Ψήφισμα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου για το θάνατο του πατρός Γεωργίου Μεταλληνού

ψήφισμα-της-εταιρείας-κρητικών-σπουδ-989251

Το Δ.Σ. και τα Μέλη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου συμμετέχουν με βαθύ σεβασμό και οδύνη στο 40νθήμερο μνημόσυνο του πρωτοπρεσβύτερου της Ελλαδικής Εκκλησίας, πατρός Γεωργίου Δ. Μεταλληνού, Ομότιμου καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιφανούς συγγραφέα και κορυφαίου εκπροσώπου της ελληνορθόδοξης Θεολογίας, της Παιδείας και των Γραμμάτων μας.

Αναλυτικά το ψήφισμα που εκδόθηκε:

«Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός συνδύαζε μοναδικά τη γνήσια θρησκευτικότητα μετ ην  επιστημοσύνη, τη θεολογική σκέψη με την ιστορική έρευνα, την εκκλησιαστική διακονία με την κοινωνική εγρήγορση.

Συνέλαβε και διατύπωσε με επιστημονική εμβρίθεια και διαύγεια τις αξιακού επιπέδου αντιστοιχίες που κατέστησαν δυνατή την ιστορική πραγμάτωση μιας βιώσιμης σύνθεσης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, από την οποία προέκυψε η νεοελληνική πολιτισμική ταυτότητα.

Αυθεντικός ερμηνευτής της ορθόδοξης πατερικής παράδοσης, είχε πλήρη συνείδηση ότι η διαφορά που χωρίζει την Ορθοδοξία από το Δυτικό Χριστιανισμό είναι πολιτισμικής τάξεως· κι αυτό όφειλε να συνυπολογίζεται στον διεκκλησιαστικό διάλογο.

Αντιμετώπισε με συνείδηση ευθύνης αντάξια της ελληνικής πνευματικής παράδοσης τη σημερινή παγκόσμια κρίση και δεν εδίστασε να πάρει θέση απέναντι σε όλα τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας, υπερασπιζόμενος με νηφαλιότητα και τόλμη τον ανθρώπινο πολιτισμό ενάντια στην επερχόμενη βαρβαρότητα.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον μακαριστό Γεώργιο Μεταλληνό στο Ίδρυμά μας, όπου, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου «Μείζονα προβλήματα της εποχής μας», ανέπτυξε, μπροστά σε μια πρωτοφανή σε πλήθος λαού συγκέντρωση, το θέμα: Ρωμέικη ελληνορθόδοξη οικουμενικότητα και παγκοσμιοποίηση (3 Απρ. 2011).

Εις αναγνώριση της συμβολής του στην ελληνική παιδεία, την επιστήμη και τον πολιτισμό η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών- Ίδρυμα Καψωμένου τον ανακήρυξε Επίτιμο μέλος της.

Ο π. Γεώργιος κατάφερνε να συνδυάζει την ιεροπρέπεια της εκκλησιαστικού του ρόλου και την περιωπή του πανεπιστημιακού δασκάλου με τη γενναιότητα του κοινωνικού αγωνιστή και την επιείκεια του εξομολόγου· την υψυπέτεια του οραματιστή με την απλότητα και προσήνεια του καθημερινού ανθρώπου. Γι’ αυτό είχε κερδίσει την αμέριστη αγάπη του λαού, την αποδοχή και το σεβασμό των όποιων αντιφρονούντων. «Στρατηγό και στρατιώτη» και «Λιοντάρι της Ορθοδοξίας» τον αποκάλεσαν οι πνευματικοί συναθλητές του.

Ίσως η παρούσα ιστορική συγκυρία να μην είναι ώριμη για μια ορθή και δίκαιη αποτίμηση της προσφοράς του. Όμως έχομε τη βεβαιότητα ότι, αν – όπως ευχόταν ο ίδιος – ο Ελληνισμός επιβιώσει από την πρωτοφανή κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα, ο Γεώργιος Μεταλληνός θα πάρει τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους Διδασκάλους του Γένους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook