Ψήφισμα για την ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς από την Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

ψήφισμα-για-την-ονομασία-της-παραδοσι-1378627

Ψήφισμα για την ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιά εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρεται να αφαιρεί την ονομασία «τσικουδιά» από τους διήμερους αμπελουργούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στο ψήφισμά της, κάνει λόγο για «εξόντωση» της αμπελοκαλλιέργειας σε όλη την Κρήτη.

«Στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ προς ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς, μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα.

Η διάταξη χτυπά παραπάνω αποκλειστικά τους μικρούς αμπελοπαραγωγούς και τους μικρούς αποσταγματοποιούς, αφαιρώντας τους μια ακόμη πηγή εισοδήματος, όπως καταγγέλλουν μια σειρά Αγροτικοί Σύλλογοι, που διεκδικούν την απόσυρσή της, για να διασώσουν το προϊόν τους και κατ’ επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια του νησιού μας.

Η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Βασίζεται στους κανονισμούς της ΕΕ και έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων – εισαγωγέων αλκοολούχων ποτών, που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα εμφιαλωμένα προϊόντα τους.

Υπηρετεί την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, σε βάρος των μικρών παραγωγών – αμπελουργών (που ήδη υφίστανται τις ολέθριες για την παραγωγή τους και το εισόδημά τους συνέπειες της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια) και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.

Είναι κλοπή η αφαίρεση της ονομασίας τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς, ένα προϊόν το οποίο δημιούργησαν, ονόμασαν και παράγουν και το οποίο έγινε γνωστό και αγαπητό στον καταναλωτή ακριβώς μέσω της δικής τους παραδοσιακής παραγωγής.

Η αρπαγή του ονόματος θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα επιφέρει το τέλος των παραδοσιακών καζανιών των αμπελουργών, θα επιφέρει την εξόντωσή τους και την καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Η οικονομική καταστροφή αφορά και κλάδους και εργαζόμενους εκτός των αμπελοκαλλιεργητών, αφού γύρω από το αμπέλι σχετίζονται οικονομικά και βιοπορίζονται μια σειρά επαγγελματιών και εργατών.

Ψήφισμα :

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα των διήμερων αμπελουργών και στον δίκαιο αγώνα τους.

Ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη που στρέφεται κατά των διήμερων αμπελουργών και να υιοθετήσει την τροπολογία που προτείνουν και καταθέτουν πανελλαδικά μια σειρά Σύλλογοι Αμβυκούχων, με την οποία επαναφέρει στο κείμενο του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα τις ονομασίες «παραδοσιακή τσικουδιά» και «παραδοσιακό τσίπουρο» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook