«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα: 1 στα 5 τσιγάρα είναι παράνομο σύμφωνα με έρευνα

πρωταθλήτρια-η-ελλάδα-1-στα-5-τσιγάρα-887936
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις πρώτες θέσεις κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επίδοση που οδηγεί σε μειωμένα κρατικά έσοδα και σε χαμένες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της KPMG η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2020 έφτασε το 22,4%, δηλαδή 1 στα 5 τσιγάρα είναι παράνομο, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 551 εκατ. ευρώ.

Βασική αιτία του προβλήματος εκτός από την οικονομική κρίση που οδηγεί τους καπνιστές σε φθηνές λύσεις είναι η υπερφορολόγηση των νόμιμων καπνικών προϊόντων αφού το 80% της τιμής είναι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Στη διόγκωση του φαινομένου συμβάλλουν ακόμη τα υψηλά κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου.

Η τεχνολογία έχει τεθεί στην υπηρεσία της πάταξης του λαθρεμπορίου μέσω της ιχνηλασιμότητας με την ψηφιακή σήμανση των προϊόντων αλλά με τη μέθοδο αυτή μπορεί να χτυπηθεί το 30% των παράνομων τσιγάρων.

Τρία είναι τα είδη των παράνομων καπνικών προϊόντων: α) Τα λαθραία/παραποιημένα τσιγάρα που αντιγράφουν γνωστές μάρκες, β) τα Illicit Whites, τα τσιγάρα δηλαδή που παράγονται για παράνομη διακίνηση σε άλλες χώρες με δικές τους μάρκες και γ) ο παράνομος χύμα καπνός.

Η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης είναι ραγδαία. Από το 3% της συνολικής αγοράς το 2009, έφτασαν το 22,4% το 2020.

Η Ελλάδα είναι κυρίως διαμετακομιστικό κέντρο του διεθνούς λαθρεμπορίου, αν και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί και στη χώρα μας παράνομα εργοστάσια, τα οποία σφραγίστηκαν. Τα παράνομα προϊόντα φτάνουν με πλοία στις ελληνικές θάλασσες και ακτές για να προωθηθούν στη συνέχεια σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή: newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook