Πρωτομαγιά: Ποιοι δουλεύουν την αργία, πώς πληρώνονται

Η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία. Τι ισχύει για τους εργαζομένους και πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν.

Παρά τη μεταφορά των εορτασμών της Πρωτομαγιάς για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό η ημέρα παραμένει υποχρεωτική αργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.

Ειδικότερα, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Επιχειρήσεις στην τελευταία αυτή κατηγορία περιλαμβάνουν τους τομείς υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ..

Σύμφωνα δε με την ανάρτηση του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
Μεταφορά των εκδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Πρωτομαγιά θα μεταφερθεί για το Σάββατο 9 Μαΐου – οπότε και θα έχουν αρθεί μέτρα όπως οι περιορισμοί μετακίνησης, με την εξαίρεση των εκτός νομού μετακινήσεων – όπως δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας ότι οι απεργιακές συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία και οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα έτσι και την Πρωτομαγιά», σημείωσε.

Σημειώνεται πως η ΓΣΕΕ, καθώς και Εργατικά Κέντρα και ορισμένα σωματεία, όπως των εργαζομένων σε ΜΜΜ και λιμάνια, κήρυξαν 24ωρη απεργία για την 1η Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ