Πρωτοφανές ρεκόρ βροχής στα Χανιά: Πού έπεσαν τρία μέτρο νερό

πρωτοφανές-ρεκόρ-βροχής-στα-χανιά-πού-822821

Οι πολυπόθητες βροχές και τα χιόνια ήρθαν στο νησί, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το γεγονός «ευλογία»

Τρομακτικά μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τα ύψη των βροχοπτώσεων στα Χανιά, το φετινό χειμώνα, καθώς όπως προκύπτει  από τα βροχομετρικά στοιχεία του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Νομού Χανίων υδρολογικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2018- 20 Φεβρουαρίου 2019, σε περιοχές και όχι μόνο, όπως η Ασή Γωνιά, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τα 3 μέτρα!

Προφανώς, αυτές οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν στο νομό είναι και η αιτία των καταστροφών που σημειώθηκαν στα Χανιά, καταστρέφοντας στην κυριολεξία τις υποδομές του τόπου.

 

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στα Χανιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζει σχετικός πινάκας του μετεωρολόγου κ. Μανώλη Λέκκα σε περιοχές των Χανίων όπως η Ασή Γωνιά, το ύψος της βροχής έφθασε τα 3.062 χιλιοστά, ενώ  και στην περιοχή του Ασκύφου, άγγιξε τα 3.014 χιλιοστά.

Τα 2.705 χιλιοστά έφτασε επίσης το εξάμηνο αυτό το ύψος της βροχής στον Σέμπρωνα, ενώ στον Ομαλό συγκεντρώθηκαν 2.054 χιλιοστά βροχής. Στην πεντάδα με τα μεγάλα ύψη βροχής το διάστημα αυτό στον νομό Χανίων συγκαταλέγεται και η περιοχή Έλος Χανίων με 1.678 χιλιοστά, ενώ συγκριτικά με τις άλλες περιοχές το μικρότερο ύψος βροχής συγκέντρωσε η Γαύδος (630 χιλιοστά).

Ενδεικτικό των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στον νομό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες (12-17 Φεβρουαρίου) στην περιοχή του Σέμπρωνα καταγράφηκαν 485 χιλιοστά βροχής, στην περιοχή του Ασκύφου 458 χιλ. και στην Ασή Γωνιά 408 χιλ. Παράλληλα από 23 έως 28 Φεβρουαρίου, οπότε και είχαμε την καταστροφική κακοκαιρία, η περιοχή του Ασκύφου συγκέντρωσε 623 χιλιοστά, η Ασή Γωνιά 573, και ο Σέμπρωνας 504. Να σημειωθεί ότι μεγάλο ύψος βροχής, και συγκεκριμένα 1.148 χιλιοστά, είχε καταγραφεί στα Χανιά το έτος 1976.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook