Προϋπολογισμός Περιφέρειας Κρήτης: 225 εκατομμύρια ευρώ το 2023 – Στον Μητσοτάκη τη Δευτέρα ο Αρναουτάκης | Video

προϋπολογισμός-περιφέρειας-κρήτης-225-ε-1582598

Τον προϋπολογισμό του έτους 2023 της Περιφέρειας Κρήτης συζήτησε σε ειδική συνεδρίαση την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για το 2023, η Περιφέρεια έχει συνολικό προϋπολογισμό 224.955.000 ευρώ, από τα οποία τα 167.281.000 ευρώ θα προέρχονται από έσοδα και 57.674.000 ευρώ προέρχονται από ταμειακά διαθέσιμα.

Μεταξύ των σημαντικότερων μεταβολών, τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το κόστος μεταφοράς μαθητών αυξήθηκε κατά 1.900.000 ευρώ και αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΠΔΕ στα 69.000.000 ευρώ.

«Όλα αυτά τα χρόνια, των μνημονίων, των σεισμών, των φυσικών καταστροφών, τα προβλήματα και οι ζημιές στην Κρήτη ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο περιφερειάρχης. «Έπρεπε να διαχειριστούμε αυτά αλλά και τον κορονοϊό, όταν μεταφέρθηκαν 200 εκατομμύρια από το ΠΕΠ για να πληρώνονται μηχανήματα νοσοκομείων, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, γιατί δεν είχε διαθέσιμα το υπουργείο. Όμως κλείνει ο χρόνος και δεν υπάρχει οφειλή ούτε ενός ευρώ σε κανέναν ανάδοχο έργου. Μέσα από τις υπηρεσίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όλα όσα σχεδιάσαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων», ανέφερε ακόμα.

«Αν δεν ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, δεν θα μπορούν να πληρωθούν εργαζόμενοι ή έργα. Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τη χρηματοδότηση, μπορεί να είναι μικρή, μπορούσε να είναι περισσότερα από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά εμείς ζητούμε και από τα τομεακά προγράμματα περισσότερα και προσπαθούμε το καλύτερο για την Κρήτη», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο κ. Αρναουτάκης έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα, μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες, θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα ζητήσει να δοθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες. Χαρακτηριστικά, για τα αποκαταστάσεις θεομηνιών έχουν δοθεί μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που οι ζημιές κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο. Επίσης, ο Σταύρος Αρναουτάκης θα ζητήσει χρηματοδότηση και για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, με την Περιφέρεια Κρήτης να έχει έτοιμες μελέτες για δεκάδες τέτοια έργα.

«Έχουμε ραντεβού τη Δευτέρα με τον Πρωθυπουργό, ως εισηγητής των περιφερειών. Γιατί πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Και οι ΚΑΠ είναι λιγότεροι από αυτό που θα έπρεπε. Δεν γίνεται να λέμε, να πάρουμε την αρμοδιότητα για ρέματα και ποταμούς χωρίς ανάλογους πόρους. Περιφερειακή διακυβέρνηση χρειάζεται, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον χρειάζεται αποκέντρωση, αλλά σωστή. Σήμερα, κι ας ακούγεται βαρύ, σε αναστολή είμαστε όλοι», προσέθεσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο συμβούλιο.

Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης για την «Κρήτη Μπροστά» τόνισε ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας  ότι η περιφέρεια διαχειρίζεται σημαντικούς οικονομικούς πόρους και πως το ζητούμενο είναι να μεγεθυνθούν τα έσοδα, είτε πιέζοντας το κεντρικό κράτος, είτε διεκδικώντας περισσότερες λειτουργίες από αυτό.

Ο Αλέκος Μαρινάκης για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται σε μια περίοδο φτώχειας και προβλημάτων. Είπε ότι βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες και διοχετεύει κεφάλαια στους επιχειρηματίες. Η παράταξη καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης επισήμανε πως δεν έγινε απολογισμός του περσινού έτους και πως δεν λαμβάνονται υπόψη προβλήματα που προέκυψαν από πλημμύρες, καταστροφές και άλλες καταστάσεις, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

Η Μερόπη Βαγιωνάκη για την Ανυπόταχτη Κρήτη καταψήφισε, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας αποτελεί συνέχεια του κρατικού προϋπολογισμού και πως δεν είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από την παράταξή της.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook