Πρόβλημα προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ στις περιαστικές περιοχές των Χανίων καταγγέλλει η Αμαλία Μπασιά

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Πέμπτης η πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Χανίων, Αμαλία Μπασιά. Η κα Μπασιά δήλωσε ότι η καραντίνα και η πανδημία έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τους ανθρώπους με αναπηρία:

“Ο κορονοϊός έφερε το προσκήνιο με τον πιο σκληρό τρόπο τις ανισότητες και τον αποκλεισμό που ζουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Ασφαλώς δεν είναι ο μεσαίωνας που ζούσαμε πριν μια 20ετία, αλλά τα πράγματα είναι σοβαρά. Ανέδειξε ότι  στον τομέα της υγείας και του ρημαγμένου ΕΣΥ δεν υπάρχει τίποτα να στηρίξουν τον ανάπηρο. Θα μπορούσε να είχε γίνει ειδικό  οδοντιατρείο στα Χανιά, για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως τα αυτιστικά, τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα κανονικό οδοντιατρείο. Το είχαμε κουβεντιάσει και με τον διοικητή του νοσοκομείου και με τον προϊστάμενο του οδοντιατρικού, αλλά αυτό ήταν πριν τον κορονοϊό. Μετά ήρθε η πανδημία και σταμάτησαν όλα”, είπε η κα Μπασιά.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ, η πρόεδρος του σωματείου τόνισε ότι στην πόλη των Χανίων η προσβασιμότητα στις περιαστικές περιοχές πάσχει:

“Η πόλη μας πήρε πέρσι το βραβείο προσβάσιμης πόλης. Δεν είναι όμως προσβάσιμη απόλυτα, μόνο στο κέντρο λίγο-πολύ είναι. Έχουν γίνει δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια, όπως οι θέσεις ΑΜΕΑ ηλεκτρονικά, όπου αν παρκάρει κανείς χωρίς να είναι ανάπηρος, ειδοποιείται η αστυνομία. Αλλά στις περισσότερες περιαστικές περιοχές δεν έχει ούτε ράμπες. Εμείς θέλουμε να γίνει αυτοψία, να δούμε σε ποια σχολεία, εκκλησίες και αλλού έχει ράμπες και που δεν έχει, για να δημιουργηθούν.”

Ένα άλλο αίτημα του Σωματείου ΑΜΕΑ είναι να λειτουργήσει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ (κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες), για τα παιδιά με αναπηρία:

“Εμείς σαν σωματείο θεωρούμε ότι το βασικότερο θέμα είναι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που έχουν τελειώσει το σχολείο δεν μπορούν σήμερα να πάνε πουθενά. Αν υπήρχε ΚΔΑΠ ΜΕΑ, θα μπορούσαν και να απασχολούνται. Έχουμε θέσει το θέμα στον δήμαρχο και έχουμε λάβει και μια υπόσχεση ότι θα γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση” είπε η πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ.

Η κα Μπασιά είπε ακόμα ότι στον σύλλογο έχουν εγγραφεί στα 20 χρόνια λειτουργίας του, 1890 άτομα, αλλά η ίδια θεωρεί ότι συνολικά είναι πολλά περισσότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα Χανιά, ενδεχομένως και διπλάσια.

Τέλος, η γνωστή Χανιώτισσα κάλεσε όλα τα άτομα με αναπηρία να επιδεικνύουν προσοχή και να τηρούν τα μέτρα, αποδεικνύοντας, όπως είπε, έμπρακτα την υπευθυνότητά τους.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ