Ψάχνουν για νυχτερίδες στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης»

ψάχνουν-για-νυχτερίδες-στο-αεροδρόμι-1297931

Έρευνα για είδη νυχτερίδων (Microchiroptera) και καταγραφή εντομοπανίδας (Insecta) ξεκινά στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και συνολικά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία διαχειρίζεται, ξεκινά η Fraport Greece.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο zarpanews.gr στέλεχος της Fraport, το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία της εταιρείας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει για την διαχείριση της βιοποικιλότητας. Ξεκινά από την Θεσσαλονική έχει διάρκεια 3 ετών και πρόκειται να επεκταθεί στα Χανιά.

Μιλάμε για έρευνες που θα εξελιχθούν στους χώρους των 14 περιφερειακών αεροδρομίων «οι οποίες θα γίνουν μέσω μοντέρων συστημάτων ανίχνευσης και εντοπισμού με σκοπό να καταγράψουν  το σύνολο των νυχτερίδων και όλων των εντόμων που υπάρχουν στα αεροδρόμια με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του»

Την  χορήγηση άδειας επιστημονικής έρευνας στον κο Διονύσιο Νταμπάκη, Wildlife Hazard Manager για τα είδη νυχτερίδων και την καταγραφή της εντομοπανίδας στους χώρους των περιφερειακών αεροδρομίων ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι τα εξής: Νυχτερίδες (Microchiroptera της τάξης Chiroptera) και έντομα (της κλάσης Insecta)

Σκοπός είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη βιοποικιλότητα στους χώρους των αεροδρομίων και κυρίως για είδη που δεν συνιστούν απειλή για τις πτήσεις των αεροσκαφών.

Θα γίνει ανίχνευση και καταγραφή των υπερήχων των νυχτερίδων με ειδικό μικρόφωνο (bat detectors). Ο ερευνητής (Ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Ζωή, Fraport Greece) θα ακολουθεί συγκεκριμένες διαδρομές (transects) εντός των αεροδρομίων. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί ειδικό μικρόφωνο σε σταθερό καταγραφικό υπολογιστή το οποίο θα καταγράφει υπέρηχους των νυχτερίδων από σταθερό σημείο.

Η ανάλυση δεδομένων και η αναγνώριση των ειδών νυχτερίδων θα γίνουν με ειδικό λογισμικό αναγνώρισης και ομαδοποίησης των υπέρηχων με στόχο την βελτίωση της γνώσης για την οικολογία των ειδών και την προστασία τους. Τοποθέτηση ειδικών εντομοπαγίδων (Malaise traps) στον ελεγχόμενο χώρο των αεροδρομίων και λήψη των παγιδευμένων εντόμων- δειγμάτων, τα οποία θα αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο εντομολογίας για την αναγνώριση, καταγραφή και προστασία των ειδών εντόμων

Δεν απαιτείται λήψη δειγμάτων για την έρευνα των ειδών νυχτερίδων, ενώ αντιθέτως τα έντομα που θα συλληφθούν στις εντομοπαγίδες, θα αποστέλλονται με κατάλληλο υλικό συντήρησης στο εργαστήριο εντομολογίας της Entomological Society στο Krefeld της Γερμανίας για εργαστηριακή ανάλυση και αναγνώριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr ήδη έχει ολοκληρωθεί ανάλογη έρευνα για την καταγραφή της πανίδας και αναμένεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

zarpanews.gr

One thought on “Ψάχνουν για νυχτερίδες στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης»

  1. Ο/Η Ψάξτε καλά και άμα βρειτε ψηφοφόρο της ΝΔ να τον πατε για ταρίχευση να τον κρατήσετε για δείγμα ! λέει:

    Επί τη ευκαιρεια ψάξτε και για ψηφοφόρους της Ν.Δ, αν και τέτοιους δεν θα βρειτε, είναι είδος ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ !!!
    Δόξα τω θεό ! Και μη ξεχάσετε με την κακοκαιρία, αν έρθετε σε ανάγκη, όπως συμβουλεύουν οι « άριστοι της κυβέρνησης « : εγκαταλείψετε το σπίτι σας και το χωριό σας να σωθείτε ! Ξέρετε αυτοί που θέλουν να τους ………….ξαναψηφίσουμε ! !!
    Που έχουν αρχηγό αυτό τον ηλιθιο που πληρώνει τα κανάλια με δικά μας λεφτά την ώρα που εμείς δεν έχουμε να πάμε σουπερμάρκετ, να τον διαφημίζουν και να τον δοξάζουν ! Ξέρετε αυτόν τον παλιάτσο που οταν μιλάει ποζάρει τα χέρια του για να μας πείσει ότι δεν είναι από τουρκογύφτικη οικογένεια «. γιατί συνεχώς ποζάρει τα χέρια του όπως τους έμαθαν να κάνει για να κρύβει την ηλιθιοτητα, την ανικανότητα και το κόμπλεξ απεναντι στους Έλληνες !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook