Προβληματισμός και εντάσεις στην συνέλευση των ντελιβεράδων στα Χανιά

προβληματισμός-και-εντάσεις-στην-συν-840410

Τα προβλήματα του κλάδου των διανομέων εστίασης -που εκτιμάται ότι απασχολεί περίπου 350 άτομα στα Χανιά- βρέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του νεοσύστατου σωματείου τους, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Η συνέλευση θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα για όσους δούλευαν το πρωί και στόχος είναι να οριστεί η ημερομηνία εκλογών, η οποία θα είναι πιθανότητα η πρώτη ή η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η συνέλευση σημαδεύτηκε από ένταση, στο ξεκίνημά της, μεταξύ διανομέων και εκπροσώπων του Σωματείου Επισιτισμού Νομού Χανίων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επισιτισμού, Ιωσήφ Αποστολάκης, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του στην συνέλευση, εξήγησε πως τον ενδιαφέρει να παρακολουθήσει όσα θα ειπωθούν καθώς τα προβλήματα στον κλάδο είναι κοινά. Οι τόνοι ανέβηκαν για λίγα λεπτά, όταν μέλη του νέου Σωματείου τόνισαν πως θέλουν τα κόμματα έξω από την συνδικαλιστική τους οργάνωση. Πάντως, οι εκπρόσωποι του Επισιτισμού παρέμειναν στην συνέλευση, ακούγοντας τα προβλήματα των ντελιβεράδων.

«Συνέταιροι στην επιχείριση αλλά όχι στα κέρδη»

Στην συζήτηση που ακολούθησε, οι διανομείς αναφέρθηκαν στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται ενώ κατήγγειλαν και κατάφωρες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε πολλές επιχειρήσεις των Χανίων. Όπως είπαν, στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται με μισή ασφάλιση ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται 12 ώρες ημερησίως κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ αποτελεί κανόνα το να τους ζητούν να επιστρέψουν τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων που καταβάλλονται διατραπεζικά.

«Γίνεσαι συνέταιρος με τον μαγαζάτορα. Βάζεις το δικό σου μηχανάκι, τα σερβις, τον εξοπλισμό, την ασφάλιση και σου φέρονται σαν να μην είναι δουλειά αυτό που κάνεις. Δεν σε υπολογίζουν όπως τον ψήστη, όπως τον σερβιτόρο κι ας είσαι εσύ υπεύθυνος για να πάει στον κόσμο το φαγητό» ανέφερε μέλος του Σωματείου.

Το νέο Σωματείο που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου διανομέα Σήφη Σαριδάκη, αριθμεί ήδη 55 μέλη και καταστατικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου για τα δικαιώματά τους και η προάσπισή τους, με έμφαση στα θέματα της ασφάλειας.

zarpanews.gr

One thought on “Προβληματισμός και εντάσεις στην συνέλευση των ντελιβεράδων στα Χανιά

  1. Ο πρόεδρος του επισιτισμού δεν είναι κόμμα είναι εκλεγμένος σε σωματείο που έχει τους ίδιους εργοδότες με τους διανομείς.

    Νομιμότατο με εκλογές που έγιναν στο εργατικό κέντρο.

    Πολύ καλά έκανε και ζήτησε να είναι παρών.

    Άλλωστε και κατά το παρελθόν έχει έρθει σε συζητήσεις με άτομα που ιδρύσαν το σωματείο.

    Κάποιοι εξ αυτών είχαν αντιρρήσεις ως προς την παρουσία του αλλά όχι ο πρόεδρος έστω κι αυτός που υπάρχει προσωρινά χωρίς να έχουν γίνει εκλογές.

    Υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό να απαιτείται πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων από τους παρευρισκομένους?

    Κι αν υπάρχει είναι μια απαράδεκτη μεθόδευση.

    Ο κατακερματισμός τον σωματείων δεν ισχυροποιεί τους εργάτες αλλά τους αποδυναμώνει.

    Εδώ το σωματείο αυτό έχει φτάσει στο σημείο να μην δέχεται ούτε τους διανομείς που εργάζονται σε ταχυμεταφορες – courier για να είναι ακόμα πιο δυνατό.

    Φανταστείτε με τους μάγειρες τους σερβιτόρους και τις άλλες ειδικότητες.

    Αυτό το σωματείο μπορεί να έχει πάρει την έγκριση του εργατικού κέντρου Χανίων αλλά ακόμα δεν έχει κάνει εκλογές για να έχει νόμιμα αναγνωρισμένη διοίκηση από τους Χανιώτες διανομείς.

    Οι μέθοδοι αποκλεισμού των εκπροσώπων κομμάτων όπως της ανταρσυας αναρωτιέμαι τι στόχο έχουν.

    τι θα τους πείραζε αν ερχόταν να μιλήσουν στην συνέλευση?

    Αυτό δείχνει ότι τα δήθεν καλέσματα που κάνουν στο χανιώτικο λαό να συσπειρωθεί μαζί τους και να τους στηρίξει είναι λόγια του αέρα.

    Οποίος θέλει να μιλήσει και να συμπαρασταθεί από οποίο κόμμα και να είναι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος και να μην γίνεται face control και τραμπουκισμοί.

    Δεν λειτουργούν έτσι τα σωματεία που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα.

    Γεια σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook