Ψυχρή δολοφονία ή αντεκδίκηση για τον φόνο του πατέρα του; Μετά από έξι μήνες δίκης στο Εφετείο πέφτει η αυλαία στην υπόθεση Ξυλούρη – Καλομοίρη

ψυχρή-δολοφονία-ή-αντεκδίκηση-για-τον-1562954

Την Πέμπτη 4 Μαϊου θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον 31χρονο γιο του Λευτέρη Καλομοίρη που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια για την δολοφονία του 32χρονου Γεωργίου Ξυλούρη, τη νύχτα της 2ας Μαϊου 2020 στα Ανώγεια, στη διάρκεια επεισοδίου κατά το οποίο έπεσε νεκρός και ο πατέρας του.

Στις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των οκτώ δικηγόρων των δύο οικογενειών ενώ νωρίτερα, την Παρασκευή, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως πρωτόδικα, υποστηρίζοντας πως από τα αποδεικτικά έγγραφα και την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ήταν αυτός που πυροβόλησε πρώτος εναντίον του Ξυλούρη.

Αντίθετα, ο ίδιος ο 31χρονος στην απολογία του, με λυγμούς και σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επανέλαβε την δική του εκδοχή, σύμφωνα με την οποία σκότωσε τον Ξυλούρη σε βρασμό ψυχικής ορμής στη θέα του νεκρού πατέρα του.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ενίσχυσαν αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο από το όπλο του Ξυλούρη παίχτηκαν δύο πυροβολισμοί, κάτι που όπως υποστήριξαν  δεν προκύπτει από τα εργαστηριακά ευρήματα, επειδή έχει αλλοιωθεί τόσο η σκηνή του εγκλήματος όσο και το ίδιο το όπλο του Ξυλούρη, το οποίο καθαρίστηκε και παραδόθηκε εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με την εκδοχή του βαλλιστικού αναλυτή και της ιατροδικαστή που κατέθεσαν στο δικαστήριο, το όπλο του Ξυλούρη πυροβόλησε μία και μοναδική φορά, αφού ο ίδιος είχε δεχτεί ήδη δύο εξ επαφής πυροβολισμούς από τον κατηγορούμενο. Στη συνέχεια δέχτηκε άλλους πέντε πυροβολισμούς και έπεσε νεκρός ενώ είχε σκοτώσει τον αγαπητό λυράρη και μαντιναδολόγο.

Ο Καλομοίρης παραδόθηκε το επόμενο μεσημέρι, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως όλες τις ώρες βρισκόταν στο νεκροτομείο στο πλάι του πατέρα του.

Ένταση μεταξύ δικηγόρων

Στη διάρκεια των αγορεύσεων δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των δικηγόρων.

Οι συνήγοροι της πλευράς Ξυλούρη,  κατηγόρησαν έμμεσα τον κατηγορούμενο ότι έχει στηρίξει την υπερασπιστική του γραμμή στην εκμετάλλευση της απώλειας του πατέρα του με τους δικηγόρους του να απαντούν ότι η πλευρά Καλομοίρη φέρει τον πόνο βουβά και με αξιοπρέπεια: «Εμείς δεν μοιρολογάμε με χρονοδιακόπτη» σημείωσαν χαρακτηριστικά. Πάντως στις αγορεύσεις τους υποστήριξαν πως οι πυροβολισμοί δεν έπεσαν με την σειρά που έχει δεχτεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αλλά ότι ο Ξυλούρης ήταν αυτός που έριξε πρώτος, πυροβολώντας δύο φορές.

Η εμμονή για ώρες στην σειρά των πυροβολισμών, αναδεικνύει αυτό το στοιχείο ως το καθοριστικό για την πράξη που θα καταλογιστεί στον 31χρονο καθομολογία δράστη.

Ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ή εν βρασμώ ψυχής αντεκδίκηση για την δολοφονία του πατέρα του;

Υπενθυμίζεται πως πριν το διπλό φονικό, είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ κατηγορούμενου και Ξυλούρη με ασήμαντη αφορμή, με τον κατηγορούμενο να του επιτίθεται με μπουνιά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια ενώ συγγενείς του είχαν κλειδώσει τον Ξυλούρη στο σπίτι φοβούμενοι τα χειρότερα (που τελικά δεν απεφεύχθησαν) εκείνος κατάφερε να φύγει πηδώντας από το παράθυρο σε διπλανή ταράτσα και σε δευτερόλεπτα να βρεθεί έξω από το σπίτι των Καλομοίρηδων αφού πρώτα είχε πάρει το περίστροφό του από το αγροτικό του όχημα!

«Εγκληματίας δεν έγινα από επιλογή – Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου, στοιχειώνει τις νύχτες και τις μέρες μου»

Ο  γιος του άτυχου λυράρη, ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας » Είχα έναν άγιο πατέρα και τον έχασα. Ο ήλιος μου ανέτειλε κι έδυε μέσα από τα μάτια του. Η απώλειά του έχει επισκιάσει τα πάντα. Τα τελευταία τρία χρονια της ζωής μου είμαι έγκλειστος. Δεν πέρασε ούτε ένα βράδυ να μη μου κάνει συντροφιά ο αφέντης μου. Με αγκαλιάζει, μου μιλά γλυκά, μου λέει μαντινάδες με συντροφεύει».
«Η πρωτόδικη απόφαση με εξισώνει με έναν δολοφόνο» ανέφερε. Για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας τόνισε πως μετά τον αρχικό καυγά με τον Ξυλούρη, πήρε το όπλο που υπήρχε σε συρτάρι του σπιτιού, λειτουργώντας υπό το καθεστώς φόβου: «Φοβόμουνα πως θα γυρισει να μας γαζώσει. Λειτούργησα από ένστικτο αυτοσυντήρησης» ανέφερε.

Για το συμβάν υποστήριξε πως άκουσε φωνές «Παναγιά μου τον Λευτέρη»

«Τον πατέρα μου τον είδα κάτω με μια σφαίρα στην καρδιά.  Η εικόνα του νεκρού πατέρα μου, στοιχειώνει τα βράδια, τις μέρες, τη σκέψη μου. Πάτησα τη σκανδάλη όσο πιο γρήγορα κι όσο πιο δυνατά μπορούσα» τόνισε και συνέχισε λέγοντας  «Εγώ τα έχω χάσει όλα, κερδισμένος δεν βγαίνω από δω μέσα».

«Ασήμαντη κτηματική διαφορά»

Σε σχέση με τις διαφορά που είχε ο πατέρας του με τον Ξυλούρη, έκανε λόγο για μια ασήμαντη κτηματική διαφορά για ένα κομμάτι γης που σε άλλον να το χάριζαν δεν θα το έπαιρνε αλλά για τον Ξυλούρη ήταν όλη του η ζωή» και προσέθεσε:
«Δεν μ’ ενδιέφεραν τ’ Ανώγεια. Δεν με ενδιέφεραν τα κτηματικά. Είχα χαράξει τον δρόμο μου. Είχα βρει τον άνθρωπό μου. Είχα αγοράσει ένα μαγαζί τέσσερις μήνες πριν» ανέφερε. «Δούλεψα από 15 χρονών. Μάτωσα, ίδρωσα, για να σπουδάσουν οι αδερφές μου».
Η δίκη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο δυτ. Κρήτης στα Χανιά.

O βαλλιστικός αναλυτής

Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα οπλουργό κ. Τσίαμπα, η σκηνή του εγκλήματος που στοίχισε τις ζωές του 63χρονου Λευτέρη Καλομοίρη και του 30χρονου Γιώργου Ξυλούρη, είναι μια «καθαρή και τακτοποιημένη σκηνή εγκλήματος» όπου «όλα ταιριάζουν μεταξύ τους και τα ευρήματα ταυτοποιούνται». Έχουν παιχτεί οκτώ πυροβολισμοί. Οι 7 από το όπλο του κατηγορούμενου και ο ένας από το όπλο του Γιώργου Ξυλούρη. 

«Βρέθηκαν 8 κάλυκες, 7 από το όπλο του κατηγορούμενου και ένας από το όπλο του Ξυλούρη. Υπάρχουν 8 βολές, 8 τραύματα, τα 7 στον Ξυλούρη και το 1 (σσ θανάσιμο) στον Λευτέρη Καλομοίρη ενώ στο σώμα του Ξυλούρη υπάρχει και ένα τραύμα από επανείσοδο. 4 βολίδες βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος και οι 4 έπληξαν τον Γεώργιο Ξυλούρη.» σημείωσε και έκανε λόγο για ένα «καθαρό και τακτοποιημένο σκηνικό εγκλήματος, όλα τα εγκλήματα ταιριάζουν μεταξύ τους».

Σύμφωνα με  τον κ. Τσιάμπα, πρώτες παίχτηκαν οι δύο εξ επαφής (ακουμπηστές) μπαλωθιές, από τον κατηγορούμενο προς τον Γεώργιο Ξυλούρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η βολή που σκότωσε τον Λευτέρη Καλομοίρη ήταν ο τρίτος κατά σειρά πυροβολισμός. Προέρχεται από το όπλο του Γεωργίου Ξυλούρη από απόσταση 25 έως 45 εκ και παίχτηκε ενώ ήδη ο Ξυλούρης ήταν τραυματισμένος στον μηρό και σε ανισορροπία».

Η εξέταση του μάρτυρα εξελίχθηκε εν μέσω έντονου εκνευρισμού καθώς η πλευρά της υπεράσπισης αμφισβητεί την χρονική αλληλουχία των γεγονότων και αναμένεται να δώσει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της υπόθεσης. Άλλωστε ο κατηγορούμενος υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ότι σκότωσε τον Ξυλούρη στην θέα του νεκρού πατέρα του.

Σημειώνεται ότι και τα δύο όπλα παραδόθηκαν σε επόμενο χρόνο στις αρχές με τον κ. Τσιάμπα να σημειώσει ωστόσο ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει την υπόθεση καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά ήταν τα δύο όπλα του συμβάντος.»

Επίσης και η σκηνή του εγκλήματος είχε καθαριστεί με νερό και χλωρίνη, κάτι που τέθηκε στον μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης, με τον ίδιο να απαντά ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση.

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook