Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι! Δείτε τα highlights του τελικού του Champions League

πρωταθλήτρια-ευρώπης-η-τσέλσι-δείτε-τ-1230001

Η Ευρώπη είναι μπλε! Η Τσέλσι ανέτρεψε τα προγνωστικά όπως το ’12 κόντρα στην Μπάγερν, επικρατώντας 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι στον «Ντραγκάο» και σήκωσε το δεύτερο Champions League της ιστορίας της. Παρουσία σχεδόν 14.000 θεατών.

«Χρυσός» σκόρερ ο Χάβερτς στο 42ο λεπτό για τους Λονδρέζους, που πλέον έχουν 2/3 σε τελικούς, φτάνοντας σε κατακτήσεις -μεταξύ άλλων- Γιουβέντους και Πόρτο.Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος οδήγησε ομάδα του σε τελικό για δεύτερη σερί χρονιά, μπλόκαρε με τη στρατηγική του τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που δεν κατάφερε να μπει στο κλειστό κλαμπ των προπονητών που έχουν κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο με παραπάνω από μια ομάδα. Πρώτος χαμένος τελικός για ton 50χρονο τεχνικό. Πικρό φινάλε στη Σίτι για τον Αγουέρο, καθώς φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της και πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Βαρκελώνη.

Δύο αναγκαστικές αλλαγές είχε η «μάχη» στην Πορτογαλία, με τον Τιάγκο Σίλβα να γίνεται αναγκαστική αλλαγή στο 39’ λόγω μυϊκού τραυματισμού, ενώ ο Ντε Μπρόινε πέρασε εκτός στο 60’ έπειτα από σύγκρουση με τον Ρούντιγκερ.

Μοιρασμένο το παιχνίδι στο πρώτο μέρος, με τους «Πολίτες» να είναι ανώτερο σχεδόν για μισή ώρα, αλλά η Τσέλσι ανέβηκε και εξαργύρωσε την ανωτερότητά της με το τέρμα του Αμερικανού. Σφιχτό το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο η κυνική ομάδα των «μπλε» περίμενε τους πρωταθλητές Αγγλίας που δεν βρήκαν τρόπο να ξεκλειδώσουν την αντίπαλη άμυνα.

Στο μυαλό του κόουτς

Με το αναμενόμενο σχήμα (4-3-1-2), τον Γκιντογκάν να ξεκινάει εν τέλει παρά τις ενοχλήσεις παραμονές του αγώνα και τον Στέρλινγκ βασικό παρέταξε τη Σίτι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Έντερσον ήταν στο τέρμα, Στόουνς και Ντίας στα στόπερ, Ζιντσένκο και Γουόκερ τα πλάγια μπακ. Γκιντογκάν, Μπερνάντο Σίλβα και Φόντεν στα χαφ. Μαχρέζ, Στέρλινγκ και Ντε Μπρόινε -ως ψευτοεννιάρι- ήταν στη γραμμή κρούσης.

Η Τσέλσι πήγε πιο σφιχτά -όπως αναμενόταν-, με σύστημα 3-4-2-1. Ο Μεντί ήταν στο τέρμα, Τιάγκο Σίλβα, Ρούντιγκερ και Αθπιλικουέτα στην άμυνα, με τον Τσίλγουελ και τον Τζέιμς να έχουν τις δύο πλευρές. Καντέ και Ζορζίνιο ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, ενώ Μάουντ και Χάβερτς πλαισίωναν τον Βέρνερ.

Στο ματς

Πολλές φορές τέτοια παιχνίδια σε γειώνουν σχετικά με τις προσδοκίες που έχει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν συνέβη αυτό σε μεγάλο βαθμό. Το ματς είχε ρυθμό… Premier League από την αρχή, ήταν καλό στο μάτι, παρότι οι φάσεις ήταν απλά λίγες και καλές. Η Σίτι ήταν αυτή που μπήκε με πιο… επιθετικές διαθέσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτιάξει την πρώτη καλή φάση στην αναμέτρηση. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί ωραία ολόκληρο το πλάτος του γηπέδου, ώστε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, απείλησε στο 8’, όταν ο Στέρλινγκ έφυγε κάθετα ανάμεσα στα αντίπαλα μπακ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του ελέω του εξαιρετικού τάκλιν του Τζέιμς. Η… απάντηση δόθηκε έξι λεπτά μετά, όταν ο Μάουντ μπήκε από τα αριστερά και έστρωσε για τον Βέρνερ που πολύ δεν ολοκλήρωσε όπως θα ήθελε τη φάση.

Το πρώτο μισό του τελικού άνηκε συνολικά στους «Πολίτες» και σταδιακά, μετά την ημιτελή φάση με τον Φόντεν, η Τσέλσι άρχιζε να ισορροπεί αρχικά την κατάσταση και στη συνέχεια πήρε τα ηνία του αγώνα. Έβγαζε περισσότερη ενέργεια και αποφασιστικότητα, ελέγχοντας τον ρυθμό δίχως να γίνει πολύ πιο επιθετική. Την υπεροχή της τη σφράγισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε μια επίθεση που ξεκίνησε από τον Μεντί, με τον Τσίλγουελ να στρώνει με τη μια στον Μάουντ, που έβγαλε φανταστική μπαλιά στον Χάβερτς, ο οποίος πέρασε τον Έντερσον και πλάσαρε σε κενή εστία.Ο Γερμανός είχε αρκετή συμμετοχή στο πρώτο μέρος στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς πέραν του γκολ, ήταν μέσα σχεδόν σε ό,τι καλό έβγαλαν οι «μπλε».

Πολύ πιο σφιχτό, όπως θα μπορούσε να προβλέψει εύκολα κάποιος, ήταν το δεύτερο μέρος. Η Τσέλσι είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες φορές (με τον Τούχελ στο τιμόνι της) που το κατάφερε, μοιραία έπαιξε πολύ πιο σφιχτά. Η Σίτι κλήθηκε να βρει λύσεις, να αποδείξει ότι αντέχει το βάρος, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο τραυματισμός του Ντε Μπρόινε έκανε ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή της ομάδας του και του Γκουαρντιόλα, που έχασε ένα πολύτιμο εργαλείο του, το οποίο, πάντως, δεν είχε σε καλό βράδυ ούτως ή άλλως. Η είσοδος του Ζεσούς δεν ανέτρεψε τα δεδομένα. Ίσα-ίσα έκανε πιο προβλέψιμη τη Σίτι, λόγω της απουσίας του Βέλγου. Η κατοχή της μπάλας ήταν όλο και πιο συντριπτικά υπέρ των τυπικά γηπεδούχων, που ουσιαστικά δεν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν, ενώ ούτε και η παρουσία του Αγουέρο από το 77’ ανέτρεψε τα δεδομένα.

Λίγο πριν, μάλιστα, η Τσέλσι έχασε μεγάλη ευκαιρία για να… σφυρίξει τη λήξη, όταν ο Χάβερτς έφυγε στην κόντρα και σέρβιρε την κατάλληλη στιγμή για τον Πούλισικ, που μπλόκαρε, βλέποντας τον Έντερσον να του κλείνει το πεδίο και αστόχησε. Η Σίτι έπαιξε στο 90+6’ την τελευταία της… ζαριά και ο Μαχρέζ με το δεξί έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από την εστία του Μεντί. Πλέον η Τσέλσι, είχε πιάσει αγκαλιά την κούπα, την οποία σήκωσε λίγο μετά.

MVP: Ο Χάβερτς έκρινε με το γκολ του τον τελικό, που είχε λίγες και καλές φάσεις και δεν γίνεται να μην παραλάβει το… βραβείο. Στο πρώτο μέρος, μάλιστα, ήταν μέσα σε όλες σχεδόν τις ευκαιρίες των Λονδρέζων. Φυσικά, έκαναν αρκετοί παίκτες των πρωταθλητών Ευρώπης τρομερή δουλειά, όπως ο εξαιρετικός στα καθήκοντά του, Καντέ. Ο Γάλλος μέσος ήταν συνολικά ανώτερος από τον Γερμανό.

Σφυρίχτρα: Γενικότερα δεν σημειώθηκαν πολλές συζητήσιμες φάσεις στον τελικό, δεν μπορούμε να σταθούμε στην απόδοσή του. Υπάρχει μόνο η φάση με το τσεκ για πέναλτι, μετά τον οποίο αναφέρει ο Ισπανός ότι η μπάλα βρίσκει πρώτα στο στήθος και μετά στο χέρι.

Οι συνθέσεις

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον – Γουόκερ, Στόουνς, Ρούμπεν Ντίας, Ζιντσένκο – Γκιντογκάν, Ντε Μπρόινε (59′ λ. τρ. Ζεσούς), Μπερνάρντο Σίλβα (64′ Φερναντίνιο) – Μαχρέζ, Φόντεν, Στέρλινγκ (77’Αγουέρο).

Στον πάγκο έμειναν: Στέφεν, Κάρσον, Ακέ, Λαπόρτ, Ρόδρι, Τόρες, Μεντί, Κανσέλο, Γκαρθία.

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ): Μεντί – Αθπιλικουέτα, Τιάγκο Σίλβα (39’ λ. τρ. Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ – Τζέιμς, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ – Μάουντ (80′ Κόβατσιτς), Χάβερτς Βέρνερ (66′ Πούλισικ).

Στον πάγκο έμειναν: Κέπα, Καμπαγιέρο, Αλόνσο, Ζουμά, Ζιρού, Χάντσον-Οντόι, Ζίγιες, Γκίλμουρ, Έμερσον.

Γήπεδο: «Ντραγκάο»

Διαιτητής: Ματέου Λαόθ (Ισπανία)

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook