Ψήφισμα της ΟΑΚ για την εκδημία αγαπητού Μητροπολίτη

ψήφισμα-της-οακ-για-την-εκδημία-αγαπητ-1622195

Την βαθιά οδύνη για την εκδημία του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα, εκφράζει το ΔΣ της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης που αναφέρει σε σχετικό ψήφισμα τα εξής:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα, κορυφαίου Καθηγητού και Ακαδημαϊκού, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία του στην Αθήνα. Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ορθοδόξους Θεολόγους και στοχαστές του αιώνα μας, με οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και αναμφίβολη ακαδημαϊκή αναγνώριση. Από τις 1-12-2002, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), υπήρξε Εταίρος του Ιδρύματος και στήριξε παντοιοτρόπως την Ακαδημία, τόσο με τη συμμετοχή του σε Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και σε Θεολογικά Συνέδρια με σπουδαίες παρεμβάσεις. Υπήρξε κεντρικός σύμβουλος στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΟΑΚ (2016) και έθεσε τις πρώτες βάσεις για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκειών (EUARE) μαζί με τον Alberto Melloni, Καθηγητή Ιστορίας του Χριστιανισμού και νυν Επικεφαλής Συμβούλου για επιστημονικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης εξέδωσε το παρακάτω Ψήφισμα.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης,

μετά την αναγγελία της εκδημίας

του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου

κυρού Ιωάννου,

Εταίρου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (2002),

αποφασίζει ομόφωνα

1. Να διοργανωθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τιμητική επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του, για την προσφορά του στον εκκλησιαστικό, οικουμενικό και ακαδημαϊκό χώρο.

2. Να τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη του κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

3. Κατά την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του να κυματίζουν οι σημαίες του Ιδρύματος μεσίστιες.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, 3-2-2023.

Ο Πρόεδρος

+ Ο Κισάμου και Σελίνου

Αμφιλόχιος.

Είθε ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός, στον οποίο αφιέρωσε το συνολικό έργο του, να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων. Αιωνία του η μνήμη!»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook