Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους

πρωτοχρονιάτικο-ρεβεγιόν-με-υποχρεω-1146014

Η υποχρέωση δεν θα αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων

Την υποχρέωση διεξαγωγής rapid tests από τους εμβολιασμένους πιθανότατα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία ήδη «επελαύνει» στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάστηκε τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και κατέληξε, σε αυτή τη φάση, να υιοθετήσει εκείνη για την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid tests από τους εμβολιασμένους για τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν. Οι ίδιες πηγές, εξηγούν ότι η υποχρέωση δεν θα αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν ούτε το σύστημα του κράτους, ούτε οι πολίτες, ούτε οι καταστηματάρχες και δεύτερον, γιατί η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται περίπου 15 μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον, οπότε ο ευρύς έλεγχος θα απαιτηθεί στα τέλη του μήνα.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν τα rapid tests, τα οποία σημειωτέον, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, θα έχουν ισχύ 48 ή 72 ώρες. Αρχικά, η σκέψη που υπήρξε ήταν να έχουν ισχύ 24 ωρών, ωστόσο επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα επικρατούσε συνωστισμός σε φαρμακεία κλπ. Την υποχρέωση να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και τα παιδιά άνω των 5 ετών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν απόλυτη επίγνωση ότι το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα γιατί το κόστος θα καταβάλλεται από τους ίδιους τους εμβολιασμένους. Ωστόσο, το επιχείρημα είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο αναγκαίο, λόγω της επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης, το οποίο άπτεται της ατομικής προστασίας.

Την κατάσταση επαγρύπνησης στην οποία βρίσκεται η χώρα, αναμένεται να περιγράψει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη σύσταση για αυτοδιαγνωστικά τεστ από όλους, και ειδικά από τους ανεμβολίαστους κατά τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να είναι εφικτή η ευρεία ιχνηλάτηση και θα υπενθυμίσει ότι για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει διαθέσει δύο δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων για κάθε πολίτη.

Επίσης θα επαναλάβει ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, η οποία απαιτεί εγρήγορση αλλά και συνεχείς αναπροσαρμογές, όποτε χρειάζεται.

Άλλωστε, στο τραπέζι των επιστημόνων υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, όπως αυτή για επαναφορά της μάσκας παντού και για όλους, εφόσον επαληθευτούν οι φόβοι για νέο, φονικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, κατά τους επιστήμονες, αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα γύρω στα μέσα Ιανουαρίου. Τότε, εκτιμούν οι ειδικοί, θα αποτυπωθούν και οι συνέπειες της εορταστικής κινητικότητας.

Εκεί, περί τα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται να επανέλθει στο τραπέζι το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είτε με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή κατεβάζοντας το όριο στα 50 έτη, είτε με ιατρικά κριτήρια, δηλαδή σε ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση και διασωλήνωση.

2 thoughts on “Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους

  1. Εμβολιασμός κάθε μήνα (καλομελέτα κι έρχεται), rapid test και σε εμβολιασμένους, διπλοί έλεγχοι στις πόρτες αλλά θέλουν να μας πουν για «ελευθερία» και κουραφέξαλα…

  2. Και σπιτάκι μια χαρά θα την βγάλουμε.Με 119 νέα κρούσματα μόνο στα Χανιά χθες ΔΕΥΤΕΡΑ τα 84 από αυτά σε μαθητές κυρίως δημοτικού και νηπιαγωγείου δεν είναι και ότι πιο σοφό να πας κάπου με πολύ κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook