Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες

πρώτη-συνάντηση-μητσοτάκη-με-ερντογά-928307

Συνάντηση περίπου 45 λεπτών της ώρας είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα ήταν πάντως η τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:45 τοπική ώρα (16:45 ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε περίπου στις 17:30. Ο «καθαρός» χρόνος της συνάντησης ήταν λιγότερος, καθώς μεσολαβούσαν και οι διερμηνείς.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε στα αγγλικά ο Τούρκος πρόεδρος, στην αρχή της συνάντησης, στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε «χαίρομαι που σας βλέπω με τη νέα μου ιδιότητα», καθώς οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό, αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε την πάγια στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Από την άλλη, η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (τζαμιά) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με Ερντογάν, η αντιπροσωπεία του Ελληνα πρωθυπουργού έφυγε «τρέχοντας» για να παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11.00 τοπική ώρα (18:00 Ελλάδος), στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Ακολούθως σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με ομιλία σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook