«Ψυχρολουσία» για τον τουριστικό κλάδο η απαγόρευση ταξιδιών έως τις 30 Ιουνίου στη Βρετανία

ψυχρολουσία-για-τον-τουριστικό-κλά-0

Ζεστό κρύο και σκωτσέζικο ντους, θυμίζει η κατάσταση αναφορικά με τα πολυαναμενόμενα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, καθώς παρατηρείται ειδικά τις τελευταίες ημέρες καταιγισμός αντικρουόμενων δημοσιευμάτων και δηλώσεων στη Βρετανία. Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Τζόνσον στις 22 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το lockdown, σύμφωνα με τον οποίο, στις 12 Απριλίου το ειδικό task force θα ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι και τα ταξίδια δεν μπορούν να ξαναρχίσουν μέχρι τις 16 Μαϊου.

Ωστόσο σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην βρετανική Βουλή, προβλέπεται απαγόρευση ταξιδιών για μη ουσιώδεις λόγους και πρόστιμο 5.000 λιρών, μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Στο παζλ αυτό ήρθαν να προστεθούν δηλώσεις υπουργών, όπως του επί της Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είπε ότι πριν από αυτή την ημερομηνία θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια, την ίδια στιγμή που ο συνάδελφός του της Άμυνας Μπεν Γουάλας, τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για διεθνή ταξίδια και η κράτηση διακοπών τώρα θα ήταν «πρόωρη» και δυνητικά επικίνδυνη», ενώ αρνήθηκε να αποκλείσει πιθανή παράταση της απαγόρευσης ταξιδιών.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα τεθούν προς ψήφιση την την Πέμπτη και θα τεθούν σε ισχύ, αν ψηφιστούν, από την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι όλες οι ρυθμίσεις για τον Covid που ψηφίζονται στην Βρετανία, εντάσσονται στην λεγόμενη “susnset clause” νομοθεσία, η οποία πρέπει να έχει διάρκεια ισχύος από 3 μήνες έως 2 χρόνια. Όπως έλεγε στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, πηγή που γνωρίζει το θέμα, πρόκειται για “ένα τυπικό θέμα, το οποίο εύλογα δημιουργεί ανησυχίες στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά τίποτα δεν απαγορεύει την τροποποίηση ή την κατάργησή τους νωρίτερα, όπως συμβαίνει και με τις notam της ΥΠΑ”.

Προς επίρρωση αυτού, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, είπε: “Τα ερωτήματα σχετικά με το αν οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το Καλοκαίρι θα εξεταστούν από την Global Travel Taskforce, στις 12 Απριλίου. Ο χάρτης προς την κατάργηση του lockdown καθορίζει την πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα επιτρέψουμε διεθνή ταξίδια, χωρίς κάποιον από τους ουσιώδεις λόγους που χρειάζονται τώρα – που είναι η 17η Μαΐου. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Ο τρόπος με τον οποίο το θέτουμε στο νόμο είναι μέρος αυτών των κανονισμών οδικού χάρτη που θα ψηφιστούν την Πέμπτη. Οι ρυθμίσεις θα λήξουν στις 30 Ιουνίου, εκτός εάν καταργηθούν ή αλλάξουν πριν από αυτό το χρονικό σημείο”.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι επί του παρόντος “είναι πολύ νωρίς για να πειτι θα αποφασίσει η ειδική ομάδα για τις διακοπές στο εξωτερικό, λόγω της πρόσφατης αύξησης των λοιμώξεων από COVID σε όλη την Ευρώπη. “Ο λόγος για αυτό είναι ότι βλέπουμε αυτό το τρίτο κύμα να αυξάνεται σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και επίσης βλέπουμε νέες μεταλλάξεις και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε καταφέρει εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο”, πρόσθεσε.

Ακόμη προβλέπεται ποινή ύψους 200 £ σε όσους δεν συμπληρώνουν τη φόρμα δήλωσης ταξιδιού (PLF), η οποία περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και λόγους ταξιδιού, για όσους εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία

Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν μετά την δήλωση επιστήμονα που συμμετέχει στο κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο SAGE, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι διακοπές στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά απίθανες φέτος» λόγω του κινδύνου των ταξιδιωτών να φέρουν μεταλλάξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει «πραγματικό κίνδυνο» εάν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δήλωσε ο Mike Tildesley.

Οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία απαίτησαν σαφήνεια καθώς ο Μπόρις Τζόνσον έκανε προειδοποίηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν στους “The Times” ότι η απαγόρευση ταξιδιού επεκτάθηκε έως τον Ιούνιο για νομοθετική ευκολία και δεν προδικάζει αρνητικά την επανεξέταση των ξένων ταξιδιών που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Μια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η απαγόρευση επεκτάθηκε «για να σταματήσει ο κόσμος να ταξιδεύει πριν από τις 17 Μαΐου και ενόψει του Πάσχα και δεν αλλάζει το σχέδιο για ανακοινώσεις από την Global Travel Task Force, η οποία θα γίνει στις 12 Απριλίου». Ο δε υπουργός Υγείας Χάνκοκ είπε στο BBC ότι «κατανοεί πλήρως» τη λαχτάρα των ανθρώπων για διακοπές στο εξωτερικό αυτό το Καλοκαίρι.

Οι αμφιβολίες αυτές προκάλεσαν πτώση των τιμών των μετοχών κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών ομίλων στη Βρετανία τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των British Airways IAG, Carnival Corporation, easyJet, Jet2, Ryanair, Saga και Tui.

Έντονα αντέδρασε η Ένωση Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (AITO), που επέκρινε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποθάρρυνση της κράτησης διεθνών διακοπών αυτό το Καλοκαίρι. Ο πρόεδρος της AITO Chris Rowles είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποια θα είναι η κατάσταση, τονίζοντας ότι η βιομηχανία περιμένει την έκθεση από την Global Travel Taskforce στις 12 Απριλίου.

Και τόνιζε: «Η ταξιδιωτική βιομηχανία αξίζει καλύτερη συμπεριφορά, ειλικρινά. Έχουμε αγωνιστεί τώρα για 13 μήνες, χωρίς ανάπαυλα, για να κρατήσουμε τα κεφάλια μας πάνω από το νερό, επιστρέφοντας συχνά τους πελάτες μας από τις δικές μας τσέπες χρήματα, χωρίς καμία υποστήριξη ανά τομέα, παρά το γεγονός ότι το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δήλωσε ότι τα ταξίδια είναι ο τομέας που πλήττεται περισσότερο από όλους.”

Τα μέλη της AITO ανέφεραν μια δραματική επιβράδυνση των κρατήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Rowles πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι παραβλέφθηκε ότι η 17η Μαΐου, η ενωρίτερη ημερομηνία επανεκκίνησης των διεθνών ταξιδιών, απέχει περισσότερο από δύο μήνες. Οι προορισμοί εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες και οι ντόπιοι θα είναι ασφαλείς όταν ταξιδέψουν ξανά, με όλους τους όρους και τις συνθήκες ασφαλείας, όπως συνιστάται, για το προβλέψιμο μέλλον. Το μόνο που ζητάμε είναι να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική».

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την απαγόρευση στη Βρετανία, οι οποίες είναι ταξίδια για:

• Εργασία

• Μελέτη

• Νομικές υποχρεώσεις ή ψήφο

• Μετακίνηση, πώληση ή ενοικίαση περιουσίας

• Λόγοι παιδικής μέριμνας ή να είναι παρόντες κατά τη γέννηση

• Επίσκεψη σε συγγενή ή στενό φίλο που πεθαίνει

• Παρακολούθηση κηδείας

• Τέλεση γάμου ή συμμετοχή στο γάμο στενού συγγενή

• Ιατρικά ραντεβού

• Αποφυγή κινδύνου βλάβης

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν στην κοινή ταξιδιωτική περιοχή των Νησιών της Μάγχης, της Νήσου του Μαν και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας – εκτός εάν αυτός δεν είναι ο τελικός προορισμός.

Πηγή: money-tourism.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook