Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το ξέσπασμα κορονοϊού στο Γηροκομείο – Πολυεπίπεδη συζήτηση για το ίδρυμα στο μέλλον

προβληματισμός-στο-δημοτικό-συμβούλ-1029540

Με το πρόσφατο ξέσπασμα του κορονοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο ξεκίνησε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, σήμερα Τετάρτη, αφού προ της ημερησίας διατάξεως τέθηκε το ζήτημα του ιδρύματος, το οποίο μετρά τον θάνατο μίας 90χρονης, καθώς και αρκετούς ηλικιωμένους στην κλινική covid του Νοσοκομείου Χανίων.

Στην τοποθέτηση του, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για συζήτηση που έχει γίνει σε πολλά επίπεδα, από το ΔΣ μέχρι τους επικεφαλής των παρατάξεων και κάθε ενδιαφερόμενο. Ακόμα, ανέγνωσε πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο στις 23/12, την παραμονή της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στο γηροκομείο. Αυτή επισήμανε οτι τηρούντο οι απαραίτητες και προβλεπόμενες διαδικασίες πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.  Έτσι, ξεκαθαρίζεται οτι η διαχείριση έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, ζητώντας να εστιάσει το δημοτικό συμβούλιο στη συνολική εικόνα του γηροκομείου, που πλέον μόνο οίκος ευγηρίας δεν είναι. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τον αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες

Ο Άρης Παπαδογιάννης δήλωσε προβληματισμένος για την εξάπλωση του κορονοϊού σε ένα χώρο αναφοράς εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας οτι σίγουρα υπάρχει κάποια αστοχία, ξεκαθαρίζοντας όμως οτι η συζήτηση για τα λάθη και τις επιλογές δεν επείγει. Αντίθετα, προέχει η ψυχραιμία, ώστε το γηροκομείο να μην γίνει χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά να ξεπεραστεί το πρόβλημα με ασφάλεια, μέχρι το ίδρυμα να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς. Ωστόσο, τόνισε οτι θα πρέπει να δούμε την κατάσταση κατάματα με την επιστροφή στην κανονικότητα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, επισήμανε οτι δεν ήταν τέλεια η διαχείριση της δημοτικής αρχής και δεν μπορεί να θριαμβολογεί, αφού φαίνεται οτι κάτι δεν πάει καλά. Από τις 24 το μήνα υπάρχει κρούσμα και δεν έγιναν αυτά που έπρεπε για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Ωστόσο, συμφώνησε οτι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αντιπαράθεση, όμως είναι δουλειά της διοίκησης να ερευνήσει τα αίτια της διασποράς του ιού.

Ο Γιάννης Μαράκης, εκπροσωπώντας την παράταξη του Τάσου Βάμβακα, τόνισε οτι όλοι οφείλουν να μετρούν τα λόγια τους για το ζήτημα, ούτε να απαξιώνουν τους πάντες, ούτε όμως να ισχυρίζονται οτι όλα έγιναν τέλεια. Δεδομένη χαρακτήρισε την στήριξη στο γηροκομείο, ζητώντας όμως έρευνα για τα αίτια της εξάπλωσης του ιού στο ίδρυμα.

Ο Χαράλαμπος Κουρούσης, εκπροσωπώντας την παράταξη του Γιάννη Σαρρή, επισήμανε οτι ήρθαν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια τα προβλήματα του γηροκομείου, με το αποτέλεσμα αναλογικά να είναι καλό, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών και όχι απλά ηλικιωμένων σε σχέση με άλλα γηροκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που υπήρχε διασπορά του ιού.

Ο Νίκος Βουρλάκης, θέλοντας να μείνει μακριά από ανθρωποφαγία και μικροπολιτική σκοπιμότητα, ζήτησε να βγουν στη δημοσιότητα μία σειρά προβλημάτων που έχει το γηροκομείο, αφού τόσο καιρό δεν υπήρχε ουσιαστική κουβέντα, παρά μόνο διαπιστώσεις. Έτσι, ζήτησε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για κουβέντα των ζητημάτων του ιδρύματος, πέρα από το επίκαιρο ζήτημα των κρουσμάτων.

Για αρνητικό αποτέλεσμα μίλησε ο Σεραφείμ Ρίζος, αφού συνάνθρωποί μας πέθαναν και κινδύνευσαν ζωές. Ακόμη, ζήτησε επαγρύπνηση για να μην υπάρξουν επιπλέον προβλήματα με τον κορονοϊό στο γηροκομείο, καταγγέλλοντας όποιον σιωπά και δεν ασκεί κριτική, αφού έτσι αθωώνεται η εγκληματική κυβερνητική πολιτική, που έφερε το φθινόπωρο τα χειρότερα αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης καταδίκασε κάθε κανιβαλισμό με αφορμή του γηροκομείο, επισημαίνοντας οτι χρειάζεται υπευθυνότητα και στήριξη σε αυτή τη φάση, ζητώντας αναβάθμιση του ιδρύματος και εστίαση στα προβλήματά του με το πέρας της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείο, Γιάννης Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα από την αρχή της πανδημίας, την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, την ενίσχυση με άτομα από το ΚΑΠΗ που ήταν κλειστό, τις δίμηνες, τετράμηνες και οκτάμηνες προσλήψεις προσωπικού. Ακόμη έγινε προμήθεια όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών, έγινε εκπαίδευση του προσωπικού για συνθήκες covid, μοριακό τεστ σε όποιον επέστρεφε από άδεια ή ρεπό, συχνή μέτρηση θερμοκρασίας και οξυγόνου στους τροφίμους, επιπλέον τραπέζια για να μην σιτίζονται μαζί οι ηλικιωμένοι, ενώ όσοι ήταν κατάκοιτοι έτρωγαν στους θαλάμους τους.

zarpanews.gr

One thought on “Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το ξέσπασμα κορονοϊού στο Γηροκομείο – Πολυεπίπεδη συζήτηση για το ίδρυμα στο μέλλον

  1. Το ελέφαντα στο δωμάτιο δεν τον βλέπει κανείς λοιπόν, εκτός εμένα. Η « πανδημία είναι νέος τύπος γρίπης που εκμεταλευωντε οι πολιτικοί για να απαλλαχτούν από τους συνταξιούχους με το κόλπο του τεστ για κορωνοιό, πού παρόλο δεν είναι καν τεστ τους δίνει την ευκαιρεια και ευχέρεια να στοχοποιήσουν τους ηλικιωμένους σαν « θετικούς « να τους εισάγουν στο νοσοκομείου να τους απομονώσουν από συγγενείς λόγω « κορωνοιού, να τους βάλουν με άλλους …μελλοθάνατους να κολλήσουν και αυτοί γρίπη, να τους σωληνώσουν σε « υψηλή πίεση « που δεν αντέχει ο πνεύμονας του ηλικιωμένου και να τον πεθάνουν σε δυο τρεις μέρες και στη συνέχεια να ειδοποιήσουν « συντετριμμένοι « την οικογένεια λέγοντας : δυστυχώς ο παππούς η γιαγιά δεν άντεξε, παρακαλούμε να κηδευτεί γρήγορα και μονάχα 2- 3 μέλη μόνο της οικογένειας στην κηδεία πάρτε και το πιστοποιητικό θανάτου από κορωνοιό ! Μέχρι τώρα το έργο έχει παιχτεί 5, 500 και ποτέ κανένας συγγενείς δεν είδε πως τι είναι το τεστ, πως γίνεται η διάγνωση, πόσο αξιόπιστο είναι και γιατί ο άνθρωπος τους είναι «θετικός « αφού δεν έχει κανένα σύμπτωμα γρίπης η κορωνοιού. Απλός δεχωντε ότι τους πει στο τηλέφωνο κάποιος υπάλληλος στην εποχή που ζούμε αυτό θεωρείται απίστευτο ότι αφήνουμε το συγγενή στο έλεος των ανθρώπων που μας σταυρώνουν καθημερινά με πολλαπλούς τρόπους !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook