψύξεις του ψυγείου σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 15% στο ρεύμα.
  • Απόψυξη: Εάν το ψυγείο σας είναι παλαιότερο μοντέλο και δεν υπάρχει η λειτουργία της αυτόματης απόψυξης, τότε συνίσταται τακτική απόψυξη. Σημειώνουμε πως ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.
  • Εφημερίδες στην κατάψυξη: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καταψύκτης θα πρέπει να είναι γεμάτος κατά 70% με 85% περίπου, ακόμα και εάν δεν έχετε αρκετά τρόφιμα για να καταψύξετε. Μία εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε φύλλα παλιάς εφημερίδας, τα οποία θα τα τσαλακώσετε σε μεγάλες μπάλες και στη συνέχεια θα τοποθετήσετε εντός της κατάψυξης στα ράφια που είναι άδεια.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook